Východniarske holúbky. Tradičný recept na plnené kapustné listy

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ak ste boli na východnom Slovensku, určite ste sa už stretli s jedlom zvaným holubky. Ide o  regionálnu pochúťku, ktorá nesmie chýbať na žiadnej rodinnej oslave či pravej východniarskej svadbe.
Pripravte si ich na obed či večeru aj vy! Základom receptu sú mladé kapustné listy, ktoré naplníme mäsovo-ryžovou plnkou. Každá rodina má svoj recept, podľa ktorého holúbky pripravuje. My sa s vami podelíme o ten náš 🙂

Recept na východniarske holubky

Holubky poznajú aj naši susedia v Poľsku, a sú súčasťou kuchyne v severnej aj východnej Európe. Poznajú ich dokonca aj v Ázii či Afrike. Jedlo má údajne pôvod v období, keď do Uhorska vpadli Turci. Kedysi to bolo naozaj sviatočné jedlo, robievalo sa len na krstiny, sviatky alebo svadby. Dnes si ich robíme kedykoľvek počas roka.
Východniarske holubky majú aj iné názvy, bežne sa im hovorí plnená kapusta, šuľaky alebo z maďarského pomenovania tevtetki.
Recept je jednoduchý, zvládne ho pripraviť každý kuchár či kuchárka. Zvyklo sa dávať najmä bravčové mäso, ako drahšia alternatíva aj hovädzina. Keď nebolo mäso, primiešali sa k ryži sušené huby alebo pražená slaninka. 

SUROVINY

  • 1 ks veľká hlávka mladej kapusty (ideálne ploská)
  • 750 g mleté mäso (bravčové pliecko)
  • 250 g dlhozrná ryža
  • 2 KL soľ
  • ½ mleté čierne korenie
  • 140 g paradajkový pretlak
  • ½  KL sladká mletá paprika
  • 1 ks cibuľa
  • 1 PL bravčová masť
  • 500 ml pasírované paradajky

POSTUP

recept postupAko prvé si pripravíme kapustné listy. Hlávku mladej kapusty opláchneme. Do veľkého hrnca dáme variť vodu, do ktorej pridáme soľ. Na kapustovom hlúbiku vyrežeme trojuholník, tzv. „klin“. Najlepšou kapustou na prípravu holúbkov je ploská kapusta. Do vriacej vody opatrne vložíme hlávku kapusty, hlúbikom hore. Postupne nožom odkrajujeme kapustové listy a necháme ich vychladnúť v miske. Vychladnuté listy rozrežeme na polovice, pričom tvrdú časť listu vyrežeme. Najmenšie listy a odrezky si odložíme bokom.

východniarske holubky recept

recept postupNa 1 PL bravčovej masti opražíme cibuľu, ktorú sme si nakrájali na drobné kocky. Keď je cibuľka opečená, pridáme mletú sladkú papriku. Cibuľku dáme vychladnúť.

recept postupRyžu prepláchneme na sitku studenou vodou. V recepte je uvedená dlhozrná ryža, no môžete ju nahradiť guľatozrnou. Necháme poriadne odkvapkať. Do misky si dáme mleté mäso, vhodné je bravčové pliecko. U nás pripravujeme holúbky v pomere 3 diely mäsa : 1 dielu ryže, no čo rodina, to iný pomer.

recept postupK zmesi pridáme soľ, mleté čierne korenie, 140 g paradajkového pretlaku a opraženú cibuľku. Vypracujeme vareškou, alebo si pomôžeme rukami.

východniarske holubky recept

recept postupNa dno hrnca s dvojitým dnom naukladáme malé listy parenej kapusty, prípadne aj odrezky z kapustových listov. Holúbky sa nám neprilepia, ani neprihoria 🙂 Ak nemáte hrniec s dvojitým dnom, holúbky môžete ukladať na parák. V tomto prípade nemusíme dávať pod holúbky listy.

recept postupNa dlaň si dáme kapustový list. Položíme na neho 1 PL mäsovo-ryžovej plnky. Opatrne zvinieme do rolky, resp. do tvaru kornútka. Prečnievajúci kapustový list prstom zatlačíme dnu a rolku uzavrieme. Holúbky ukladáme pekne vedľa seba po obvode hrnca. Robíme medzi nimi 1 cm medzery. Pri varení ešte zväčšia svoj objem. Plníme, kým sa nám neminie plnka a listy. Z jednej kapusty pripravíte približne 50 kusov, záleží však od veľkosti kapustových listov.

východniarske holubky recept

recept postupHolúbky zalejeme pasírovanými paradajkami a prilejeme ešte 300 ml vlažnej vody. Zaťažíme tanierom, alebo pokrievkou. Varíme 5 minút na silnom plameni. Potom teplotu znížime a varíme 35 minút.

recept postupPodávame s čerstvým chlebom a kyslou smotanou.
Náš tip – môžete si k nim pripraviť paradajkovú omáčku a servírovať ich s parenou knedľou alebo zemiakovým pyré 🙂

východniarske holubky recept

Foto: autorka/LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.