Aj vy sa občas „zabudnete“ a v chladničke nájdete po pár dňoch zeleninu, na ktorej kvitne pleseň a ovocie je mäkké, takmer zhnité? Stáva sa nám to všetkým. Či už ide o obité jablká, sčerneté banány, klíčiace zemiaky, zvädnutý šalát… Máme pre vás tipy, ako vám ovocie a zelenina vydržia dlhšie. A hlavne čerstvé 🙂
Samozrejme, dôležité je, kam ich dávate – či do chladničky, alebo len do špajze, na stôl do misky ap.
Ak chcete ovocie či zeleninu zmraziť, najskôr ich osušte a mrazte ich v menších množstvách. Natenko. Kryštáliky ľadu by inak poškodili štruktúru ovocia a zničili ich nutričnú hodnotu.
Nezabudnite, že ovocie ani zeleninu pred uskladnením neumývame, aby sme nezničili ich prirodzenú ochranu proti hnilobe. Ak je zelenina špinavá, napríklad od zeminy, iba ju pretrite suchou handričkou.
22 tipov, aby ovocie a zelenina vydržali dlhšie
Do chladničky ukladajte iba zrelé ovocie a zeleninu, inak v nej skôr zhnijú.
Ako viete, niektoré druhy nepatria do chladničky – napríklad banány, paradajky, ani šalátové uhorky, či paprika.
Banány zvyknú rýchlo mäknúť a hnednúť. Zabaľte im chvostík do polyetylénového vrecúška. Ak sú v trse, oddeľte ich od seba. Vyhovuje im izbová teplota.
Cibuľu a cesnak dajte do špajze a do tmy, ktorú milujú. Ak nemáte tmavý priestor, môžete ich skladovať v papierovom vrecku. Vyrežte doň diery, ktorými bude prúdiť vzduch.
Jablká je najlepšie dávať do chladničky, ak chcete predĺžiť ich trvanlivosť. Znesú veľa, chlad majú rady – ideálne v pivnici, ale môže byť aj tá chladnička.
Máte radi čučoriedky, maliny, ríbezle… Po nákupe ich treba čo najskôr skonzumovať, ale môžete skúsiť aj túto fintu: umyte bobuľové ovocie vo vode s octom, čím zabránite tvoreniu plesne. Zároveň ho umyjete od nečistôt a prípadných pesticídov.
Prečítajte si tiež
Ako si dokonale očistiť ovocie a zeleninu?
Ak ste kúpili papriky zabalené do plastového vrecka, po príchode domov ich vybaľte. Nevložte ich v tom vrecku do chladničky, ale radšej papriky preložte do papierového vrecúška, ktoré zabráni tomu, aby rýchli usychali a zošúverili sa.
Máte v špajzi nádobku, do ktorej dávate zemiaky a cibuľu? Pozor, nerobte to. Ak ich uložíte na jedno miesto, začnú klíčiť, takže radšej ich skladujte oddelene.
Inak zemiaky vydržia dlhšie, keď ich skladujete v otvorenej nádobe a pridáte k nim jedno či dve jabĺčka namiesto cibule. Nikdy zemiaky neskladujte na priamom slnku – nielenže začnú hniť, ale môžu sa stať aj rizikovou potravinou
Kúpite si paradajky, krásne, červené, pevné a šťavnaté. A po dvoch dňoch sú zmäknuté a začínajú hniť. Vedzte, že najchúlostivejšie sú vždy stopky. Takže stopky neodstraňujte a uložte rajčiny tak, aby boli stopkami nahor. Ak máte veľké paradajky, zabaľte ich jednotlivo do servítok, aby sa nedotýkali.
Citrusové ovocie nechajte najskôr na tmavom a chladnom mieste. Nedávajte ich do chladničky, radšej nech sú pri izbovej teplote, ale nie aby na ne dopadali priame slnečné lúče.
Z ananásu odrežte vrchnú časť a otočte ho naopak, aby sa cukry obsiahnuté v tomto ovocí dostali na vrch. Tiež to dopomáha k tomu, aby dlhšie vydržal.
Udržať šalát dlhšie pekný, čerstvý a chutný je niekedy ťažké. Rýchlo vädne a začína hniť. Preto ho rozoberte na jednotlivé listy a naukladajte na seba tak, že medzi ne dáte papierové utierky. Vložíte do nádoby a potom do chladničky.
Chcete, aby vám hrozno zostalo dlhšie šťavnaté a pevné? Vložte ho do polyetylénového vrecúška a odložte do chladničky. Ak sú strapce priveľké, rozdeľte ich na menšie kusy, aby sa spodné bobule zbytočne nepopučili.
Prečítajte si tiež
Sušené ovocie, Koľko, ktoré a na čo si dávať pozor?
Zjedli ste polovicu avokáda a neviete, čo z druhou polovicou? Keď ju necháte tak a položíte do misky, rýchlo vám „odíde“. Zmäkne, sčernie, stratí chuť. Rozkrojené avokádo skladujte s kúskom cibule – sírnaté zlúčeniny z cibule zabránia hnednutiu avokáda. Prípadne pokvapkajte avokádo citrónovou šťavou.
Niektoré druhy zeleniny potrebujú viac vlhka, napríklad brokolica, či karfiol. Preto pokojne vezmite pohár/nádobku s vodou a do nej vložte brokolicu. Prikryte nádobku vlhkou bavlnenou alebo ľanovou utierkou, čím výrazne predĺžite jej životnosť a bude stále svieža. Vodu každý deň vymeňte.
Podobne je na tom aj špargľa – vložte ju do pohára s vodou, akoby to to bola kytica kvetín.