V lete sa treba stravovať inak ako v zime – to už dobre viete. Organizmus proste ide v lete na iný režim, prispievajú k tomu horúčavy aj aktívnejší spôsob života. Čo teda jesť v lete a čomu sa radšej vyhnúť? Veľmi cenné rady dáva v tomto smere staré indické učenie ajurvéda.
„Ajurvéda pomohla už mnohým ľuďom, to viem z prvej ruky,“ vysvetľuje v knihe Ajurvéda na každý deň Kate O´Donnellová, ktorá je certifikovanou ajurvédskou poradkyňou a odborníčkou na ajurvédsku jogu.
Čo jesť v lete
- horká a trpká zelenina, ako napríklad cuketa, brokolica, zelená listová zelenina, zeler, zelené fazuľky a koreň fenikla,
- sladké, ale nie kyslé mliečne výrobky – napríklad mlieko a ghí,
- ľahké a neutrálne obilniny ako quinoa, biela ryža basmati a jačmeň,
- sladké a neutrálne ovocie ako hrozno, granátové jablká, kôstkovice, melóny a limetky,
- studené a ľahké bielkoviny ako fazuľa mungo, tofu, a ak nie ste vegetariáni, tak aj chudé biele mäso a ryby,
- kokos a výrobky z neho, teda voda, mlieko, dužina a cukor,
- chladivé koreniny a bylinky ako celý fenikel, koriander, vňať koriandra, kardamón, mäta, kurkuma, šťava z aloe.
Čomu sa radšej vyhnúť
- štipľavé potraviny,
- káva, ocot a iné látky s fermentačným účinkom (balzamikový ocot sa môže používať s mierou),
- alkohol (najhorší je tvrdý alkohol a červené víno),
- slané jedlá,
- surové paradajky,
- surová cibuľa,
- červené mäso a vaječné žĺtky,
- pomarančový džús,
- kyslé mliečne výrobky ako balené jogurty alebo tvrdý syr,
- hrejivé potraviny ako čili, kyslé paradajky a med,
- čokoľvek vyprážané alebo príliš olejnaté.
Aby ste si leto naozaj užili, ponúkame pár tipov v súlade s ajurvédou:
- na masáž abhjangah používajte kokosový olej (okrem ľudí, ktorým je zima dokonca aj v teplom počasí) a môžete doň pridať aj relaxačné vône ako jazmín, levanduľa alebo ružový esenciálny olej; masáž olejom sa môže vykonávať ráno alebo večer na ochladenie,
- aktivity si vyberajte umiernene a vyhýbajte sa prílišnej zaneprázdnenosti,
- vykonávajte nesúťažné cvičenie a šport, napríklad plávanie, jogu v miernom tempe a chôdzu,
- dávajte si studené sprchy a kúpele,
- vyhýbajte sa poludňajšiemu slnku, ale pobyt v prírode si aj tak vychutnajte – von sa vyberte, až keď je už slnko nižšie a namiesto opaľovania sa na slnku skúste opaľovanie pri mesačnom svite,
- pite vodu v izbovej teplote alebo vlažnú, nie však studenú alebo s ľadom.
Krémový raňajkový jačmeň s broskyňami a kokosom
Na lepší štart dňa ponúkame ešte jeden skvelý recept zo spomínanej knihy Ajurvéda na každý deň.
Toto jedlo je sladké, krémové a výdatné. Pocit sýtosti vám vydrží celé dopoludnie, počas ktorého vám bude dodávať potrebnú výživu. Jačmeň z vášho organizmu odstráni prebytočnú vodu a je skvelou voľbou, hlavne ak ju v letných horúčavách zadržiavate a opúchate. Takže jedna z možností, čo jesť v lete.
Suroviny na 2 porcie:
½ šálky jačmenných krúp perličiek
2 ½ šálky vody
1 vykôstkovaná broskyňa nakrájaná na plátky
2 ČL kokosového oleja
štipka či dve kardamónu
½ šálky kokosového mlieka
1 PL kokosového cukru (voliteľné)
POSTUP: Jačmeň najprv prepláchnite s pomocou hustého sitka. Spolu s vodou ho vložte do malého hrnca a s mierne odkrytou pokrievkou varte asi 25 minút, alebo kým sa voda nevstrebe a jačmeň nezmäkne.
Kým sa varí, v malej panvici s hrubým dnom ohrejte na miernom ohni kokosový olej. Vložte doň plátky broskýň, poprášte štipkou kardamónu a poduste, kým okraje jemne nezhnednú.
Do uvareného jačmeňa pridajte kokosové mlieko, kokosový cukor (môžete a nemusíte) a dostatok vody, aby sa zmes dala rozmixovať ponorným mixérom. Ak používate stolný, pri mixovaní vrchnák nechajte zľahka odkrytý, aby sa mohla odpariť prebytočná para.
Mixujte, kým konzistencia nebude hladká a krémová. Podávajte v 2 miskách a ozdobte dusenými broskyňami.
Množstvo dobrých tipov (nielen čo jesť v lete) a ajurvédskych receptov nájdete v knihe Ajurvéda na každý deň.