Losos s batatovo-šošovicovou kašou | Zdravo a chutne

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Losos je jedna z najtučnejších rýb, ale ak ju nebudete vysmážať, určite vám neuškodí. Práve naopak. Upečený len tak na masle s bylinkami a citrónom vytvorí lahodné, ľahké a zdravé jedlo. Veď mäso z lososa je bohatý zdroj bielkovín, obsahuje kalcium na spevnenie kostí a Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre cievy a srdce. Jedna porcia (cca 130 gramov) má len 300 kcal, 0,09 g sacharidov a 26 g bielkovín.
Mimochodom, opekať začnite vždy na strane s kožou, aby sa vám ryba nerozpadla.

„Ryba so zemiakmi či zemiakovou kašou je klasika, ktorú si pamätám ešte z čias školských obedov,“ usmieva sa Lucia Súkeníková, foodblogerka a autorka viacerých úspešných kuchárskych kníh. „Vtedy mi veru ryby nevoňali, nikdy som ich nezjedla. Teraz je to už iná vec. Ryby robievame doma často a neraz volím kvôli deťom ako prílohu zemiaky.“

lososLucia preto vymyslela jeden skvelý recept, ktorý je nielen chutný, ale aj fit. K rybe, najlepšie lososovi, odporúča pridať batatovo-šošovicovú kašu s kokosovým mliekom. Je prirodzene bezlepková, bez bielkoviny kravského mlieka a vegánska. „Taká jemná, že sa skvele hodí nielen k rybe,“ dodáva labužníčka.
Tento recept si obľúbili mnohí jej známi, rodina a tak ho pridala do knihy Moje najlepšie fit jedlá, v ktorej nájdete desiatky parádnych receptov na slané, sladké, obedy, večere aj raňajky. Z bežných surovín, aké nájdete doma a nemusíte behať po celom meste, aby ste ich vôbec našli.

 

Losos s batatovo-šošovicovou kašou

Tento recept nie je vôbec zložitý, je pomerne rýchly a navyše zdravý. Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny z lososa potláčajú zápalové procesy v našom organizme a zohrávajú ochrannú úlohu pri ochoreniach srdca a ciev. Je to skutočne delikatesa, dokáže nás nasýtiť a v spojení s batatmi (vyskúšajte aj zdravé batatové chipsy) a šošovicou geniálne jedlo.

Suroviny pre 2 osoby:

  • 2 ks lososa
  • 1 batat
  • ½ šálky červenej šošovice
  • asi ½ šálky kokosového mlieka
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a korenie
  • citrón
  • olivový olej

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.turecké pide recept

POSTUP:

recept postupKeďže losos je pripravený veľmi rýchlo, začneme kašou.
Do hrnca s troškou vody dáme variť na kocky nakrájaný batat. Posolíme a varíme celkovo asi 15 minút, po 5 minútach pridáme ½ šálky premytej červenej šošovice. Varíme ďalej spoločne.

recept postupKým sa zemiaky so šošovicou varia, môžeme pripraviť lososa. Umyjeme, očistíme a naporciujeme rybu, posolíme a okoreníme ju a opečieme zo všetkých strán na olivovom oleji.
Začneme tou stranou, kde je koža a postupne lososa otočíme a opečieme zo všetkých strán. Opekáme pomaly, aby sa losos dobre prepiekol, no zároveň nie dlho, aby nebol suchý.

recept postupUvarené bataty so šošovicou odstavíme, ak je veľa vody, vodu zlejeme, pridáme kokosové mlieko, prelisovaný strúčik cesnaku, soľ a rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu.

recept postupNa tanier naberieme kašu, položíme na ňu lososa, pokvapkáme ho citrónovou šťavou, ozdobíme vetvičkou tymianu a podávame.
Dobrú chuť!

recept na losos s batatovo-šošovicovou kašou


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.