Zápal hrdla a hltana. 20 domácich liečivých receptov

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zápal hrdla a hltana je veľmi nepríjemná záležitosť a najmä počas zimy potrápi mnohých  nás. Prejavuje sa pocitom suchosti a nepríjemným škriabaním v krku. Ťažko s nám prehĺta a zhoršuje sa to najmä večer počas zaspávania. Akoby ste nevedeli poriadne prehltnúť, zbierate sliny, navyše vás to bolí a spánok sa odďaľuje. Napokon predsa len zaspíte, ale ak vás suché či škrabúce hrdlo v noci opäť prebudí, bude sa vám znova ťažko zaspávať.
jednoducho, zápal hrdla a hltana je naozaj nepríjemná komplikácia a človek vtedy hľadá čokoľvek, čo pomôže.

Nesiahajte hneď po liekoch. Použitím domácich prostriedkov môžete výrazne zmierniť spomínané ťažkosti. Uľaví sa vám, bude sa lepšie prehĺtať a prespíte aj celú noc. Môžu to byť  rôzne kloktadlá, čaje alebo obklady. Mnohí vám potvrdia, že byliny pri zápaloch hrdla a hltana pôsobia skutočne rýchlo a účinne.
Nižšie vám ponúkneme 20 jednoduchých receptov na účinné čaje ako šalviový, harmančekový, ovsený, ale tiež cibuľové mlieko, sladový ocot, či tinktúru z dubovej kôry.
Pozor! Ak zápal hrdla prerastie do angíny s horúčkou a hnisavými povlakmi mandlí, rozhodne vyhľadajte lekára.

 

Zápal hrdla – 20 liečivých receptov

Kedysi nechodili ľudia za lekárom s každou maličkosťou – niekedy bol doktor ďaleko, inokedy si ho nemohli dovoliť. A tak si museli ľudia pomôcť sami. Naši predkovia výborne poznali prírodné liečiteľstvo, ktoré sa dnes tak trošku vracia a berieme si z neho recepty čoraz častejšie.

1.Rumančekový čaj

2 lyžičky rumančeka kamilkového (astrovitá!) zalejeme 1/4 litrom vriacej vody a lúhujeme zakryté 10 minút. Scedíme a necháme vychladnúť.
Rumančekový čaj pijeme osladený medom alebo hroznovým cukrom.
Môžeme ho však aplikovať aj ako kloktadlo. Podráždené sliznice sa rýchlejšie upokoja, ak do záparu pridáme 1 lyžičku masla alebo bodliakového oleja.
Rumančekovým čajom kloktáme každú hodinu (striedavo s čajom z nátržníka a dubovej kôry), až kým zápal hrdla a hltana neustúpi.

harmančekový čaj

 

2.Šalviový čaj

Šalviový čaj je vhodný najmä ako kloktadlo. Zmiešame po 20 g rozdrvenej dubovej kôry a šalviových kvetov s vňaťou.
Čajovinu zalejeme litrom studenej vody, privedieme do varu, lúhujeme 15 minút a scedíme cez gázu.
Výdatne kloktáme viackrát denne.

 

3.Cesnak s citrónom

Cesnak s citrónom je vynikajúcim prostriedkom proti bolestiam hrdla, musíte však počítať s páchnucim dychom.
Roztlačíme dva strúčiky cesnaku a zmiešame ich so šťavou z 1 citróna a 2 lyžicami olivového oleja.
Užívame 3-krát denne 1 lyžičku.

bolí ma hrdlo obkladPrečítajte si tiež
Bolí  ma hrdlo – aký obklad mi pomôže?

 

4.Jablkový ocot

Zmiešame pohár horúcej vody, 1 lyžicu medu a 1 lyžičku jablkového octu.
Pijeme pomaly a po dúškoch viackrát denne.

 

5.Soľ s vodou

Naozaj jednoduché a pritom účinné kloktadlo, ktoré je kombináciou liečenia a dezinfekcie. Stačí zmiešať štvrť lyžičky soli s čo najteplejšou vodou, akú dokážete kloktať. Kloktajte niekoľko minút, podržte tekutinu v ústach a vypľujte. Opakujte niekoľkokrát denne, prípadne striedajte s kloktaním šalviového alebo rumančekového čaju.

ako sa zbaviť prechladnutia za 24 hodín?Prečítajte si tiež
Ako sa zbaviť prechladnutia za 24 hodín?

 

6.Bedrovníkovo-medovkový čaj

„Čaj z bedrovníka lomikameňového a medovky lekárskej sa zíde, keď zápal hrdla a hltana zasiahne aj hrtan,“ radí Franziska von Au autorka knihy Domáce recepty proti rôznych chorobám.
Zmiešame po 1 lyžici bedrovníkových koreňov, šalviových listov, ľubovníkovej a medovkovej vňate.
Korene a vňať nadrobno posekáme, 1 lyžicu zmesi zalejeme šálkou vriacej vody, lúhujeme 15 minút a scedíme cez jemnú gázu.
Pijeme 3-krát denne 1 šálku po dúškoch.

 

7.Nátržníkový čaj

2 lyžičky nátržníka vzpriameného zalejeme 1/4 litrom studenej vody, privedieme do varu a prikryté lúhujeme 10 minút. Čaj scedíme a necháme vychladnúť.
Čaj prelejeme do termosky, aby zostal teplý, a kloktáme každú hodinu striedavo s rumančekovým čajom až do ustúpenia ťažkostí.

 

8.Tinktúra z dubovej kôry

2 lyžice dubovej kôry rozdrvíme v mažiari a cez noc ju necháme odstáť v 0,2 litra vodky alebo inej pálenky. Po 12 hodinách pridáme šálku vody, prekryjeme alobalom a 1 hodinu zohrievame v rúre pri teplote 180 °C. Potom tinktúru scedíme cez kávový filter.
Používame ako čaj – 1 lyžicu tinktúry zmiešame so šálkou prevarenej vody a sladíme medom alebo hroznovým cukrom. Pijeme 3až 5-krát denne 1 šálku.
Používame aj ako tinktúru – 1 lyžičku tinktúry zmiešame so šálkou minerálky bez oxidu uhličitého. Touto zmesou kloktáme 3až 5-krát denne.

bylinky skriňa

 

9.Kurkumové kloktadlo

Kurkuma je neuveriteľne liečivé korenie, ktoré dokonca pôsobí protirakovinovo. Prečítajte si o tom v našom článku Kurkuma proti zápalom, pre fajčiarov aj proti rakovine.
Kurkuma je silný antioxidant, takže nasypte pol lyžičky mletej kurkumy do horúcej vody, pridajte pol lyžičky soli a dobre premiešajte. Kloktajte niekoľkokrát denne.

 

10.Ľanové semená

3 lyžice ľanových semien nasypeme do šálky plnotučného mlieka a necháme napučať v chladničke. Potom pridáme 2 šálky vody a privedieme do varu.
Môžete používať ako kloktadlo – kloktajte scedenou tekutinou.
Môžete používať aj ako zábal hrdla – scedené ľanové semená nanesieme na plátno a priložíme na hrdlo.

 

11.Sladový ocot

Sladový ocot je vynikajúce kloktadlo, môžeme ho aj inhalovať.
Zmiešame ocot, soľ a teplú vodu. Príprava inhalácie 1 diel sladového octu zmiešame so 4 dielmi horúcej vody a vdychujeme stúpajúcu paru.

 

12.Dulové víno

Dulové víno pomáha proti zachrípnutiu.
2 zrelé duly pokrájame na drobno, vložíme do hlinenej nádoby, pridáme vetvičku rozmarínu, materinej dúšky obyčajnej a 2 klinčeky. Zmes privedieme do varu (napr. v rúre). Po vychladnutí necháme týždeň odstáť, potom pridáme 2 lyžice medu alebo hroznového cukru a ešte raz zohrejeme na 180 °C. Víno necháme odstáť ďalších 10 dní v chladnej pivnici alebo v chladničke a scedíme. Ak je kalné, znova ho zohrejeme a scedíme.
Užívame 3-krát denne 1 lyžicu.
Diabetici smú použiť iba hroznový cukor, pripomína Franziska von Au.

 

13.Šťava z listovej zeleniny

Takáto šťava je dobrá nielen na štíhlu líniu, ale pomáha aj pri bolestiach hrdla. Zastavuje množenie baktérií a zmierňuje bolesť.
Vyšťavte listovú zeleninu, napite sa z nej, podržte ju päť minút v ústach a vypľujte.
Tento výplach je účinný aj pri bolestiach zubov a ďasien.

čajík

 

14.Ovsený čaj

2 až 3 lyžičky rozdrvených ovsených vločiek zalejeme šálkou vriacej vody, lúhujeme asi 10 minút a scedíme.
Pijeme 3 šálky denne.

 

15.Dúškový čaj

1 až 2 lyžičky sušenej materinej dúšky zalejeme 1/4 litrom studenej vody, privedieme do varu, lúhujeme 10 minút a scedíme.
Pijeme 3 až 4 šálky vlažného čaju denne.

 

16.Citrónová šťava

Šťavu možno piť alebo kloktať.
Šťavu zo 1/4 citróna zmiešame s 1/8 litra teplej prevarenej vody.
3-krát denne kloktáme 1 minútu nesladenú šťavu.

 

17.Kurací vývar

Klasika, ktorá je už dlhé roky nenahraditeľná. Pripravte si poctivý domáci vývar so zeleninou, ktorý vás výborne zahreje a súčasne zabráni dehydratácii. Hydinové mäso navyše obsahuje aminokyseliny, ktoré pomáhajú uvoľňovať hlieny v dutinách i pľúcach.

liečivé polievkyPrečítajte si tiež
Liečivá polievka, z ktorej sa dobre chudne.

 

18.Citrón a soľ

Zmiešame šťavu z 1 citróna a 1/2 lyžičky morskej alebo obyčajnej soli a nasypeme do pohára teplej prevarenej vody.
Kloktáme 3až 4-krát denne, prípadne pomaly pijeme.
Nápoj nie je vhodný pre pacientov s vysokým krvným tlakom.

 

19.Cibuľové mlieko

3 veľké cibule posekáme nadrobno a vložíme do hlinenej nádoby. Pridáme 1 klinček, 1 lyžičku hnedého cukru, vetvičku materinej dúšky obyčajnej a zalejeme vodou. Varíme asi 2 hodiny na miernom ohni. Zmes potom scedíme a vytlačíme šťavu z cibule. 1/2 šálky cibuľovej šťavy zmiešame s 1/2 šálky horúceho mlieka.

Pri studenej príprave nápoja si cibuľa zachová vitamín C. Nadrobno posekanú cibuľu a cukor vložíme do hrnca, necháme odstáť 12 hodín, potom pridáme vodu a scedíme. Ďalej postupujeme ako pri predchádzajúcej príprave.
Pijeme 2až 3-krát denne 1 šálku.

 

20.Kokosový olej a med

Pripravte si nasledujúcu pastu: zmiešajte dve lyžice medu a dve lyžice kokosového oleja. Pridávajte tam lyžičku mletej škorice a dobre premiešajte. Vznikne kokosovo-medová pasta, ktorú si môžete dopriať niekoľkokrát za deň. Vezmete si pol lyžičky, omieľate v ústach, postupne prehĺtate, čím uľaví od bolesti hrdla, ale zároveň dezinfikuje a pôsobí hojivo.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.