Domáca mozzarella. Jednoduchý recept, ako si pripraviť tento lahodný syr

LinkedIn

Mozzarella je mäkký a veľmi lahodný syr, ktorý už kúpite v každom obchode. My sme si ho veľmi obľúbili a dávame si ho ku chlebu, na pizzu, cestoviny a do ďalších pokrmov. Vynikajúci syr, no ako to už býva, aj v obchodoch nájdete rôznu kvalitu. Môžete si však mozzarellu skúsiť vyrobiť doma – nie je to nič zložité, nepotrebujete všakovaké prístroje, ani špeciálne suroviny. Ukážeme vám, že to ide a uvidíte, že vám takáto domáca mozzarella bude chutiť 🙂

 

Domáca mozzarella – RECEPT

domáca mozzarella recept„Mozzarella je v mojich očiach jedným z najlepších syrov na svete. Hodí sa ku kope rôznych jedál. Z pizze vytvorí to, čím si zaslúži byť, uteší vás, keď ste smutní, a je našou superhrdinkou. A teraz si predstavte, že by ste mali moc ju vytvoriť,“ láka nás svetoznámy šéfkuchár Joshua Weissman. Tento chlapík si získal ľudí práve domácou výrobou a skvelými receptami. Na Youtube má vyše 6 miliónov odberateľov, na TikToku ďalších 6 miliónov followerov, ktorých zabáva svojimi videami. A jeho kniha Varenie bez výhovoriek mu vyšla aj na Slovensku, ponúka skvelé rady do kuchyne, triky a tipy + 100 chutných receptov.

My sme si vypožičali a vyskúšali práve domácu mozzarellu. Na jej príparvu potrebujete asi 30 minút, potom cca 20 minút na odstátie a 20 minút na varenie. Čiže celkovo cez hodinu, čo nie je žiadna tragédiaJ Z tohto receptu získate 3 guľky mozzarelly s hmotnosťou 150 až 170 gramov.

SUROVINY

  • 1 ½ ČL (8 g) kyseliny citrónovej
  • 1 ¼ hrnčeka (310 ml) filtrovanej vody
  • ½ ČL (3 g) tekutého syridla
  • 3,7 litra studeného plnotučného mlieka (čerstvého alebo pasterizovaného)
  • 1 ČL (18 g) soli

 

POSTUP

recept postupV malej miske zmiešajte kyselinu citrónovú a filtrovanú vodu (250 ml), kým sa kyselina nerozpustí. V druhej miske zmiešajte zvyšných 60 ml vody a syridlo.

recept postupVo veľkej rajnici energicky šľahajte studené mlieko so zmesou z kyseliny citrónovej, kým sa neprepoja. Mlieko ohrejte na stredom plameni a občas premiešajte veľkou lyžicou, kým nedosiahne teplotu 32 °C.

recept postupOkamžite odstavte zo sporáka. Za stáleho jemného miešania prilievajte zmes syridla.
Keď syridlo vlejete do mlieka, stále jemne miešajte asi 25 sekúnd, aby sa zmesi prepojili a potom prestaňte. Pridlhé miešanie by zničilo tvaroh.

recept postupdomáca mozzarella receptZakryte rajnicu pokrievkou a nechajte na 5 minút odstáť pri izbovej teplote. Po 5 minútach by ste mali na hladine vidieť zrazenú hrudku tvarohu. Ak nie, počkajte ešte 5 minút.

recept postupDlhým nožom rozkrájajte tvaroh na mriežku (asi 6 rezov v každom smere) tak, aby bol prekrojený celý kus. Tvaroh v cmare pláva, a tak buďte opatrní. Pomôžte si stierkou, aby ste ho udržali.

recept postupVráťte rajnicu na stredný plameň. Hrejte, často jemne miešajúc, aby sa nepoškodili kúsky tvarohu, kým nedosiahnete teplotu 40 °C. Odstavte a nechajte 5 minút odpočívať.

mozzarellaPrečítajte si tiež
Mozzarella. Ako ju správne vybrať a čo z nej pripraviť?

recept postupPo 5 minútach preceďte cez jemné sito alebo tkaninu a tvaroh nechajte ešte na 15 minút v cedníku. Rukami jemne vytlačte prebytočný cmar. Nemusí byť všetok. Tvaroh vložte do misy.

recept postupdomáca mozzarella receptCmar v miske ochuťte soľou. Rozohrejte na 82 °C a ohriatym cmarom zalejte kúsky tvarohu, aby boli úplne zakryté. Nechajte odstáť 15 – 20 minút alebo kým nie je syr dostatočne mäkký na tvarovanie.

recept postupKeď syr zmäkne, vyberte ho a natiahnite (je veľmi horúci, takže to robte v čistých teplovzdorných kuchynských rukaviciach). Preložte syr na polovicu a pokračujte s naťahovaním a prekladaním, kým nevznikne hladká jednotná hmota (asi 4 – 6 preložení). Ak vychladne, prehrejte ho.
(pod videom pokračuje postup – tvarovanie mozzarelly a aké mlieko použiť)

Tu je video, ako Joshua Weissman pripravuje domácu mozzarellu:

 

Tvarovanie mozzarelly

recept postupdomáca mozzarella receptSú dva spôsoby tvarovania mozzarelly. Pri jednej palcom a ukazovákom vytvorte „C“ a vtlačte do zmesi – keď má želanú veľkosť, odtrhnite. Odložte do prenosky a nechajte vychladnúť, úplne zaliatu cmarovou zmesou. Pokračujte aj s ostatnými kúskami.

recept postupDruhá možnosť je odtrhnúť kúsok syra a vyvaľkať ho v dlaniach do guľky. Odložte do prenosky a nechajte vychladnúť, úplne zaliatu cmarovou zmesou. Pokračujte aj s ostatnými kúskami.

recept postupPred podávaním nechajte mozzarellu odpočívať v cmarovej zálievke 15 – 20 minút pri izbovej teplote. Najlepšie chutí práve takto, pár hodín po príprave. Zvyšky zabaľte zvlášť do plastovej fólie a skladujte v chladničke (max. 4 dni).

Joshua Weissman Varenie bez výhovoriek

 

Aké mlieko použiť?

„Viem, že druh mlieka, ktorý v recepte žiadam, asi proces natiahne, keď ho budete zháňať,“ píše Joshua Weissman vo svojej knihe, „no naozaj potrebujete čo najmenej pasterizované alebo čerstvé mlieko; inak to nebude fungovať. Kúpite ho na lokálnych farmách, či dokonca v špecializovaných farmárskych obchodoch. To isté platí pre kyselinu citrónovú a syridlo. Kúpite ich na zdravých bio trhoch alebo v špecializovaných obchodoch.“

Oveľa viac podobných domácich receptov na orieškové a miešané maslá, fermentovanú zeleninu, jednoduché džemy, vývary, omáčky, kečup, či pesto, ale aj jalapeno salsu, dipy, pho vývar alebo dashi nájdete v jeho knihe Varenie bez výhovoriek. To je však len prvá časť, v druhej ponúka stovku receptov na raňajky, obedy a večere.

 

Foto: Lepsiden.sk, Joshua Weissman/Ikar


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author