Aj vy všade čítate o zdravej strave a neraz si povzdychnete, že keby ste tak mali čas vyvárať…že aj tak to zdravé jedlo vášmu partnerovi nebude chutiť…a že mnohé suroviny neviete zohnať v obchode, kam bežne chodievate? Áno, niekedy to tak je, no my vám odporučíme jednu dámu, pre ktorú je varenie a pečenie naozaj vášňou. „Dnešná doba je veľmi hektická a veľakrát máme strach stáť v kuchyni pri hrncoch,“ tvrdí foodblogerka Tinka Karmažín. „Chcem ukázať ľuďom, že kvalitné a zdravé jedlo si dokážu pripraviť rýchlo, a dokonca bude chutiť neskutočne.“
Toto sľubuje Tinka v knihe Zdravé rýchlovky, kde sa zišlo množstvo skvelých foodblogerov, kuchárov a odborníkov na zdravú stravu.
Pri príprave pokrmov sa sympatická foodblogerka snaží odbúrať nezdravé alebo menej zdravé suroviny a nahradiť ich výživnými, ľahko stráviteľnými a prijateľnými pre náš organizmus. Podľa nej ak človek naozaj chce, má aspoň základné informácie a dobré zdroje inšpirácie, takýto spôsob varenia zvládne hravo.
Vo vašej kuchyni by určite nemali chýbať suroviny ako zelenina, kvalitný syr, ryža, špaldová múka, červená šošovica, bylinky a koreniny… Z takýchto bežných vecí dokáže pripraviť neskutočné pokrmy – napríklad v spomínanej knihe Zdravé rýchlovky nájdete krémové Dubákové rizoto so slivkami, zdravý Hlivový paprikáš s kurkumovou ryžou, či Zeleninové tagliatelle s krevetami.
Tinkine recepty
To, že Tinku Karmažín varenie a pečenie naozaj baví, vám dokáže jej stránka Tinkine recepty, kde nájdete úžasné recepty na hlavné jedlá, polievky, vega menu, nátierky, ale aj zdravé pečenie a slané, i sladké pečivo. Veľmi aktuálne teraz aj Vianočný špeciál 🙂
A že jej recepty majú naozaj úspech, dokazuje jej Facebook profil, kde má vyše 40.000 fanúšikov.
Tinka Karmažín odporúča čítať etikety na potravinách – áno, možno sa vám to zdá otravné, nemáte na to čas, ale stojí to za to. Rýchlo si urobíte prehľad a čoskoro nebudete musieť čítať všetky etikety, no budete vedieť, čo ktorá potravina obsahuje.
A nebojte sa, že by vás zdravá strava zruinovala. „Ide len o mýtus, ktorému, žiaľ, stále mnohí ľudia veria. Aj keď niektoré položky môžu byť o niečo drahšie,“ priznáva Tinka Karmažín. „Ak porovnávame mäso kúpené v reťazcoch s mäsom od lokálneho dodávateľa, tak je drahšie. Treba si však určiť, čo je priorita. Veľa zdravých a kvalitných výrobkov však dokážete kúpiť za rovnakú cenu, alebo aj lacnejšie ako marketingovo preferovanú potravinu, ktorá je plná stabilizátorov a emulgátorov. Jednoducho treba čítať etikety potravín.“
Zdravé dieťa
K zdravej a chutnej strave viedla Tinku jej mama, ktorá sa usilovala o to, aby ako dieťa nekonzumovala zbytočné sladkosti, sladené nápoje a vôbec nezdravé jedlá. Aj preto si Tinka založila ďalší facebookovský profil Zdravé dieťa – strava, výchova, liečenie, rady.
Dozviete sa tam napríklad o názoroch MUDr. Ludmily Elekovej, podľa ktorej má detská strava na vývoj organizmu obrovský vplyv. „Podľa toho, čo dieťa je, podľa toho sa mu budú vyvíjať orgány, podľa toho bude inteligentné, bude mať dobrý, alebo horší zrak, dobré alebo pokazené zuby a podľa toho sa mu rozvinie aj imunita,“ tvrdí doktorka Ludmila Eleková.
Nechýbajú ani skvelé recepty pre najmenších drobcov – napríklad také cookies. Zdravé, chrumkavé a pre deti od dvoch rokov.
Zdravé jedlo
„Zdravá strava má v dnešnej dobe veľa podôb,“ vysvetľuje Tinka v knihe. „V mojej kuchyni sa snažím o to, aby bola pripravená čo najšetrnejšie, bola vyvážená a najmä chutná. Musí obsahovať zdravé suroviny, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Preferujem lokálne a sezónne ovocie a zeleninu, mäso, ryby a maximálne ich využívam v kuchyni.“
Každá minúta strávená v kuchyni je pre ňu jedinečný gurmánsky zážitok a môže byť aj pre vás. Varte pestro a používajte kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny.
A hlavne nechajte sa inšpirovať práve takými nadšencami a foodlovermi ako je Tinka Karmažín. Nádherne ukazujú, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Ako sama tvrdí, korunou dokonalosti sú v jej receptoch milované bylinky a koreniny. Na tie nikdy nezabúdajte. A každý z jej receptov je trpezlivo šperkovaný, takže jeden z knihy Zdravé rýchlovky vám teraz ponúkame. Vyskúšajte – príprava dvoch porcií vám zaberie asi pol hodinu.
Zdravé rýchlovky a 15 odborníkov na
www.fitnamotávka.sk
Morčacie závitky
v parmezánovej kruste a kaša zo sladkých zemiakov
SUROVINY
2 morčacie rezne
2 plátky eidam syra
15 g parmezánu
2 PL bazalkového pesta
1 PL dižónskej horčice
1 batat (440 g)
1 petržlen (83 g)
muškátový oriešok
citrónová šťava
korenie
maslo
soľ
POSTUP
- Mäso si vyklepeme natenko. Potrieme pestom, pridáme plátok syra a zrolujeme do rolky. Prichytíme špajdľou.
- Rolku zvonku potrieme dižónskou horčicou, okoreníme, osolíme a obalíme v nastrúhanom parmezáne.
- Sprudka opečieme na kokosovom oleji z každej strany, prikryjeme a dusíme cca 10 – 15 minút, resp. pokým nie je mäso hotové.
- Medzitým si nakrájame na malé kúsky batat a petržlen a dáme variť do vody. Scedíme, pridáme kus masla, nastrúhame muškátový oriešok, osolíme, kvapneme trošku citrónovej šťavy a popučíme pučidlom na pyré.
- Hotové mäsko prekrojíme napoly, vyberieme špajdľu a podávame.