Ľahké jarné recepty na sladké dobroty, ktoré zvládne každý

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Keď slnko začne konečne vykresľovať tiene s ostrosťou da Vinciho perokresby a vzduch vonia po narcisoch zmiešaných s prísľubom nových začiatkov, vtedy prichádza čas na gastronomické prebudenie. Jar je obdobie, kedy sa cukor mení na poéziu a múka na umelecké plátno. A práve v tejto kulinárskej galérii sladkých inšpirácií si každý nájde svoj štetec — či už je to varecha, metlička alebo špičková profesionálna panvica, ktorá je ako Stradivariho husle vo svete cukrárstva.

Vedci dokonca zistili, že konzumácia sladkostí aktivuje rovnaké centrá v mozgu ako zamilovanosť. Niet teda divu, že jarný koláč s jahodami môže spôsobiť rovnaké motýliky v bruchu ako prvý jarný flirt. Nemusíte byť však Shakespeare, či Gordon Ramsay, aby ste si vykúzlili dezert, ktorý pohladí dušu aj chuťové poháriky. Máme pre vás ľahké jarné bezlepkové recepty na sladké dobroty, ktoré zvládne pripraviť každý.

1. Makový cheesecake s citrónovou polevou

Mak má v slovenskej kuchyni vážnosť skoro ako babkina modlitba, v jarnom období sa však netreba báť s ním experimentovať. Už len na počutie vytvára spojenie tvarohu, citrónu a maku famóznu chuťovú symfóniu, ktorá hrá len pre vás. Ako si túto dobrotu vyrobiť?

Ingrediencie:

  • Na korpus potrebujete 150 g bezlepkových ovsených vločiek, 2 PL kokosového oleja a 1 PL medu.
  • Na plnku si pripravte 250 g jemného tvarohu, 200 g krémového syra, 2 vajcia, 100 g mletého maku, 80 g brezového cukru, šťavu a kôru z bio citróna.
  • Na polevu vám stačia len 3 PL citrónovej šťavy, 5 PL práškového cukru, 1 ČL škrobu.

Postup:

recept postupRozmixujte vločky, zmiešajte s olejom a medom. Vtlačte do formy, predpečte 10 minút na 170 °C. Plnku vymiešajte, nalejte na korpus a pečte 45 minút pri 160 °C. Polevu uvarte, nalejte na vychladnutý koláč a dajte stuhnúť. Výsledkom bude koláč ľahký ako jarný vánok a sýty ako babičkina láska.

recept postupAk sa navyše pri príprave tohto lahodného koláčika chcete cítiť v kuchyni ako majster pekár, investícia do profesionálnej panvice a kvalitnej formy nie je rozmar, ale investícia do radosti, ktorá, ako vieme, sa ráta na porcie.

recept postupPokiaľ sa vám pre výrobu sladkého pečiva nechce zapínať rúra, môžete si urobiť nepečenú makovú tortu. Do hrnca nalejete mlieko, prisypete kryštálový a vanilínový cukor a necháte zahrievať, kým sa cukor rozpustí. Postupne pridáte zomletý mak a detskú krupicu, pričom danú zmes miešate a varíte, až kým nezhustne do kašovitej konzistencie. Keď je hotová, stiahnete ju z platne, pridáte maslo nakrájané na kocky a miešate, kým sa úplne nerozpustí a spojí.

recept postupNa záver zapracujeme pomleté maslové sušienky (alebo piškóty), ktoré dodajú telu zmesi jemnú štruktúru aj chuť. Ešte teplú masu rovnomerne natlačíme do okrúhlej formy s priemerom do 20 cm, uhladíme povrch a necháme vychladnúť – medzitým si pripravíme čokoládovú polevu, pod ktorú môžete v tenkej vrstve natrieť na tortu obľúbený džem.

  • Pre bezlepkovú verziu stačí vymeniť detskú krupicu za kukuričnú krupicu alebo jemne mletú ryžovú kašu a maslové sušienky (piškóty) môžete nahradiť bezlepkovými (napríklad z pohánky, kukurice alebo mandľovej múky), ktoré sú dnes bežne dostupné a chuťovo veľmi príjemné.

recept-makovy-cheesecake

2. Jahodové tartaletky s bielou čokoládou

Tieto krásavice si zaslúžia miesto aj na bankete pre kráľovnú. A pripraviť ich dokážete rýchlejšie než napísať nákupný zoznam.

Ingrediencie:

  • Cesto: 150 g mandľovej múky, 30 g kokosovej múky, 1 vajce, 2 PL kokosového oleja, 1 PL medu
  • Krém: 100 g bielej čokolády, 100 ml smotany na šľahanie, 250 g čerstvých jahôd

Postup:

recept postupCesto spracujte a vtlačte do formičiek. Pečte 12 minút na 180 °C. Čokoládu rozpustite v horúcej smotane, nechajte vychladnúť a vyšľahajte. Naplňte tartaletky krémom, ozdobte jahodami a výsledkom bude dezert, ktorý si zaslúži ovácie aj od svokry.

Bezlepkové zákusky recepty sú nielen zdravé, ale aj chutné. Vďaka alternatívnym múkam (mandľová, pohánková, kokosová) a múdrej práci s tukmi, sú takéto dezerty šťavnaté ako letný román. A čo je najdôležitejšie – nemusíte pritom obetovať ani chuť, ani vzhľad.

  • Zaujímavé je, že výskumy o vplyve konzumácie bezlepkových potravín ukazujú, že aj ľudia bez celiakie pociťujú po ich zaradení do jedálnička menej nafukovania, viac energie a pokojnejšie trávenie. A keď to viete spojiť so sladkým pôžitkom, je to ako výhra v životnej lotérii.

samozber jahôd 2021Prečítajte si tiež
Samozber jahôd. TU nájdete super jahodoviská.

3. Citrónové muffiny s chia

Ak ste ten typ človeka, čo sa bojí receptov dlhších než SMS-ka, tento recept je pre najlepšie riešenie. Citrónové muffiny s chia sú jednoduché, rýchle a chutia ako jarný piknik v Toskánsku.

Ingrediencie

200 g hladkej alebo bezlepkovej múky, 2 PL chia semienok, 2 ČL kypriaceho prášku, 100 g trstinového cukru, 1 vajce, 200 ml rastlinného mlieka, 60 ml oleja, šťava + kôra z citróna

Postup

recept postupSuché a mokré ingrediencie najskôr zmiešame zvlášť, potom ich spojíme a naplníme zmes do formy. Pečieme 20 minút na 180 °C. Hotové muffiny sú nadýchané, osviežujúce a zdravé.

recept postupMimochodom, takéto pečenie vám poslúži aj ako terapia. Podľa jednej štúdie sa pravidelné pečenie spája so znížením stresu a zvýšením kreativity.
Ak sa vám piecť predsa len v teplom počasí nechce a máte chuť na niečo rýchle, ľahké, sladké a bezlepkové, pripravte si do pohárov úžasnú čokoládovú penu. Stačí rozmixovať.

  • 2 zrelé banány,
  • pridať 1 plechovku kokosového mlieka,
  • lyžicu kokosového oleja
  • a 1,5 lyžice kakaa.

recept postupNakoniec pridajte približne 100–110 g rozpustenej horkej čokolády, všetko spolu ešte raz prešľahajte do hladkého krému a dajte stuhnúť do chladničky (s vhodným ovocím). Výsledkom je hodvábne jemná, čokoládovo-banánová dobrota, ktorá chutí ako niečo hriešne – no pritom tam nie je ani gram klasického cukru!

Ako vidíte, nie je to len o výrobe dezertu, ale rituáli, tanci s prísadami a alchýmiou príjemných vôní. A keď k tomu pridáte profesionálne vybavenie z obchodu Tescoma.sk, ktoré vám pomôže zvládnuť aj vyšší cukrársky level, ste na najlepšej ceste k sladkému osvieteniu. Veď aj sladký zážitok si predsa zaslúži profesionálne kulisy.

TS, foto: EyeEm/freepik.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.