Šúľance zemiakové, či tvarohové. S makom, orechmi, tvarohom, grankom… Šúľance sa tešia veľkej obľube nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách.
vedeli ste, že ich história siaha až do stredoveku? Na stoloch sa objavovali najmä kvôli jednoduchej príprave, lacnosti a hlavne pre ich skvelú chuť. Môžu sa podávať ako hlavné jedlo, aj ako príloha.
U nás sa najčastejšie pripravujú šúľance zo zemiakového cesta s makom alebo strúhankou. Ak sa vám však nechcú variť a šúpať zemiaky, je načase vyskúšať náš recept na makové šúľance z tvarohového cesta 🙂
Recept na makové šúľance z tvarohového cesta
Dĺžka prípravy takýchto tvarohových šúľancov sa značne skráti a cesto je vďaka tvarohu bohatšie na bielkoviny. Oplatí sa k nim pripraviť aj ovocnú omáčku, ktorá im dodá šťavnatosť. V našom recepte použijeme slivky, ktoré sa svojou sladkosťou vynikajúco hodia k výraznej chuti maku. Ak však nie ste fanúšikom makových receptov, môžete si ich pripraviť aj vo verzii s mletými orechmi, opraženou strúhankou či samotné iba s ovocnou omáčkou. Fantázii sa medze nekladú.
SUROVINY
Cesto:
- 200g polohrubej hladkej múky
- 200g špaldovej hladkej múky
- 250g hrudkovitého tvarohu
- 1 vajce
- približne 80ml vody
- soľ
Slivková omáčka:
- 750ml slivkového kompótu
Posýpka:
- mletý mak
- maslo
- práškový cukor
Prečítajte si tiež
Makový olej na kĺby, do šalátov aj na šúľance.
POSTUP
Do veľkého hrnca si nalejeme vodu tak, aby bol plný minimálne do polovice. Vodu necháme zovrieť. Obe múky si navážime, pridáme k nim štipku soli a premiešame. Do zmesi rozbijeme jedno vajce, pridáme hrudkovitý tvaroh a polovicu vody. Každá múka saje vlhkosť inak, do cesta preto prilievame vodu postupne tak, aby nebolo príliš vlhké. Rukami zmes spracovávame do tuhého nelepivého cesta, ktoré sa nerozpadáva.
Pracovnú dosku si pomúčime a postupne z cesta odtrhávame menšie časti, z ktorých vytvarujeme jeden dlhý šúľanec, ktorý následne krájame na malé šúľance. Keď sa voda v hrnci začne variť, osolíme ju, znížime plameň a šúľance do nej vhodíme. Po vyplávaní na povrch ich necháme 1 minútu prevariť a následne ich scedíme do väčšej misy.
Na ešte horúce šúľance dáme roztopiť kúsok masla. Takto pripravené ich poprášime práškovým cukrom a mletým makom podľa chuti.
Na omáčku si pripravíme väčšiu panvicu, do ktorej vylejeme celý slivkový kompót aj so šťavou. Kompót na panvici necháme zovrieť, znížime plameň a necháme približne 10 minút variť, kým omáčka nezhustne. Omáčku odstavíme a podávame ako preliv na šúľance.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka