Vedeli ste, že marec je mesiacom žlčníka? Priradila ho k tomuto mesiacu tradičná čínska medicína a možno nie náhodou. Po zime, kedy sme jedli viac tučných jedál, možno aj boli častejšie v strese – to všetko sa podpíše na problémoch s týmto orgánom. Žlčník hnevá predovšetkým ľudí v rozvojových krajinách a na vine je hlavne nezdravá strava, prejedanie, nedostatok pohybu, či stres.
Tí, čo majú problémy so žlčníkom, sa skutočne často prejavujú cholericky, popudlivo, impulzívne a hnevlivo. Bývajú to zväčša obetaví ľudia, maximalisti, ktorí si všetko berú k srdcu a chcú „zachrániť svet“. Máme pre vás niekoľko užitočných tipov a tiež bylinkové recepty na problémy so žlčníkom. „Napríklad veľmi známa Rademachova tinktúra na problémy s pečeňou a žlčníkom je zložená z troch tinktúr: z ostropestreca mariánskeho, lastovičníka väčšieho a benedikta lekárskeho,“ potvrdzuje liečiteľka Iveta Henzelyová, ktorá vydala knihu Bylinková škola a tiež vedieť semináre pod týmto názvom.
Prečo je žlčník taký dôležitý?

Iveta Henzelyová
Žlčník totiž napomáha tráveniu. „Usmerňuje tiež prúdenie čchi smerom dole. V takomto prípade je zaručené dobre fungovanie pečene, žalúdka a sleziny. Ak stagnácia alebo blokáda žlčníkovej energie trvá príliš dlho, vracia sa nakoniec do pečene,“ vysvetľuje I.Henzelyová.
Žlčník tiež kontroluje úsudok, podieľa sa na našich správnych rozhodnutiach, na vytváraní plánov, na uskutočňovaní našich snov a vízií. Ak je v poriadku, dokážeme kráčať životom ako cestou plnou príležitostí a radosti.
Žlčník dodáva odvahu, silu vôle, rozhodnosť. Pečeň je síce vrchným generálom, ale rozhodnosť jej dodáva výkonný kapitán žlčník. Ľudia so zdravým žlčníkom nepodliehajú natoľko stresu, ľahko sa dostávajú z ťažkostí a tlakov okolia.
Ako zistím, že mám chorý žlčník?
Ak je žlčník v disharmónii, energia sa obracia smerom hore a my môžeme cítiť horkú chuť žlče v ústnej dutine, popisuje známa bylinárka. Máme nafúknuté brucho, grgáme, môžeme mať hnačku alebo zápchu. Ak sa žlč dostane mimo tenkého čreva, očné bielka zožltnú aj koža má žltkastý nádych. Pri zablokovaní vylučovania žlče vznikajú bolesti v pravom boku, nevoľnosť, poruchy trávenia, tvoria sa žlčníkové kamene.
Oslabený žlčník sa prejavuje bojazlivosťou, nerozhodnosťou, nespavosťou, nepokojným spánkom, ťažkými snami. Hlavným prejav žlčníkovej disharmónie je hnev. Väčšinou je obrátený dovnútra, teda nedokážeme ho prejaviť, realizovať.
Žlčníkové kamene
Tvorba akýchkoľvek tvrdých útvarov v organizme znamená, že niečo sa nespracováva, neodchádza preč, ostáva v tele a hromadí sa. Nejaká téma sa nenachádza v uvoľnenom stave, upozorňuje na seba ako kameň, ktorý treba odvaliť. Je to nový útvar, vznikol ako materiálna manifestácia zablokovanej energie. Kameň vzniká dlhý čas. Človek nevie vyjadriť nespokojnosť, prejaviť hnev, nedokáže povedať, s čím nie je spokojný, vyhýba sa otvorenému konfliktu. Žlčníkové kamene vznikajú hlavne z nesprávnych rozhodnutí.
Žlčníkový záchvat
Záchvat je sprevádzaný ukrutnou bolesťou, často prirovnávanou k pôrodným bolestiam, postihnutý kričí od bolesti. Takto sa vlastne uvoľňuje nahromadené napätie, agresivita, hnev, sklamanie, rivalita, žiarlivosť a podobne.
Zápal žlčníka
Obyčajne vzniká ako dôsledok tvorby žlčníkových kameňov v žlčovodoch. Bolesti nie sú také prudké ako pri záchvate, ale trvajú dlhšie. Bolesť poukazuje na neriešené témy, ktoré sa stali súčasťou života pacienta. Nevie sa ich zbaviť, potláča bolesť, ale príčine ochorenia sa vyhýba.

Pestrec mariánsky.
Čo pomáha žlčníku?
Ak máte problémy s trávením, dostaví sa tlak pod pravým rebrom. Dajte si žlčník vyšetriť, dnes ich vyberajú ako na bežiacom páse. No netreba byť taký radikálny, stačí sa o žlčník dobre starať, aby neochorel.
Žlč je horká, problémy so žlčníkom robia život horkým, ale čo je zaujímavé – žlčník má rád horkú chuť. Preto mu prospievajú liečivky, z ktorých vyrobíte taký odvar, až vám skrúca tvár. Top bylinkami sú čakanka, ostropestrec mariánsky, či mäta pieporná.
Najskôr na jar vykukne púpava lekárska. Legendárna rakúska liečiteľka Maria Trebenová odporúčala ľudom trpiacim na žlčník na jar púpavovú kúru. Každý deň nazbierať päť až šesť stvolov púpavy (bezlistá stonka zakončená kvetom). Dobre ich umyte a pekne rozžujte.
Môžete tiež nazbierať koreň púpavy, usušiť ho, pomlieť na prášok a ten potom užívať.
Púpavu odporúča ja I.Henzelyová, napríklad púpavový olej je výborný na žlčníkové koliky.
Pozrite si 7 super receptov zo všetkých častí púpavy.
Pre žlčnikárov sa dokonca vyrábajú z reďkovky rôzne tinktúry a preparáty. Napríklad 500 mililitrová fľaštička 100% šťavy z čiernej reďkovky s prídavkom vitamínu C vás vyjde na asi deväť eur. 100% prírodný výťažok z čiernej reďkovky (20 x 10 ml) zasa cez 11 eur.
Recepty na problémy so žlčníkom
Skúsená bylinkárka a liečiteľka Iveta Henzelyová sa s nami podelila o 3 recepty, ak vás trápi žlčník. V jej knihe Bylinková kniha nájdete oveľa viac receptov, a to nielen pre žlčník, ale aj ďalšie orgány. Množstvo informácií, tipov, krásna grafická úprava…kniha, ktorá sa dedí z generácie na generáciu.
Bylinkový čaj na zápal žlčníka
- 30 g mäty piepornej
- 20 g paliny pravej
- 10 g zemežlče menšej
- 10 g medovky lekárskej
Jednu polievkovú lyžicu zmesi zalejeme 150 ml vriacej vody, necháme odstáť 10 minút, pijeme pomaly medzi jedlami.
Bylinkový čaj na ochorenia žlčníka
- 35 g nechtíka
- 20 g jablčníka
- 15 g repíka
- 5 g mäty
Jednu polievkovú lyžicu zmesi zalejeme vriacou vodou, necháme odstáť 10 minút, pijeme pomaly medzi jedlami.
Horký likér na dobrú činnosť žlčníka
- 5 ml puškvorca
- 5 ml zemežlče
- 5 ml paliny
- 20 ml rumančeka
- 10 ml oplodia orecha.
„Vlejeme uvedené tinktúry do pol litra bieleho alkoholu, ale môže byť aj koňak alebo brandy. Pripravíme si cukrový sirup z 500 g cukru a 300 ml vody, dáme vychladnúť. Namiesto cukrového sirupu môžeme použiť 300 – 500 g medu. Necháme v teple pár dní, potom dáme do chladu, takto striedame, aby zmena teplôt pomohla obsah dobre zmiešať,“ popisuje Iveta Henzeylová.
Tinktúra na všetky druhy ochorenia žlčníka
Zmiešame rovnaké diely tinktúry z ostropestreca mariánskeho, lastovičníka a benedikta lekárskeho. Užívame 3x denne 20 – 30 kvapiek.
Lastovičník väčší – podporuje tvorbu žlče, uvoľňuje vylučovanie žlče, mierni kŕče tráviaceho traktu.
Ostropestrec mariánsky – regeneruje pečeňové bunky, obnovuje správnu funkciu pečene a žlčníka.
Pivónia lekárska – posilňuje žlčník, podporuje vylučovanie žlče.
Nechtík lekársky – dodáva pečeni látky potrebné na jej regeneráciu, posilňuje žlčník.
Zdroj a foto: Ikar, Iveta Henzelyová,
Pixabay.com, Unsplash.com, Stocksnap.io