Niekto nepotrebuje k životu žiadne sladkosti, alebo len občas malý kúsok. Iný si dopraje denne aj viackrát. Obľúbená sa stala takzvaná sladká bodka po jedle. Vo forme dezertu, koláča, čokolády, keksíka…čohokoľvek. Ako na nás táto sladká bodka vplýva? Škodí tráveniu alebo je, naopak, vhodnou bodkou za dobrým obedom? LepšíDeň.sk zisťoval u odborníkov.
V prvom rade si treba uvedomiť, že potláčanie chuti na sladké je nebezpečné. Možno sa vám to podarí na chvíľu, vydržíte pár dní, ale nezbavíte sa toho. „Pocit chute na sladké je signál, ktorý treba vypočuť,“ radia špecialisti na optimálnu výživu Vlado a Tina Zlatošovci.
Tento signál môže mať fyziologický dôvod (až 90%) alebo jednoducho ide o stravovací zvyk (chuť na jazyku). Telo nám dáva najavo, že sa neprávne stravujeme a neustále nám kolíše hladina cukru v krvi.
Aj preto je podľa Zlatošovcov veľmi dôležité rozlišovať medzi dobrými a katastrofálnymi sladkosťami.
Sladká bodka po jedle
Mávate po obede, či večeri chuť na sladké? Aspoň kúštik nejakej tyčinky, prípadne riadok čokolády?
„Sladká bodka po obede nie je nutná,“ povedala pre LepšíDeň.sk doktorka Alžbeta Béderová z Poradne zdravia. „Ak je obed energeticky a biologicky dostačujúci a vyvážený, pridať navyše jednoduché cukry, z ktorých sú prevažne zákusky zložené, je zbytočné navýšenie kalórií, čiže energie a potrebu inzulínu.“
Doktorka Béderová by skôr odporúčala malú porciu ovocnej prílohy, pretože prítomná fruktóza nevyžaduje zásah inzulínu a prítomná vláknina má ochranný metabolický efekt.
„Ak je obed striedmy, nízkoenergetický, ale nutrične vyvážený, môže byť malý ovocný zákusok akceptovaný. Ale nemalo by to byť pravidlo,“ dodáva odborníčka na výživu.
Prečítajte si aj
Kedy jesť sladké a koľko ho je v jedle?
Dobré a zlé sladkosti
Dobré sladkosti sú podľa Zlatošovcov všetky tie, ktoré majú vďaka rôznym ingredienciám nízky glykemický index. Nerozhodia vašu hladinu cukru v krvi a zároveň v sebe majú aj trochu cennejších živín.
Zlé sladkosti sú všetky tie, ktoré si bežne kupujete v obchodoch. Čiže tyčinky, cereálie, müsli tyčinky, fit tyčinky, keksíky, cookies, čokolády a iné “dobroty”.
Ak už musíte zjesť takéto nezdravé pochúťky, dajte si hneď po nich za hrsť orechov ako mandle, či vlašské orechy. Spomaľujú vylučovanie obsahu žalúdka a cukor vás tak rýchlo metabolicky neotrávi.
Alebo sa po takej sladkosti napite zakysaného mlieka. „Vhodný je aj cmar, acidko, či kefír. Rovnako ako orechy aj zakysané mlieko znižuje glykemický index sladkostí a znižuje ich negatívny vplyv na metabolizmus,“ radí Vlado Zlatoš.
Možno vášmu telu čosi chýba
Ak máte neustále chuť na niečo sladké a doslova vás prenasleduje, čosi nebude v poriadku. Telo vám dáva signál, že vám chýba nejaká konkrétna látka. Najmä u žien to býva nedostatok horčíka, medi a železa (spojené často s predmenštruačným syndrómom).
Je normálne, že mávame chuť na sladké. Ako tvrdí Igor Bukovský, už materské mlieko bolo sladké, takže jeho sladkastá chuť nám ako bábätkám poskytovala pocit bezpečia, pohody. A na to sa dobre zvyká 🙂 Horšie je to s pribúdajúcimi rokmi, keď sa táto závislosť prehlbuje a nijako ju neobmedzujeme. Dokonca u detí ju nekontrolujeme a zahŕňame ich rôznymi dobrotami, pričom si neuvedomujeme, ako im škodíme.