Čučoriedkové muffiny s citrónovou polevou | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čučoriedka je právom považovaná za kráľovnú ovocia, nevyniká len svojou chuťou, ale aj účinkami na naše zdravie. Drobné bobuľky v sebe skrývajú vysoký obsah vitamínov B, C a E, betakaroténu, antioxidantov, vlákniny a vápnika….veď si prečítajte náš článok Čučoriedky sa vám postarajú o zdravie.
Či už ste si čučoriedky sami vypestovali, dostali od suseda, alebo ich kúpili niekde na trhu – vyskúšajte naše skvelé čučoriedkové muffiny s citrónovou polevou. Jednoduchý a rýchly recept na dezertík, ktorý chutí a poteší nielen malých, ale aj návštevu 🙂

Recept na čučoriedkové muffiny

Mimochodom, ak aj hneď nespracujete čučoriedky, mali by ste ich skladovať na chladnom mieste a spotrebovať čo najskôr po zbere, či kúpe. V chladničke vydržia pri teplote 0°C až 5°C približne týždeň, maximálne dva. Tie z obchodu kratšie a ak ich máte voľne položené na kuchynskej linke, pomerne rýchlo sa objaví pleseň. Tak neváhajte a urobte si tie naše čučoriedkové muffiny. Recept je na 24 kusov mafinov.

SUROVINY

  • mafiny-suroviny3 vajcia
  • 150 g kryštálový cukor
  • 1 PL vanilkový cukor
  • 150 ml rastlinný olej
  • 150 ml mlieko
  • 230 g polohrubá múka
  • 1 ks kypriaci prášok do pečiva
  • čučoriedky
  • 50 – 100 g sekaná čokoláda

POSTUP

recept postupRúru na pečenie si rozohrejeme na 200°C . Na plech naukladáme silikónové košíčky a do nich vložíme papierové košíčky.
Čučoriedky preberieme a prepláchneme ich na sitko pod tečúcou studenou vodou. Necháme odkvapkať. Čokoládu nasekáme na menšie kúsky. My sme použili mliečnu, bielu aj horkú. Ak máte radi ovocné muffiny, čokoládu môžete vynechať.

recept postupDo misky rozbijeme 3 vajíčka. Navážime si kryštálový cukor a pridáme ho k vajíčkam. Začneme a prisypeme 1 PL vanilkového cukru. Polohrubú múku preosejeme aj s kypriacim práškom cez jemné sitko. Odmeriame si olej a plnotučné mlieko.

postup-recept-cucoriedkove-muffiny

recept postupK vyšľahanej vaječnej pene postupne prilievame olej i mlieko a po lyžiciach preosiatu múku s kypriacim práškom.
Do každého košíčka dáme 1 polievkovú lyžicu cesta. Na cesto dáme trocha sekanej čokolády a niekoľko bobuliek čučoriedok. Zalejeme ďalšou lyžicou cesta.

recept postupMuffiny pečieme v rozohriatej rúre asi 10 minút na teplote 200°C, potom teplotu stiahneme na 170°C a pečieme ďalších 15-20 minút. Skontrolujeme špáradlom, keď je po vytiahnutí suché, muffiny sú upečené a vyberieme ich z rúry.

kosicky-na-cucoriedkove-muffiny

Náš TIP
Ak máme intolerancie, tak môžeme polohrubú múku nahradiť špaldovou alebo rozmixovanými ovsenými vločkami. Z pôvodných 230 g vám však postačí múky menej – približne 180 g. Plnotučné mlieko môžete nahradiť jeho náhradami – kokosovým, mandľovým, sójovým…

recept postupMuffiny vyberieme zo silikónových košíkov a dáme vychladnúť na tácku alebo servírovací tanier. Pripravíme si citrónovú polevu. Môžete použiť polotovar a pripraviť ho podľa návodu, ako sme to urobili my. Ak polevu doma nemáte, môžete si pripraviť klasickú domácu nasledujúcim postupom:  do misky preosejte 200 g práškového cukru. Prilejte 2 PL vriacej vody a 2 PL citrónovej šťavy. Vymiešajte lyžicou do hladka.

recept postupNa každý muffin dáme podľa chuti citrónovú polevu a ozdobíme hoblinami bielej čokolády, prípadne orieškami alebo lyofilizovaným ovocím.
Dobrú chuť!

mafiny-poliate-cukrovou-polevou

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.