Počuli ste už o zákusku s pôvabným menom Šarlota? Možno ste ho už ochutnali v cukrárni, alebo vám ho ponúkli niekde na návšteve. Základom tohto zákusku je lahodné piškótové cesto, potreté džemom a zrolované do rolády. Tá sa potom nakrája nožom na menšie kúsky – roládky a nimi sa vyloží oválna misa.
Misa sa vyplní až po jej okraj tvarohovým krémom a ovocím a prikryje piškótou. Pred servírovaním misu preklopíme. Takýto koláč Šarlota má zaujímavý vzhľad a tvar, ktorý na prvý pohľad pripomína chrbát korytnačky 🙂
Recept na koláč Šarlota
Šarlota je vynikajúci zákusok, ktorý je obľúbený po celom svete. Kto by nemal rád tvarohové dezerty, však? Lákavá predstava, no vám sa nechce zapínať rúru a vypekať? Ak máte doma balenie dlhých detských piškót, môžete si jeho nepečenú verziu pripraviť raz-dva. Recept je úplne nenáročný a rýchly na prípravu. Navyše je táto verzia s ovocným želé.
SUROVINY na tortovú formu s priemerom 26/28 cm
- 1 veľké balenie dlhých detských piškót
- 1 balenie jahody čerstvé(250 / 500g balenie)
- 2 ks šľahačková smotana s obsahom tuku 33 %
- 2 ks syr philadelphia
- 1 ks nízkotučný hladký tvaroh
- 2 ks vanilkový cukor
- 150 ml sirup jahodový
- 350 ml voda
- 1 ks želatína (tortové želé)
- 3 PL citrónová šťava
- ½ šálky jahodového sirupu
POSTUP
Pripravíme si sladký sirup. Do pohára dáme 25 ml sirupu, 50 ml vody a 1 PL citrónovej šťavy.
Dno tortovej formy a jej okraje vystelieme potravinovou fóliou. Detské piškóty rozrežeme na polovice a vyložíme nimi obvod tortovej formy, ukladáme ich cukrovou stranou von. Keď máme vyložené boky, piškóty naukladáme aj na dno formy. Môžeme ich prerezať na menšie časti, aby sa nám lepšie pracovalo a pokryli všetky prázdne miesta. Piškóty uložené na dne pokropíme sirupom (alebo môžete nahradiť studeným mliekom).
Jahody si umyjeme a pokrájame na menšie časti, môžeme pridať aj maliny či čučoriedky. Akékoľvek ovocie, ktoré máte práve doma, alebo na aké máte chuť.
Šľahačkové smotany vyšľaháme do tuha. Do druhej misky dáme nízkotučný tvaroh a syry philadelphia. Pridáme k nim vanilkový cukor a premiešame. Ak nemáte radi philadelphiu, môžete ju nahradiť 1 balením nízkotučného tvarohu. K tvarohu zapracujeme vyšľahanú šľahačku a opatrne premiešame metličkou. Zmes by mala byť nadýchaná a jemná.
Na vrstvu piškót dáme polovicu tvarohovej zmesi a rozotrieme ju až po okraj z dlhých piškót.
Pridáme nakrájané ovocie.
Na ovocie rozložíme ďalšiu vrstvu piškót a opäť pokropíme sirupom (mliekom). Tentokrát dáme na piškóty ako prvé nakrájané ovocie:)
Druhú polovicu tvarohovej plnky rozotrieme na ovocie a povrch uhladíme. Dáme tuhnúť do chladničky.
Prečítajte si tiež
3 jednoduché recepty na domáce mascarpone, tvaroh a lučinu.
Medzitým si pripravíme želé. Do kastróla dáme 150 ml jahodového sirupu, 2 PL citrónovej šťavy a 350 ml vody. K zmesi pridáme 1 balenie želatíny alebo tortového želé a pripravíme ho podľa návodu.
my sme použili domáci sirup z bobuľového ovocia, želé má preto tmavšiu farbu.
Ak neradi pracujete s želatínou, môžete si pripraviť želé z vanilkového pudingu. Postupujete podobne ako pri príprave s želatínou. Namiesto želatíny však zamiešate k zmesi 1 vanilkový puding alebo Zlatý klas a uvaríte.
Želé miešame a necháme vychladnúť. Tortovú formu so Šarlotou vyberieme z chladničky. Povrch polejeme ovocným želé a uhladíme nožom alebo lyžicou. Necháme poriadne stuhnúť v chladničke.
Krájame horúcim nožom a podávame.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka