Ostružina černicová, alias černica, patrí medzi obľúbené bobuľové ovocie. Môžeme ju pridávať do koláčov, jogurtov, k zmrzline či palacinkám. Ak máte dobrú úrodu a zostanú vám nejaké černice navyše, spracujte si ich na neskôr. Môžete ich mraziť, sušiť či zavárať. Máme pre vás recepty na černicový kompót – bez prípravy nálevu, aj s nálevom. Tiež recept na černicový sirup, džem a marmeládu.
Len na osvieženie – marmeláda je akoby rozmixovaná ovocná nátierka, ktorá neobsahuje kúsky ovocia. Naproti tomu džem ich obsahuje.
Plody dozrievajú koncom júla. Kríčky sú husto posiate tŕňmi. Obdobie zberu je niekoľko týždňov. Rastliny rodia priebežne od konca júla až do konca augusta. Pestovanie černíc nie je náročné, nájdete ich v mnohých záhradkách. Rastliny vyžadujú slnečné stanovisko, pôdu bohatú na živiny a oporu. Ovocie je u nás počas sezóny dostupné u domácich pestovateľov, ale aj na tržniciach.
Černice a 4 recepty
1. Černicový sirup
Suroviny
- 600 g čerstvé (mrazené) černice
- 500 ml voda
- 500 g kryštálový cukor
- 2 KL kyselina citrónová (alebo šťava z 1 citróna)
- + gáza (alebo husté sitko)
POSTUP
Čerstvé černice umyjeme a preberieme. Môžeme použiť zrelé, sladké plody. Dbáme však na to, aby neboli plesnivé alebo iným spôsobom znehodnotené. Odvážime v miske 600 g černíc.
Pripravíme si hrniec s 500 ml vody. Do vody dáme variť černice. Varíme 10 minút. Do sitka vložíme čistú gázu. Černice aj s vodou precedíme cez sitko a gázu vyžmýkame. K černicovej šťave pridáme kryštálový cukor a varíme 5 minút. Pred koncom zamiešame k sirupu 2 KL kyseliny citrónovej alebo šťavu z jedného citróna.
Sirup plníme do čistých fliaš. Fľaše so sirupom môžeme sterilizovať po dobu 2 minút, aby viečko pevne uzavrelo fľašu. Skladujeme v špajze na tmavom a chladnom mieste.
Z tejto dávky pripravíte približne 1,2 až 1,3 litra sirupu.
Náš tip – ak budeme sirup variť dlhšie, môžeme si z neho pripraviť rôsol alebo toping.
2. Černicový kompót – bez prípravy nálevu
Suroviny
- 1 kg pevné čerstvé černice
- 400 g kryštálový cukor
- 1 l studená voda
POSTUP
Černice preberieme a na sitku opláchneme studenou vodou. Do čistých pohárov ukladáme po vrstvách černice a posypeme ich lyžicou cukru. Naplníme poháre až po okraj. Potom nalejeme do každého pohára studenú vodu. Poriadne uzavrieme a dáme sterilizovať. Sterilizujeme buď 3 minúty od bodu varu, alebo 20 minút pri teplote 80°C.
Z tejto dávky pripravíme 7 pohárov kompótu s objemom 370 ml.
Černicový kompót
Suroviny
- 2 kg pevné čerstvé černice
- 1 l voda
- 800 g kryštálový cukor
POSTUP
V hrnci uvaríme sirup z jedného litra vody a 800 g kryštálového cukru. Sirup necháme vychladnúť. Prebraté čerstvé černice umyjeme na sitku pod prúdom studenej vody. Do čistých pohárov naukladáme černice. Vychladnutým sirupom zalejeme černice v pohároch. Poháre uzavrieme a dáme sterilizovať na 3 minúty od bodu varu, alebo 20 minút pri teplote 80°C.
Z tejto dávky pripravíme 14 pohárov s objemom 370 ml.
3. Černicový džem
Suroviny
- 2 kg zrelé sladké černice
- 1,6 kg kryštálový cukor
POSTUP
Zrelé černice dôkladne preberieme a umyjeme. Do hrnca s dvojitým dnom dáme variť černice. Počas varenia miešame. K černiciam pridáme cukor a varíme až pokým nie je džem dostatočne hustý.
Džem nalejeme do čistých pohárov a dobre uzavrieme. Poháre otočíme hore dnom na dobu 5 minút, potom ich obrátime späť.
Z tejto dávky uvaríme 10 pohárov džemu s objemom 370 ml.
4. Černicová marmeláda
Suroviny
- 2 litre černicovej kaše
- 1,6 kg kryštálový cukor
POSTUP
Umyté zrelé černice zomelieme na mlynčeku na bobuľové ovocie. Ak nemáte radi jadierka, odporúčam vyskúšať marmeládu nielen z černíc, ale aj z malín či egrešov. V pretlačenej černicovej kaši rozmiešame kryštálový cukor a necháme ho úplne rozpustiť. Zmes varíme za stáleho miešania a po častiach. Marmeládu nalievame do čistých pohárov a dobre uzatvoríme. Poháre otočíme hore dnom na dobu 5 minút a potom otočíme späť.
Z tejto dávky uvaríme 10 pohárov marmelády s objemom 370 ml.
Skúste ďalšie recepty na spracovanie černíc
Liečivé černice. Urobte si šťavu, likér, či lahodný krém.
Prečo konzumovať černice?
- majú veľký obsah vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu
- bioflavonoidy pôsobia preventívne proti starnutiu buniek, hemoroidom i cievnym príhodám
- černice znižujú nervozitu a stres
- redukujú hmotnosť, zlepšujú trávenie, zmierňujú koliky a hnačky
- šťava z černíc zmierňuje opuch hlasiviek, zachrípnutie i bolesti hrdla
- čistia krv, posilňujú cievy a regulujú hladinu cukru v krvi
- černice je vhodné konzumovať ako prevenciu pred vznikom nádorových ochorení
Ak pestujete černice, pozrite si rady profesora Ivana Hričovského,
ako zlepšiť rodivosť černíc:
Foto: Vecteezy.com, Unsplash.com, Freepik.com