Máte radi cheesecake? Nemusíte si kupovať za niekoľko eur jeden kúsok, ale urobte si domáci cheesecake podľa svojho gusta. Sušienkový základ, mascarpone a polevu, akú chcete. Citrónovú, slaný karamel, čokoládovú – je to na vás. A celé to dozdobíte čerstvým ovocím, prípadne posypete orieškami.
Nie je to také zložité, ako to možno znie. A ani surovín nepotrebujete veľa, nič špeciálne – akurát dobrý mascarpone syr a sušienky. Zvyšok máte pravdepodobne doma.
Recept na domáci cheesecake
SUROVINY
- 220 gramov sušienok, napríklad bebe, piškóty, marina ap.
- 85 g masla
- 250 g mascarpone (prípadne ricotta, philadelphia)
- 500 g tvarohu
- 3 vajcia
- 150 g práškového cukru
- citrónová šťava
- citrónová kôra
- vanilkový cukor
- soľ
Ďalšie super tipy na RECEPTY.
POSTUP
Najskôr si pripravíme základ, korpus zo sušienok. My sme použili tmavé sušienky Marína, ktoré poznáme ešte z detstva 🙂 Vložte do vrecúška a poriadne ich rozdrvte valčekom. Alebo ich rozmixujte v mixéri.
Zmiešajte rozdrvené sušienky s maslom, ktoré ste nechali pri izbovej teplote asi hodinku. Tak sa dobre prepoja a touto zmesou pokryjete dno tortovej formy. Tú predtým môžete potrieť tukom, vysypať krupicou a dajte do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Asi na 10 minút.
Zatiaľ si zmiešajte mascarpone, vanilkový a práškový cukor, vajíčka, jemný tvaroh, štipku soli. Dobre premiešajte, môžete aj mixérom, ale stačí ručne.
Túto zmes následne dajte na upečený sušienkový korpus. Zarovnajte a dajte na pol hodiny piecť do rúry. Neotvárajte v tomto čase dvierka, odolajte tomu 🙂
Po 30 minútach skontrolujte cheesecake – po krajoch by mal byť pevný a uprostred sa trasie ako puding. Vtedy je hotový a môžete vypnúť rúru – otvorte dvierka a pokojne tam koláčik nechajte.
Keď vychladne, polejte ho polevou podľa svojej chuti – môže byť čokoládová, slaný karamel, citrónová ap.
Skúste napríklad túto: v miske vyšľahajte 3 vajíčka a 3 lyžice práškového cukru. Pridajte kôru z 3 citrónov a šťavu z 3 citrónov. Misku vložte do horúceho kúpeľa a za stáleho miešania nechajte všetko spojiť. Miešajte, kým krém nezhustne (nesmie však zovrieť).
Potom zložte misku z kúpeľa a primiešajte lyžicu masla. Miešajte metličkou, kým sa neroztopí a nespojí so zvyškom zmesi. Nechajte vychladnúť a citrónový krém potom vylejte na vychladnutý cheesecake.
Napokon dozdobte čerstvými jahodami, alebo malinami, ríbezľami, černicami. Čo máte radi. Môžete navrch posypať rozdrvené orechy, lieskovce, mandle. Alebo len pokvapkať roztopenou čokoládou.
Ďalších 100 ml mlieka zmiešajte s krémovým práškom Zlatý klas (40 g) a vlejte do prvej zmesi, ktorá zovrie. Pridajte jedno žĺtok a dobre premiešajte, kým nevznikne krém.
Do vychladnutého krému primiešajte šťavu z citrónov, alebo rum, prípadne sirup podľa chuti (ktorý osvieži korpus cheesecaku a samotné mascarpone). Primiešajte 250 g zmäknutého masla a vyšľahajte na hladký krém.
Foto: Pexels/Suzy Hazelwood, Pixabay.com