Ako chutí ruby čokoláda? A je to nový druh, či len marketingový ťah?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Všetci dobre poznáme tri druhy čokolády – mliečnu, horkú a bielu. Tak ju rozdeľujeme my, amatéri. No pred pár rokmi sa objavila aj ruby čokoláda, ktorá je rubínovej farby a pochvaľujú si ju mnohí cukrári. Je to len marketingový ťah? Alebo naozaj nový druh? A v čom je iná?
„Mohlo by sa zdať, že je to nejako dofarbená biela čokoláda, ale vôbec nie. Ruby čokoláda sa vyrába zo špeciálnej odrody kakaových bôbov, ktoré majú červenú farbu a pri výrobe ktorých sa podarilo túto farbu zachovať aj v čokoláde,“ vysvetlil pre časopis Téma známy český kuchár a cukrár Josef Maršálek, ktorého si môžete pamätať z úspešnej relácie Peče celá země.

 

Ako vznikla Ruby čokoláda?

kakaový bôb ruby čokoládaRuby čokoládu vyvinula svetoznáma švajčiarska spoločnosť Barry Callebaut, ktorá 13 rokov experimentovala, vymýšľala a kombinovala. Napokon vymysleli unikátny výrobný proces, z ktorého sa zrodila ružová čokoláda Ruby. Ako píše Wikipedia, presná metóda výroby je samozrejme obchodným tajomstvom, no najpravdepodobnejšie ide o kakaové bôby Lavados z Brazílie, ktoré majú prirodzenú červeno-ružovú farbu.

Ako možno viete, každý surový kakaový bôb má po rozpolení ružové jadro. Ružová farba sa stráca fermentáciou a sušením…preto od nej firma Callebaut ustúpila. „Je to teda klasická mliečna čokoláda vyrobená z kakaových bôbov, kakaového masla, zo sušeného mlieka a z cukru. Jediné, čím sa líši, je malinké množstvo kyseliny citrónovej, ktorá v čokoláde funguje ako stabilizátor ružovej farby,“ približuje J.Maršálek.

 

Ako chutí Ruby čokoláda

Známy foodblogger Clay Gordon sa ako jediný zúčastnil na ochutnávke v Shanghaji a o svojej skúsenosti napísal veľký článok. Podľa neho má ruby čokoláda sviežu, ľahkú ovocnú chuť, no nie presladenú. Chutí vraj ako tmavšia sladšia čokoláda, ktorá má okolo 50% až 60% kakaa. Vyniká ľahkými ovocnými podtónmi a mliečnou krémovitosťou.

Podľa cukrára Josefa Maršálka v nej cítiť intenzívnu arómu bobuľového ovocia, teda ríbezlí, malín, jahôd. „Preto ju v cukrárstve používame vždy tam, kde chceme zvýrazniť kyslastú ovocnú chuť,“ dodáva. Kyselina citrónová „zakonzervuje“ ružovú farbu bôbov a prepožičia im svoju ľahko ovocnú príchuť, s kyslastým chvostíkom.

Mimochodom, spoločnosť Callebaut prišla tiež so špecialitou Gold, čo je biela čokoláda zlatistej farby, ktorá v procese výroby prejde karamelizáciou. Vďaka tomu má intenzívnu karamelovú chuť, pritom je v nej opäť len kakaové maslo, cukor a sušené mlieko.

rubínová ovocná ruby čokoláda

 

Je to teda nový druh čokolády?

Ako sme uviedli v úvode, máme tri základné druhy čokolády – mliečnu, horkú a bielu. Je teda Ruby čokoláda štvrtým druhom? Práve o tom sa viedli mnohé diskusie v krajinách po celom svete. Bielej čokoláde trvalo 80 rokov, kým sa stala oficiálne „čokoládou“. Firma Callebaut verí, že aj ich Ruby sa raz dostane do základnej kategorizácie.

Pravdou je, že Ruby čokoládu si obľúbili najmä mladšie ročníky, dnešní millenials, influenceri na sociálnych sieťach ap. Milujú ju ľudia, ktorí preferujú farebné, pestré jedlo, potraviny a ružová čokoláda k takým určite patrí.
A skvele zapadla do trendu #foodporn, čiže obľúbenej zábavky dnešných mladých, ktorí glorifikujú jedlo, fotografujú ho a ukazujú na sociálnych sieťach.

rubínová ovocná ruby čokoláda

čokoláda v kuchyniPrečítajte si tiež
Čokoláda v kuchyni. Tipy a čo všetko potrebujete vedieť.

 

 

Foto: Barry Callebaut, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.