Nie je nad domáci chlebík, ktorý si upečiete podľa svojej chuti, rozvonia vám celý byt, či dom a ešte je aj zdravý. Ak to raz skúsite, „prepadnete tomu“:) Napiecť si doma chlieb a pri ďalších pokusoch experimentovať s verziami, pridať raz kokos, inokedy mak…na nezaplatenie. Určite vám to potvrdí Hanka Sekulová, slovenská priekopníčka prírodných záhrad, ktorá si vybudovala tzv. permazáhradku a dopestuje i dochová si toho naozaj veľa. Potom je radosť variť a piecť z domácich produktov.
Tu je jej recept na skvelý kváskový chlieb.
„Mám veľmi rada chlieb. Od detstva ho spolu so zemiakmi považujem za základ môjho jedálnička,“ tvrdí sympatická Hanka, ktorá má aj vlastnú webstránku Prírodné záhrady.
Dnešné chleby však obsahujú množstvo chémie, prídavných látok, aby dlho vydržali a ani nie vždy voňajú. Preto začala pátrať po zdravších receptoch.
„Zistila som, že chlebík môžeme nechať kysnúť za pomoci droždia (kvasiniek), čo je rýchlejšie a chuťovo veľmi lahodné, ale takýto chlebík vraj v našich útrobách ešte kvasí a tým môže robiť neplechu,“ vysvetľuje Hanka Sekulová.
Ďalší spôsob ktorý je síce oveľa prácnejší a pomalší je za pomoci kvásku. Pri tomto spôsobe chlebík rastie dlhšie a najskôr sa ešte musíme postarať a pripraviť si kvások.
Treba si povedať, že takýto kváskový chlieb je zdravší – droždie potrebuje pre svoj rast cukor alebo med. No kvások múku a vodu, ktoré spracuje a tým nám ich trochu predpripraví na trávenie. Ponúkame vám osvedčený skvelý recept na kváskový chlieb, pomôžte si aj vychytávkou – ošatkou s miskou. Má odmerku, vykysne vám v nej chlebík, dá mu pekný tvar a prebytočná múka opadá do misky.
Vyskúšajte aj recept na
Čučoriedkovo-brusnicový kváskový chlebík.
RECEPT na domáci kváskový chlieb
Suroviny
Špaldovo-ražný:
300g ražného kvásku
300g múky (100g ražnej + 200g špaldovej)
12g soli
5g rasce (mletá aj celá na polovicu)
250ml vlažnej vody
Špaldový:
300g špaldového kvásku
300g špaldovej múky
12g soli
5g rasce (mletá aj celá)
200ml vody (menej ako v špaldovo-ražnom)
POSTUP
„Veľmi dôležitý pre úspech celého pečenia je kvalitný kvások,“ pripomína Hanka Sekulová, ktorá je aj autorkou knihy . Vypestovať si kvások nie je také ľahké. „Preto som si ´adoptovala´ jeden starý a osvedčený od darcu Editky z kváskovej mapy, čo je výmenná iniciatíva majiteľov kváskov. Verili by ste tomu?:-)
- Vždy si z kvásku odoberie na lyžičku do malej fľašky na budúce pečenie. Takto vydrží týždeň. Stále ho takto s každým pečením obnovuje.
- V recepte 300g kvásku znamená naša lyžička kvásku z chladničky + 150g vody + 150g múky (múky môžu byť rôzne, Hanka robila špaldový kvások a ražný.
- Takto “nakŕmený” kvások nechá asi 12 hodín na kuchynskej doske narásť. Môžete tiež skúsiť domáci pšeničný kvások – tu je recept, ako si ho pripraviť.
- Potom zmiešate múku, soľ, rascu, vodu a narastený kvások. Môžete využiť kuchynského robota, miešate asi 15 minút na pomerne tekuté cesto. Musí byť hustejšie ako palacinkové.
- Tekutú placku položíte na pomúčenú dosku a prekladáte špaldovou múkou miesením tak, aby cesto ešte nabralo múku. Povrch má byť hladký a matný.
- Bochníčky necháte pod utierkou pol hodiny odležať. Trošku spadnú, ale to sa nebojte. Pripravte si košíky, do ktorých uložíte čisté pomúčené utierky.
- Bochníky vytvarujete do valčekov a uložíte do košíkov alebo spomínanej ošatky zakryté odpočívať. Špaldový chlebík rastie pomalšie ako jeho špaldovo-ražný brat.
Keď cesto v ošatke zdvojnásobilo objem (môže to trvať 5-6 hodín), šupnite bochníky do rúry vyhriatej na 250 stupňov Celzia a pečte asi 30 minút.
“Na dno rúry dajte napríklad plech naplnený vodou, aby sa chlebík na začiatku trochu zaparil. Chlieb je hotový, keď po zaklepaní vydáva dutý zvuk,” dodáva Hanka Sekulová, ktorá je aj autorkou knihy Darujme si zdravie z vlastnej záhrady a čoskoro jej vyjde nová kniha Darujme si srdce z vlastnej záhrady.
DOBRÚ CHUŤ !