Zdravé raňajky. Zahryznite sa do nového dňa

Dve mladé baby. Foodblogerky a inšpiratívne kuchárky, ktoré milujú zdravé a chutné jedlo. Barbora Drahovská a Mimi Nemčeková milujú rána, aj preto dostala ich prvá knižka príznačný názov. Zdravé raňajky. A k tomu – zahryznite sa do nového dňa. Ponúkli 60 receptov, ktoré vám dodajú energiu do nového dňa, naštartujú vás a vylepšia náladu.

Aj preto sme sa s nimi rozprávali hlavne o ránach a raňajkách.
Aké raňajky vedia dodať energiu a nakopnúť vás?
Čo by sme naopak ráno nemali jesť?
Pridali aj zaujímavé tipy a hlavne receptíky. Svieža raw pohánková kaša, drožďová nátierka, či brioška v sladkom kabátiku – prídete si na svoje 🙂
Barbora aj Mimi si totiž myslia, že dobré raňajky môžu prispieť ku krajším dňom – je úplne jedno, či vás čakajú náročné úlohy v práci alebo víkendové leňošenie.

Ak chcete vyskúšať ich raňajkové recepty, na konci rozhovoru vás čaká veľká SÚŤAŽ o 3x kniha Zdravé raňajky, dokonca aj s venovaním Barbory a Mimi. A k jednej knižke pridáme aj Bite me balíček s müsli porciou.

zdravé raňajky

Čo je zdravé a čo škodí?

Lepšídeň.sk: Dievčatá, vaša knižka sa volá Zdravé raňajky, tak si povedzme najskôr, čo by sme mali mať ráno na tanieri, aby boli naozaj zdravé?
MIMI NEMČEKOVÁ: Ideálne je, keď si na raňajky dáme niečo ľahké a výživné, aby nám jedlo dodalo energiu potrebnú do nového dňa. Do raňajkového menu odporúčame zaradiť ovsené vločky, celozrnné pečivo, orechy, čerstvé ovocie, zeleninu, jogurt či vajíčka. Vynikajúca je aj pohánka či pšeno, z ktorých sa dajú vykúzliť vynikajúce kaše alebo müsli. Dbajte na výber kvalitných surovín a hlavne si vyberte recepty, ktoré vám chutia a budete sa na ne tešiť. Niekto potrebuje ráno niečo teplé, iný bude najšťastnejší s čersvo namixovaným smoothie.

Lepšídeň.sk: Čo naopak by sme ráno nemali, pretože nás to povedzme brzdí, uspáva, možno nám bude po tom ťažšie…
BARBORA DRAHOVSKÁ: Prvá mi napadla klobása, ale možno aj tá niekomu padne dobre 🙂  Dôležité je, aby sme vo všeobecnosti jedli to, čo nám robí dobre. Ak sa človek zaujíma o svoje zdravie a psychickú pohodu, určite to zľahka vypozoruje.
Myslite na kombinácie jedál. U seba som napríklad zistila, že nemôžem jesť hummus (cícerovú pomazánku) v spojení so živočíšnou bielovinou. Čiže napríklad hummus na chlebíku poliaty jogurtom. Je to hrozne dobrá vec, ale mne to napríklad dobre netrávi. Skôr si dám na nátierku nakrájané avokádo, kúsky zeleniny, alebo nasekané bylinky a semiačka.

recepty na rýchle raňajkyPrečítajte si tiež
3 tipy na rýchle, chutné a zdravé raňajky.

Lepšídeň.sk: Vonku sa už prebúdza príroda a s príchodom jari začína pribúdať aj čerstvá sezónna zelenina a ovocie. Dajte tip na raňajky, ktoré sú vhodné na prvé jarné dni.
MIMI NEMČEKOVÁ: Jar v nás evokuje akýsi nový začiatok, očistu. Rady preto obmieňame teplé zimné kaše za svieže raňajky, ktoré hrajú farbami. Odporúčame skúsiť zeleninovo-ovocné smoothie. Je úžasné, lebo vás hydratuje, zasýti a pomôže vám do tela dostať viac zeleniny.
Skvelým tipom sú aj šťavnaté cukinové či banánové lievance s čerstvým ovocím.

Lepšídeň.sk: Mnohí sa ráno pomaly rozbiehajú a potrebujú naštartovať . Aké suroviny v raňajkách vedia dodať energiu a nakopnúť nás?
BARBORA DRAHOVSKÁ: Tu si veru máme z čoho vyberať. Keď máme pred sebou náročný deň, ideálne ho začíname s nutrične bohatými raňajkami, ktoré nabudia našu myseľ a nabijú energiou každú bunku nášho tela. No dobre, možno každú druhú 🙂
V našej bite me kuchyni  používame magické pšeno, pohánku, quinou či amarant.  Všetko sú to bezlepkové potraviny vhodné aj pre celiatikov, s vysokým obsahom bielkovín, cenných vitamínov a aminokyselín, ktoré v našom vegetariánskom jedálničku nesmú chýbať.
Nezanevreli sme ani na ovsené vločky, ktoré sú dostupné nielen v každom obchode, ale aj pre naše peňaženky. Zoznam super potravín môžeme doplniť azda už len o chia semiačka, klíčky a strukoviny.
Klíčky sú krásnou ozdobou každej nátierky a z chia semiačok pripravujeme obľúbený chia puding, pridávame si ich na záver do smoothies, do lievancov namiesto vajíčok alebo si ich iba tak posypeme na voňavé raňajkové kaše.

chia semienkaPrečítajte si aj
Schudnite s chia semienkami. Naozaj to funguje.

Lepšídeň.sk: Obidve máte zjavne rady avokádo, ktoré je na ráno ako stvorené. Čo všetko z neho viete robiť? Čo vám chutí najviac?
MIMI NEMČEKOVÁ: Avokádo je veľmi všestranné a obľubujeme ho najmä pre jeho krémovú konzistenciu. Vieme si z neho vyrobiť avokádovo-kakaový puding, vajíčkovo-avokádovú nátierku, pridať si ho do smoothie alebo len tak rozotrieť na chlebík. Aj v spojení so sezamovou pastou tahini je priam neodolateľné.

 

Zdravé raňajky – recepty

drožďová nátierkaLepšídeň.sk: Skúste každá za seba, aké raňajky máte najradšej – konkrétne jedlo, vyberte len jedno.
BARBORA DRAHOVSKÁ: Chute sa mi pomerne často menia a raňajkujem naozaj rozmanito, ale momentálne si užívam chute babičkinej drožďovej nátierky.
Na drobné kúsky si nakrájam cibuľku, ktorú krátko na panvici spením na olivovom oleji. Pridám rozdrobené droždie (42 g), znížim teplotu a za stáleho miešania pomaly pražím, až kým sa drožďová vôňa nezačne strácať (asi po 4 minútach).
Pridám 2 PL mlieka, 2 vajcia, soľ a čierne korenie. Posmažím do zhustnutia a nechám trošku vychladnúť. Pridám 2 ČL horčice a na drobno nakrájanú kyslú uhorku. Mňam.

MIMI NEMČEKOVÁ: Ja milujem french toast – alebo “briošku v sladkom kabátiku” ako sme ho nazvali v našej kuchárskej knižke. Je to vlastne vianočka alebo brioška obalená vo vajíčku na sladko s pridaním medu, škorice a vanilky. Celé to potom polejem javorovým sirupom, pridám čerstvé alebo mrazené drobné ovocie a keď mám sviatočnú náladu aj kopček kyslej smotany 🙂

sladký toast

Lepšídeň.sk: Dajme na záver naším čitateľom ešte nejaký dobrý, rýchly a chutný recept na raňajky.

Recept na raw pohánkovú kašu

raw pohánková kašaKeďže sa už začala jar, môžeme teplé kaše vymeniť aj za niečo sviežejšie. Napríklad za raw pohánkovú kašu.
Pohánka je super skvelá potravina, podobne ako quinoa, pšeno alebo chia semiačka. Dodáva množstvo energie, je zdravá, dokonale zasýti, obsahuje veľa proteínov, vitamínov a je vhodná aj pre celiatikov. Má orieškovú chuť a dá sa pripraviť aj bez varenia, čím si zachová viac cenných látok. Tento recept je ešte k tomu super rýchly.

Recept pre 2 osoby
Čas prípravy: 10 minút + čas namáčania (minimálne dve hodiny, ideálne počas noci)

Potrebujeme:

  • 150 g pohánkových krúp
  • 50 g vlašských orechov
  • 150 ml vody
  • 2 PL medu alebo javorového sirupu
  • 1 jablko
  • ½ ČL škorice + na posypanie
  • obľúbené ovocie na ozdobenie

POSTUP:
Pohánku a orechy dáme do misiek a necháme ideálne cez noc namočené vo vode. Ráno zlejeme pohánku aj orechy cez sitko. Orechy dáme do mixéra spolu so 150 ml vody, 2 PL medu, 1 očisteným jablkom a minútku pomixujeme. Vznikne nám vlastne hustejšie orechové mlieko s tým rozdielom, že ho neprecedíme. Mleté vlašské orechy budú v kaši vynikajúce. Teraz pridáme pohánkové krúpy, ktoré namočené cez noc zmäknú. Zámerne ich nemixujeme spolu s orechmi, aby si ponechali svoju chrumkavú štruktúru.

Servírujeme s obľúbeným sezónnym ovocím a posypané mletou škoricou.

bite me tip: Pridaním väčšieho množstva tekutiny vznikne lahodné smoothie ideálne aj na cesty.

 

Veľká súťaž o 3x knihu + müsli balíček

HRAJTE o 3x veľmi inšpiratívnu knihu Zdravé raňajky, ktorú s láskou uvarili Barbora Drahovská a Mimi Nemčeková. Plnofarebná vyše 200-stranová kniha plná receptov a dobrých tipov. A navyše každá s podpisom a venovaním od Brabory a Mimi. K jednej pridáme aj ich müsli balíček.

Je to jednoduché:
1. Musíte byť naším fanúšikom na Facebooku, takže ak náhodou ešte nie ste, pridajte sa tu.
2. V komentoch pod článkom napíšte nejaký svoj tip na dobré a chutné raňajky. Čo si vy dávate najradšej? Čo majú rady vaše deti? Čo vás vie ráno naštartovať?

Píšte, lajkujte a komentujte. V utorok vyberieme 3 výhercov.
Veľa šťastia a LEPŠÍ DEŇ 🙂

 

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 813x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: