S príchodom jesene a zimy zvyšujeme mnohí príjem vitamínu C – či už v ovocí, zelenine, ale neraz aj cez výživové doplnky. Lekári však upozorňujú – rovnako dôležitý je v tomto období vitamín D. „Jeho dennú dávku nedokážeme prijať stravou, preto ho pokojne berte ako výživový doplnok, kvapky, ktoré si dáte každé ráno a určite vám to prospeje,“ odporučila nám MUDr. Zuzana Glatzová z praktickej ambulancie pre dospelých.
Ako je to teda s vitamínom D? Naozaj nám pomôže v sychravom a chladnom počasí? Mali by sme ho brať v kvapkách? Zisťovali sme u odborníkov.
Slnečný vitamín D
Céčko ako prevencia proti prechladnutiu, chrípke či iným vírusovým ochoreniam je dostatočne známe. O pozitívach déčka v tomto smere však bežne nevieme. Pritom vitamín D je naozaj efektívnou prevenciou pred vírusovými ochoreniami, no jeho množstvo sa ku koncu roka vyčerpáva. Vonku často prší, silno fúka, je chladnejšie a my trávime viac času medzi štyrmi stenami. Začína nám chýbať slnečný vitamín D, ktorý sa vytvára najmä v koži po vplyve UV lúčov.
O tom, aký je pre nás dôležitý vznikla dokonca kniha „Slnečný vitamín“ s podtitulom „Pandémia nedostatku vitamínu D“ od profesora M.A.Šašinku a docentky Kataríny Furkovej. V medicínskych kruhoch ide o uznávaných odborníkov, ktorí vychovali celú generáciu detských a dorastových lekárov. Podľa nich je vírus chrípky medzi nami po celý rok, no najsilnejšie útočí a my mu podliehame v chladnom počasí. Vtedy sú totiž slnečné lúče najslabšie a vitamín D klesá na minimum.
Ako to funguje?
Odborníci aj lekári sa teda zhodujú, že pri nedostatku vitamínu D sme náchylnejší podľahnúť rôznym infekciám. Naše telo je citlivejšie a vnímavejšie.
Dokazujú to aj viaceré najnovšie štúdie, napríklad Nature Imunology. Vedci dôkladne skúmali liečebný potenciál vitamínu D na náš organizmus a dokázali, že déčko de facto posilňuje tých, čo bojujú proti vírusom. Dodávajú im silu, energiu, aby dokázali premôcť patogény v našom tele. Zároveň zabraňujú tomu, aby imunitný systém uvoľňoval príliš veľa zápalových buniek do nakazeného dýchacieho ústrojenstva.
Vitamín D zjednodušene dokáže deaktivovať vírusy a zvyšuje smerovanie bielych krviniek, aby pohlcovali škodlivé látky.
Prečítajte si tiež
Surová strava je plná vitamínov. Využite to!
Napríklad nepokojný spánok, celková únava organizmu, svalové kŕče, bolesti kĺbov a svalov. Ale tiež občasné slabosti, neschopnosť koncentrovať sa, častejšie bolesti hlavy, zápcha alebo hnačka, a tiež problémy s močením.
Koľko vitamínu D mám teda brať?
Odborníci sa zhodujú, že dennú dávku vitamínu D zo stravy naozaj nezískame. Nedá sa to. Ak by sme to chceli dosiahnuť, museli by sme zjesť napríklad 33 vajec za deň alebo 6 kíl syra feta.
Ako si teda zvýšiť jeho množstvo v organizme?
V prvom rade skúste byť čo najviac na slnku. Je to veľakrát omieľaná rada, možno už nad ňou mávnete rukou, ale verte – vitamín D sa vyrába v našom tele najmä vplyvom slnečných lúčov. Zastavte sa cestou na obed alebo domov na lavičke, poseďte si na nej hoci 15 minút a vystavte slnku ruky, tvár, plecia, samozrejme bez opaľovacích krémov. Neuškodí to vašej pokožke, ani nezvyšuje riziko vzniku nádorových ochorení.
Niektorí odborníci však upozorňujú, že v našom miernom pásme je počas jesene a zimy vlnová dĺžka UV-B žiarenia nedostatočná. Slnko je príliš nízko a lúče dopadajú pod takým uhlom, že sa déčko v koži netvorí.
Preto je dobré užívať vitamín D vo forme kvapiek či tabliet – kúpite si v lekárni povedzme Vigantol. Stačí 7 kvapiek každé ráno zapiť vodou. Aj doktor Igor Bukovský odporúča napríklad čistý prírodný vitamín D3 1000 IU od firmy Jamieson.