Lava cake. Čokoládový fondant. Alebo najčastejšie lávový koláč. Úžasný čokoládový dezert, ktorý nie je vôbec zložité pripraviť a pritom poteší malých aj veľkých 🙂
Ak čakáte hostí a chcete im nachystať chutnú maškrtu, po ktorej si budú oblizovať prsty – vyskúšajte náš recept. Vôbec nie je náročný na prípravu a výsledok stojí za to. Čokoládovou chuťou si získa hádam každého.
Ak trpíte intoleranciou, určite oceníte, že je možné pripraviť ho aj ako bezlepkovú verziu. Pri zdobení je možné použiť vlastnú fantáziu a nechať priestor tvorivosti, pretože je možné podávať ho so širokou paletou príloh ako ovocie, zmrzlina, krémy, orechy, mäta alebo likér. Taká malinová, jahodová, či ino-ovocná omáčka je perfektná – prelejete lávový koláč a nedokážete sa ho dojesť 🙂
A propos, horká čokoláda má popritom na organizmus priaznivé účinky po fyzickej aj psychickej stránke. Prispieva ku kráse, je zdrojom vysokého podielu antioxidantov, magnézia a vitamínu B. Prečítajte si náš článok, že je naozaj taká zdravá a prospešná.
RECEPT na lávový koláč
Niektorým sa zdá, že urobiť takýto lávový koláč je ťažké, ale opak je pravdou. Potrebujete len pár základných surovín a keď sa naozaj vydarí, dostanete chrumkavú kôrku koláčika a tekuté čokoládové jadro. Ideálne nielen pre návštevy, ale aj na romantický večer.
Jedine formičky môžu byť problém, hoci v mnohých kuchyniach sa už nájdu malé keramické formičky alebo tie na muffiny. Dobré tiež je, že cesto si môžete pripraviť skôr a potom lávový koláčik upiecť priamo počas návštevy – ku kávičke alebo ako bodka za dobrým jedlom. To pečenie trvá naozaj len pár minút a najlepšie je podávať koláčik teplý.
Takže recept naozaj nie je zložitý, hurá, poďme na to!
SUROVINY
- 200 g horkej čokolády
- 180 g masla
- 100 g trstinového cukru
- 190 g polohrubej múky
- 4 vajíčka a 4 žĺtky
POSTUP
Čokoládu spolu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť.
Po príprave čokolády poriadne vymiešame žĺtka s celými vajíčkami a trstinovým cukrom. Môžeme použiť mixér alebo spracovať zmes ručne.
K rozmiešaným vajíčkam pridáme múku a poriadne premiešame. Môžeme použiť aj špaldovú múku alebo pri bezlepkovej verzii pohánkovú múku.
Na záver pridáme vychladenú roztopenú čokoládu a po poriadnom premiešaní surovín máme základ pre lávový koláč hotový.
Zmes dáme do maslom vymastenej formy na muffiny, môžeme použiť aj nádoby alebo keramické formičky.
Pečieme v rúre rozohriatej na 200 °C približne 7 až 9 minút.
Koláčik je hotový ak sú okraje upečené a v strede je cesto jemné, vláčne.
Lávový koláč môžeme podávať napríklad so zmrzlinou, ovocím, vanilkovým alebo ovocným krémom. My sme použili vyšľahaný krém zo zvyšných bielkov, práškového cukru a zopár kvapiek citrónovej šťavy. Na 1 bielok pridáte 100 g práškového cukru. Najprv vyšľaháme bielka a následne k nim pridáme cukor a zopár kvapiek citrónovej šťavy a znova šľaháme pomocou mixéru. Konzistencia výslednej zmesi nemusí byť úplne tuhá.
Pri rozkrájaní by mal byť koláčik vo vnútri krémový, prípadne sa z neho vylieva čokoláda. My sme použili 75 % horkú čokoládu , preto je vnútorná konzistencia koláčika krémovejšia. Čím má horká čokoláda viac percent, tým je vnútorný obsah koláčika viac hustejší.
Prajeme Vám dobrú chuť!