Jedlé kvety z prírody a zo záhrady. Ozdravia telo a dochutia jedlo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kvety môžu byť nielen estetickou záležitosťou, ale niektoré kvety úžasne fungujú ako ozdoba, nezvyčajná a zdravá pochúťka. Kvety ruží, nechtíka, fialiek….krásne vyzerajú a na tanieri vyzerajú priamo slávnostne. Jedlé kvety sú navyše výživné.
Takže začnite sa na jar po sychravom a chladnom počasí, keď konečne všetko naokolo rozkvitne, dobre poobzerať. V prírode a aj v našich záhradách nájdeme viacero kvetov, ktoré majú svoje využitie v kuchyni.

Väčšina jedlých kvetov obsahuje v sebe výživné látky, ktoré sú zastúpené v listoch či stonke. Okrem bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov aj antioxidanty (fenoly, lignany, flavonoidy). Môžu tak posilňovať imunitu, podporujú trávenie a chuť do jedla, pomáhajú pri rôznych drobných zdravotných problémoch.
Ak nemáte skúsenosti s jedlými kvetmi, prinášame vám prehľad tých, ktoré vášmu jedlu či dezertu dodajú výnimočnú chuť. Vybrali sme 8 najbežnejších, k nim krátky popis a ako ich viete zužitkovať.

 

Jedlé kvety na tanieri

O tom, že kvety nepatria len do vázy, ale aj do kuchyne, vedia svoje Francúzi. Tí najčastejšie siahajú po levanduli, ktorou ochucujú svoje dezerty. Aj v talianskej kuchyni nájdeme kvety. Taliani okrem byliniek obľubujú aj vyprážané cuketové kvety, ktoré považujú sa chrumkavú delikatesu.
Ak si chcete aj vy obohatiť svoj jedálniček či už chuťou, alebo len na oko, tu je sľúbený prehľad kvetov, ktoré možno zakomponovať do šalátov, polievok, omáčok i maškŕt. Reč nie je o známych bylinkách ako bazalka, majoránka, rozmarín, mäta, šalvia atď. Ide o menej známe kvety. Ktoré to sú?

jedlé kvety

Najskôr niekoľko zásad:

  • zbierajte a konzumujte iba kvety, ktoré poznáte
  • miesto zberu by nemalo byť znečistené, pri ceste, stavbe ap.
  • kvety zbierajte v čase plného kvitnutia, kedy obsahujú najviac prospešných látok
  • pred konzumáciou ich umyte pod studenou vodou a nechajte voľne osušiť
  • odstráňte piestik a tyčinku, jeme iba okvetné lístky

 

ikona kvetNechtík lekársky

Jeho oranžové kvety nechýbajú v prírodných produktoch, ktoré podporujú hojenie. Málokto však vie, že táto bylina sa hodí aj na tanier. Ulahodí najmä ľuďom, ktorí majú žalúdočné ťažkosti. Nechtík môžete pridať do ryže, šalátov, nátierok i sladkých jedál. Pokojne si dajte zopár lístkov do obľúbeného jogurtu.

 

ikona kvetPľúcnik lekársky

Bylinka je typická svojimi rôznofarebnými kvetmi a práve tie vynikajúco spestria i ochutia zeleninový šalát. O liečivých účinkoch pľúcnika na zdravie človeka si môžete prečítať v našom článku.

pľúcnik lekárskyPrečítajte si tiež
Pľúcnik lekársky. Liečivé účinky, pestovanie a recepty.

 

ikona kvetFialka voňavá

Jej kvety sú považované za symbol jari a obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, medzi nimi aj vitamín C. Okrasné lístky fialky sa hodia ako ingrediencia do smoothie, tiež ich môžeme pridať do dusenej zeleniny. Vďaka svojej sladkastej vôni sú skvelou voľbou aj do dezertov, hlavne čokoládových a smotanových.

 

ikona kvetLevanduľa

Levanduľové recepty sú čoraz populárnejšie. Najznámejší je sirup a zmrzlina, za vyskúšanie však stojí aj pridanie levanduľových kvetov do zaváranín, džemov, ryže či šalátov.  Nepokazíte ňou ani prípravu mäsa – napríklad králičie či jahňacie, hodí sa aj do slaných jedál.

jedlé kvety

 

ikona kvetSedmokráska obyčajná

Hrsť lístkov tejto krehkej rastlinky dodá zaujímavú chuť zeleninovým pokrmom, predovšetkým šalátom. V kuchyni však vieme využiť aj celé kvety sedmokrásky. Dá sa z nich vyrobiť napríklad sirup, taktiež je možné pripraviť ich ako kapary, hodia sa k mäsu, keďže majú mierne orieškovú príchuť. Môžete sedmokráskou ozdobiť chlebíčky, ale aj zákusky.

 

ikona kvetChryzantéma

Na chryzantémy zvykneme hľadieť ako na „dušičkové“ kvety. Málokto ale vie, že sa dajú zužitkovať aj v kuchyni. Ich kvety sa pýšia vysokým obsahom vitamínov a minerálov. A ak práve nemáte chuť na šalát, ich okrasné lístky môžete tepelne spracovať ako tie špenátové.

 

ikona kvetKapucínka

Kapucínku možno v kuchyni využiť celú. Jej listy ochutia šaláty i polievky. Zakomponovať sa dá aj do nátierok. Takisto jej kvety možno nakladať do octového nálevu ako kapary. Pridajte ju do smooties a keďže má jemne pikantnú chuť, vyhnite sa zákuskom a koláčom, aby ste si ich nepokazili.

 

ikona kvetDivozel veľkokvetý

Čaj či polievka z kvetov divozelu sú dobré na prečistenie čriev, regeneráciu dýchacích ciest a podporu imunity.

jedlé kvety

Náš tip
Ak chcete kvetmi ozdobiť narodeninovú tortu či iný dezert, nádherný efekt dosiahnete, ak okrasné lístky namočíte do rozšľahaného bielka a následne ich obalíte v kryštálovom cukre.

Foto:  Pixabay.com, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Veronika Oleňová

Láska k písaniu sa u mňa rozvinula na základnej škole. Dnes pôsobím ako redaktorka, ktorá má záľubu v lifestylových témach. Vo voľnom čase sa upínam najmä ku knihám, tie sú pre mňa nekonečnou studnicou prekvapení a zaujímavostí.

Komentáre sú uzavreté.