Grécke jogurty. Minimum kalórií, množstvo vitamínov a bielkovín

LinkedIn

Grécke jogurty sa už roky tešia veľkej obľube. Ich konzumáciu odporúčajú nielen odborníci na výživu i fitness tréneri, ale aj zástancovia zdravého životného štýlu. V kuchyni sa totiž dajú použiť takmer všade, najmä na prípravu zdravých dezertov či nátierok. Ukrýva sa v nich málo kalórií, keďže neobsahujú žiaden tuk, prípade len málo percent. A obsahujú množstvo bielkovín, probiotík a vitamínov. Sú naozaj iné a vhodnejšie pre náš organizmus? Prečo by sme ich mali jesť? A ako odlíšiť jogurty „gréckeho typu“?

Jogurty sú bežnou súčasťou nášho jedálničku. Pre niekoho predstavujú raňajky, pre iného desiatu či olovrant, no kupujeme ich aj na prípravu iných jedál alebo dezertov. Dá sa povedať, že biely jogurt má v kuchyni veľmi široké využitie. Dnes si posvietime na grécky jogurt, ktorý by nemal chýbať v chladničke zdravo sa stravujúcej osoby.

 

V čom sú grécke jogurty iné?

grécke jogurty - prečo ich jesťKeď si porovnáme tradičný biely jogurt s tým gréckym, ako prvú si všimneme odlišnú konzistenciu. Grécky jogurt je totiž veľmi hustý, pričom klasický biely je redší či krémovejší. Za týmto rozdielom stojí výrobný proces.

Grécky jogurt neobsahuje srvátku, zatiaľ čo klasický biely áno, a má tiež menej sacharidov. Tie sa odstránia v podobe mliečneho cukru spolu so spomenutou srvátkou. Výsledkom je hutnejšia konzistencia, málo kalórií a vysoký podiel bielkovín i prospešných bakteriálnych kultúr.

Pokiaľ ide o tuk, v niektorých gréckych jogurtoch úplne absentuje a v niektorých zas nájdeme zhruba päť a viac percent. V zásade však platí, že čím menší podiel tuku je v jogurte obsiahnutý, tým kyslejšiu a „nesmotanovajšiu“ chuť má. Na prípravu smotanových dezertov sa preto hodia grécke jogurty s určitým podielom tuku.

 

Ideálny pre športovcov aj nešportovcov

Grécke jogurty predstavujú rýchly a kvalitný zdroj bielkovín a ich konzumácia je ideálna či už po fyzickej aktivite, kedy poslúžia na zregenerovanie svalstva a doplnenie energie. Alebo ako ľahká desiata či olovrant, aby sme predišli vlčiemu hladu. Vďaka vysokému podielu bielkovín totiž dokážu zasýtiť na niekoľko hodín a preto sú súčasťou stravy aj tých, ktorí sa snažia redukovať svoju telesnú hmotnosť.

  • Pre porovnanie – v 100 gramoch gréckeho jogurtu sa ukrýva až 10 gramov bielkovín, pričom rovnakom množstve bieleho jogurtu nájdeme približne 3 gramy bielkovín.
  • Výrazný rozdiel je aj v kalóriách – 100 gramov gréckeho jogurtu obsahuje zhruba 57 kalórií, kým 100 gramov bieleho jogurtu ich obsahuje okolo 100 a viac (výsledná energetická hodnota závisí od tukovej zložky).

Ak sa usilujete schudnúť alebo udržať sa v kondícii, odporúčame siahnuť po bielom, teda neochutenom gréckom jogurte, ktorý si môžete v prípade potreby dochutiť ovocím, orieškami, medom či cejlónskou škoricou. Vyhnete sa tak sladidlám a rafinovanému cukru, ktoré zvyčajne obsahujú jogurty s príchuťami.

grécke jogurty - prečo ich jesť

 

Nabitý vitamínmi a probiotikami

V gréckom jogurte nenájdeme len ľahko vstrebateľný vápnik, ktorý je kľúčový pre zdravie kostí a zubov, ale aj vitamíny z radu B. Tie napomáhajú fungovaniu základných funkcií organizmu vrátane nervovej sústavy. Grécky jogurt okrem iného obsahuje aj množstvo probiotík, ktoré pomáhajú napraviť črevnú mikroflóru. Črevná mikroflóra je totiž veľmi dôležitá pre imunitný systém i trávenie.

 

Zdravá alternatíva smotany či majonézy

Ak pri varení nechcete použiť klasickú kyslú smotanu či majonézu, siahnite po gréckom jogurte. Platí to pri studenej i teplej kuchyni. Na prípravu „smotanového“ dezertu však odporúčame použiť grécky jogurt s aspoň nejakým podielom tuku, pretože práve ten dodáva „smotanovú chuť“, ako sme zmienili vyššie. Grécky jogurt je výborný aj na prípravu rôznych zdravých dresingov či dipov.

jogurtové nápoje - zdravé či len marketing?Prečítajte si tiež
Jogurtové nápoje. Zdravie vo fľaši, či len marketing?

 

Pozor na jogurt gréckeho typu

Aj pri gréckych jogurtoch platí, že nie je jogurt ako jogurt. Poctivý grécky jogurt by nemal obsahovať  škroby či iné „zbytočné“ prísady, ale iba mlieko a živé kultúry. Toto pravidlo však neplatí o jogurtoch gréckeho typu, v ktorých dominuje smotanová zložka. Okrem nej v nich nájdeme aj rôzne stabilizátory, konzervanty či sušené mlieko. Preto vždy čítajte zloženie.

Foto: Freepik.com, Unsplash.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Láska k písaniu sa u mňa rozvinula na základnej škole. Dnes pôsobím ako redaktorka, ktorá má záľubu v lifestylových témach. Vo voľnom čase sa upínam najmä ku knihám, tie sú pre mňa nekonečnou studnicou prekvapení a zaujímavostí.