Pečiete bežne z maku, alebo ho len občas niekde pridáte? Mak je tradičná slovenská plodina a Československo až do druhej svetovej vojny patrilo k jeho najväčším vývozcom. Dnes je už situácia trošku iná, no mak zostal v našich kuchyniach mimoriadne obľúbený. A nemusí to byť len klasická maková štrúdľa, makový mrežovník, alebo buchty či rezance s makom.
Máme pre vás fantastický makovo-mrkvový koláč s chuťou gaštanov. Jeho príprava vám zaberie asi hodinku a 20 minút a dostanete 12 pekných veľkých porcií, ktorými ohromíte každú návštevu. Ak im teda zostane a nezjete ho doma sami 🙂
Mimochodom, mak v koláčoch chutí najmä v kombinácii so škoricou, slivkami, vanilkou, jablkami, so sušeným ovocím alebo s džemom. Ale pokojne môžete ísť aj do chuťových experimentov, ako mak s kokosom, marcipánom, či dokonca so slaným karamelom.
Zázračný mak
Ako možno viete, mak je mimoriadne cenný pre naše zdravie. Obsahuje vitamíny B1 a B3 (čiže niacín a tiamín), vitamíny E a C, kyselinu listovú a pantoténovú, vlákninu, bielkoviny i sacharidy.
V 100 g maku sa nachádza vyše 1 400 miligramov vápnika a podľa výskumov je jeho využiteľnosť z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z mlieka a mliečnych výrobkov.
Makový olej obsahuje vysoké percento prospešných polynenasýtených mastných kyselín, najmä esenciálne mastné kyseliny linolovú a alfa-linolénovú, ktoré si organizmus nevie syntetizovať sám, preto ich musí prijímať v potrave.
Množstvo užitočných látok robí z maku potravinu užitočnú pri prevencii osteoporózy, podpore tvorby kostného tkaniva, pri lámavosti nechtov, reume, migréne, pri vysokom krvnom tlaku, rakovine prsníka, chronickej únave i pri strese.
Mak zlepšuje spánok, upokojuje, odkysľuje organizmus, znižuje cholesterol, podporuje imunitu, priaznivo vplýva na vyprázdňovanie čriev.
Makovo-mrkvový koláč s chuťou gaštanov
Tento recept nájdete aj v Makovej knižke, ktorá ponúka príbeh maku + 71 skvelých receptov.
K maku je pridaná mrkva, ale namiesto nej môžete do koláča pokojne nastrúhať jablká alebo hrušky. Pripravte si okrúhlu formu s priemerom 24 cm a môžete začať.
SUROVINY:
- 3 vajcia
- 160 g hnedého cukru
- 75 ml oleja
- 120 g bieleho jogurtu
- 170 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 100 g zmesi nasekaných orechov
- 50 g gaštanovej múky
- 3 lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžicu kakaa
- 110 g mletého hnedého maku
- višňový alebo ríbezľový džem na potretie
- čokoládovú polevu
POSTUP:
- Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny. Iste tušíte, že z bielok budete o chvíľu šľahať sneh. Predtým však do žĺtkovej peny pridajte olej, jogurt, nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy. Teraz príde na rad gaštanová múka s kypriacim práškom. Oplatí sa hľadať ju v obchodoch, koláču naozaj dodá zaujímavú chuť. Potom pridajte kakao, pomletý mak a napokon vmiešajte tuhý sneh.
- Okrúhlu formu vyložte papierom na pečenie a naplňte cestom. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte približne 50 minút. Ak nemáte istotu, či to už bude, pichnite do stredu korpusu drevenú špajdľu. Ak ostane čistá, môžete rúru vypnúť.
- Po vychladnutí potrite povrch teplého koláča džemom a polejte čokoládovou polevou. Tú pripravíte z horkej čokolády rozpustenej v horúcej smotane (v pomere 1 : 1). Nevarte, len premiešajte a vlažnú nalejte na koláč. Nechajte dobre vychladiť. Podávajte s ovocím.