Aj keď to tak zatiaľ nevyzerá, leto je už predo dvermi! 🙂 Je čas oslavovať a užívať si všetko letné. Vrátane chutných dezertov, ktoré prichádzajú s touto rozprávkovou sezónou. Napokon, bez vynikajúcich domácich dobrôt by to jednoducho nebolo leto.
Máme pre vás recept na super letnú dobrôtku. Krémový koláčik s ananásom a kokosom! Nie náhodou sa volá Havajský koláč. Tento koláč doslova privoláva dovolenkovú atmosféru na tropickom ostrove.
Recept na Havajský koláč
Havajský koláčik je vrstvený pôžitok, ktorý sa skladá z jednoduchého základu s ananásom, vrstvy krémového ananásového pudingu a kokosovej šľahačky.
A našťastie, tento koláčik nie je len chutný, ale je tiež dosť ľahké ho pripraviť. Tak si pozrite zoznam surovín, dokúpte čo treba a pustite sa do toho. Ideálny na víkendovú pohodu, ku grilovačke alebo na piknik s priateľmi…alebo len tak kedykoľvek pre radosť 🙂
SUROVINY
- 3 vajíčka
- 180 g kryštálového cukru
- 1 konzerva ananásového kompótu
- 1 ananásový džús
- 200 ml oleja
- 350 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 2 PL masla
- vanilkový puding
- 3 šľahačky
- 1 mascarpone
- 3 PL práškového cukru
- 100 g strúhaného kokosu
POSTUP
Celé vajíčka vymiešame s cukrom na hustú nadýchanú hmotu. Netreba vajíčka deliť na žĺtka a bielka, stačí miešať všetko spolu na najvyšších otáčkach približne 8-10 minút.
Do vajíčkovej hmoty postupne zašľaháme 250 ml ananásového džúsu a potom olej. Dobre premiešame a za stáleho miešania pridáme zmes suchých surovín: hladká múka, vanilkový cukor a kypriaci prášok. Cesto vylejeme na papierom vystlaný plech, rovnomerne rozotrieme a posypeme odkvapkaným ananásovým kompótom.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 160°C kým okraj nebude zlatistý, čo je približne 30 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť a rúčkou varechy doňho urobíme dierky ako to vidíte na fotke.
Vanilkový puding uvaríme podľa návodu, len namiesto mlieka použijeme na prípravu 500ml ananásového džúsu. Do horúceho pudingu pridáme 2 PL masla a miešame kým sa maslo s pudingom úplne nespojí. Na vychladnutý korpus vylejeme horúci puding a necháme vychladnúť.
Medzitým vymiešame šľahačku s mascarpone, práškovým cukrom a približne 50g strúhaného kokosu. Krém je jednoduchý – mixérom vymiešame všetko spolu na najvyšších otáčkach do hustej hmoty. Mascarpone plní úlohu stužovača a kokos môžete pridať podľa chuti.
Posýpku vyrobíme zo zvyšného strúhaného kokosu. 50g strúhaného kokosu vysypeme na plech a pečieme na 150°C asi 10 minút do zlatista.
Na vychladnutý biskvit s ananásovým pudingom navrstvíme kokosový krém a posypeme opečeným kokosom.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj ďalšie RECEPETY.
Foto: autorka/LepšíDeň.sk