Rýchla čokoládovo-pomarančová pena

Mnoho talianskych receptov používa latte condensato, kondenzované mlieko. „Skôr sa však s nimi stretnete v zošitoch s rodinnými receptami prechádzajúcimi z ruky do ruky, a nie v lákavých časopisoch s lesklými obálkami alebo vo výpravných knihách,“ tvrdí známa kulinárka Nigella Lawsonová.
Nikto by nikdy neuhádol, že táto bezvaječná šľahaná pena bez čakania obsahuje kondenzované mlieko.
Pokiaľ ide o kľúčovú prísadu v tomto recepte, teda likér s chuťou horkého pomaranča, k Aperolu Nigelle stačí len privoňať a má pocit, že je v Taliansku. Namiesto neho možno použiť akýkoľvek iný pomarančový likér.

Rýchla čokoládovo-pomarančová pena

Suroviny na 6 porcií:
150 g nadrobno nasekanej tmavej čokolády (min. 70 % kakaovej sušiny)
175 g kondenzovaného mlieka
500 ml hustej šľahačkovej smotany (48 %)
štipka soli
2 lyžice Aperolu (Triple Sec, Cointreau, Grand Marnier alebo iný pomarančový likér)
2 lyžice pomarančovej šťavy a kôra
z ½ pomaranča
6 × asi 150 ml pohárov

POSTUP
1. Čokoládu roztopíme (vo vhodnej) nádobe v mikrovlnnej rúre. Keď je takmer roztopená, pomiešame ju gumenou stierkou, aby sme ju jednak zoškrabali, jednak pomohli posledným tuhým kúskom čokolády roztopiť sa. Odstavíme a necháme vychladnúť.

2. Do nádoby nalejeme kondenzované mlieko a 250 ml hustej šľahačkovej smotany (48 %), osolíme a šľaháme, kým nezačne hustnúť, nie však úplne dohusta – keď zdvihneme šľahacie metličky, mali by zanechávať stužkovitú stopu.

3. Asi tretinu vyšľahanej smotanovej zmesi dôkladne zamiešame do mierne vychladnutej roztopenej čokolády. Teraz pomaly – v 2 alebo 3 dávkach – opatrne zamiešame nadýchanú čokoládovú zmes späť do zvyšnej šľahačkovej zmesi. Zľahka primiešame pomarančový likér a po ňom pomarančovú šťavu (vytlačenú z olúpaného pomaranča).

4. Naplníme poháre s objemom asi 150 ml do výšky asi 1 cm pod okraj.

5. Čokoládovú penu v pohároch vložíme do chladničky na 1 hodinu (hoci podávať by sme ju mohli skôr, pretože jesť sa dá okamžite). Zároveň vyšľaháme zvyšných 250 ml hustej  šľahačkovej smotany (48 %), kým nie je hustá, ale ešte stále nadýchaná, než sa začnú tvoriť mäkké špičky, a aj tú vložíme do chladničky.

6. Pri podávaní šľahačku rovnomerne rozdelíme do pohárov s čokoládovou penou a ozdobíme pomarančovou kôrou.

Oveľa viac lahodných receptov nájdete v knihe Nigellissima – Lákavé talianske inšpirácie.

Rýchla čokoládovo-pomarančová pena
Rýchla čokoládovo-pomarančová pena

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 381x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment