kátové buchtičky sú klasickým slovenským pokrmom, ktorý si mnohí z nás pamätajú zo školských jedální. Milujú ho najmä deti, no dopustiť naň nedajú ani dospelí. Pripraviť si ich môžeme buď ako sladký obed alebo ako dezert.
Mimochodom, buchtičky sa kedysi podávali so šodó, vínnou penou tvorenou najmä vínom a vajcami. Išlo o tradičný stredoeurópsky pokrm. Taliani napríklad robili krém z vaječných žĺtkov, cukru a sladkého vína, tzv. zabaglione. Šodó sa u nás neskôr nahradilo vanilkovým krémom najmä kvôli tomu, že sa jedlo pripravovalo v školských a závodných jedálňach, kde šodó nezodpovedalo platným normatívam. A tak sa začal používať mliečny pudingový krém.
Máme pre vás jednoduchý recept na kysnuté dukátové buchtičky s výborným vanilkovým krémom šmrncnutým troškou rumu.
Recept na dukátové buchtičky
V dnešnej rýchlej dobe sa dajú už hotové dukátové buchtičky kúpiť v obchode vo forme polotovaru. Ale pravým domácim kysnutým buchtičkám, ktoré si pripravíte vlastnými rukami sa sotva vyrovnajú. Nenechajte sa oklamať – investujte do toho trošku času a energie. Nie je to nič zložité.
V tomto recepte budeme k buchtičkám variť vanilkový krém spolu so žĺtkami. Pre ešte výraznejšiu chuť je do neho pridaná aj štipka rumu a trocha vanilkovej pasty. Verte, že po ich ochutnaní už po kupovaných nesiahnete 🙂
SUROVINY
Buchtičky:
- 250 g hladkej múky
- 150 ml mlieka
- 10 g droždia
- 1 vajce
- 30 g práškového cukru
- 40 ml oleja
- 1 ČL kryštálového cukru
- Štipka soli
Vanilkový krém:
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový puding
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 3 PL trstinového cukru
- 3 žĺtky
- troška rumu
POSTUP
Ako prvé si pripravíme kvások. Do menšieho hrnčeka nalejeme 150 ml mlieka, ktoré zohrejeme tak, aby bolo teplé, nie však horúce. V mlieku vymiešame 1 ČL cukru, droždie a necháme 15 minút kysnúť.
Do väčšej misy nasypeme múku, práškový cukor, štipku soli a premiešame. Prilejeme kvások, olej a rozbijeme vajíčko. Poriadne premiešame tak, aby bolo cesto skôr vlhké. Misu prikryjeme a dáme na teplé miesto vykysnúť na 40 minút.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia a plech si vymastíme olejom. Z vykysnutého cesta tvarujeme dlhé šúľky, medzi ktorými necháme menšie medzery na podkysnutie. Keď je plech šúľkami už vyplnený, prerežeme ich tak, aby vznikli malé buchtičky. Tie necháme ešte 10 minút podkysnúť a dáme piecť. Buchtičky pečieme 20 až 25 minút tak, aby boli jemne hnedé.
Na záver si pripravíme vanilkový krém. Do hrnca vlejeme dve tretiny mlieka. V zvyšnej tretine mlieka rozmiešame 1 ČL vanilkovej pasty, 3 žĺtky, trocha rumu na zvýraznenie chuti, prisypeme cukor a celý vanilkový puding. Takto pripravenú zmes vlejeme do hrnca k horúcemu mlieku a varíme do zhustnutia krému.
Ešte teplé dukátové buchtičky prelejeme uvareným pudingom.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka