Tekvicové karí. Recept, ktorý zahreje a poteší chuťové bunky

LinkedIn

Ak máte chuť na niečo netradičné, orientálne – vyskúšajte naše tekvicové karí. Môžete využiť hokaido, ktoré máte ešte v špajzi alebo si ho kúpite v obchode. Recept nie je vôbec zložitý, je pomerne rýchly a získate veľmi výživné, chutné a voňavé jedlo. Môže byť na obed alebo večeru, obľúbili si ho aj naše deti. Cítiť v ňom africké Maroko, aj štipľavé Thajsko – podľa toho, koľko čili vločiek pridáte. A úžasne ho doplnia chrumkavé opekané kešu oriešky.
Toto tekvicové karí je teda z tekvice, konkrétne z hokaida, ale pokojne si môžete urobiť mäsovú verziu. Použijete kuracie alebo morčacie mäso, prípadne dary mora ako krevety. Ak aj nemáte všetky koreniny, nezúfajte – pokojne môžete niektoré vynechať, ale nie viaceré.

 

Recept na tekvicové karí

Toto chutné jedlo je postavené na tekvici a kombinácii korenín. Viaceré asi máte doma, ale predpokladáme, že garam masala nie. Ani my sme nemali a tak sme si urobili také domáce garam masala.
Toto korenie je typické najmä pre indickú, ale tiež nepálsku kuchyňu. Vo všeobecnosti sa skladá zo škorice, badiánu, rímskeho kmínu, kardamómu, mletého zázvoru, mletého bobkového listu, koriandru a čierneho korenia.
Prinášame jednoduchý recept, ako si ho pripraviť – ak toto korenie máte doma, preskočte nasledujúci box priamo na hlavný recept.

Recept na domáce garam masala
domáce garam masalaPripravte si nasledujúce koreniny:
2 lyžice koriandrových semienok, 2 celé škorice, 1 lyžička kardamónu, 1 lyžička badiánu, 1 lyžička sušeného zázvoru, 1 lyžička rímskeho korenia, ½ lyžičky celého korenia, 4 klinčeky, 1 lyžička muškátového orecha, 1 bobkový list.
Všetko korenie pomeľte – my sme použili mlynček, ktorý využívame na mletie kávy alebo maku. Potom sme vložili do fľaštičky so vzduchotesným uzáverom a skladujeme na tmavom mieste v špajzi. Takého domáce garam masala vydrží aj pol roka.

 

SUROVINY

  • tekvica hokaido, asi 600 g
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 200 g sterilizovaných rajčín
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 lyžička celej bielej horčice
  • hrsť čerstvého koriandra
  • 1 a ½ lyžičky garam masala
  • 1 a ½ lyžičky mletého koriandra
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 lyžičky medu
  • 2 lyžice oleja
  • šťava z limetky alebo citróna
  • soľ a korenie
  • čili vločky
  • nesolené kešu oriešky
  • ryža alebo bulgur

 

POSTUP

recept postupTekvicu hokaido prekrojte na polovicu, vyberte vnútornú časť so semenami a nakrájajte dužinu na kúsky. Hokaido môžete pokojne aj so šupkou, iný druh tekvice bez šupky.
Položte na plech papier na pečenie a poukladajte hokaido. Posypte soľou, korením a pokvapkajte olejom. Môžete premiešať, aby sa všetky kúsky obalili a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 15 minút (podľa intenzity vašej rúry). Hokaido sa bude ešte variť, takže radšej vyberte skôr, aby sa potom nerozvarila na kašu.

pečená tekvica hokaido

recept postupNakrájajte si nadrobno cibuľu a cesnak. Nastrúhajte zázvor a nasekajte čerstvý koriander.
V hrnci si zatiaľ rozohrejte olej a opečte na ňom bielu horčicu, stačí minútku, kým nezačne prskať. Potom pridajte cibuľu, cesnak, zázvor a koriander. Vhoďte pár čili vločiek a krátko, minútku-dve opekajte. Potom vhoďte zvyšné koreniny, čiže kurkumu, mletý koriander, garam masala a škoricu.

recept postupNechajte trošku opekať, aby sa rozvinula vôňa (a tým aj chuť všetkých korenín). Môže to byť tak minúta až dve. Následne vlejte sterilizované rajčiny a kokosové mlieko. Premiešajte a pridajte upečenú tekvicu hokaido. Napokon osoľte a okoreňte podľa chuti. Nechajte povariť na miernom ohni asi 15 minút.

recept na tekvicové karí

recept postupAk je zmes príliš hustá, pokojne do nej prilejte vodu, aj 2-3 dcl. Miestami premiešajte a zľahka varte.
Keď je tekvicové karí uvarené, dochuťte ho medom, šťavou z limetky alebo citróna a podávajte s prílohou. My sme vyskúšali klasickú ryžu, ale aj bulgur, ktorý sa pripravuje veľmi jednoducho.
Celé sme to ozdobili kešu orieškami, ktoré sme na sucho mierne opiekli na panvici.
Dobrú chuť.

čo je bulgurPrečítajte si tiež
Čo je bulgur. Ako ho pripraviť + 6 receptov.

recept na tekvicové karí

Tekvicové karé s ryžou.

Foto: LepšíDeň.sk, Pixabay.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.