Chutný dezert po skvelom obede? Možno si aj vy zvyknete dať kávičku a k tomu dezert. Vo Švédsku tomu hovoria fika a je to už dlhá tradícia. Dokonca si tam zvyknú vravieť: „Ska vi fika?“, čiže Nezájdeme na fiku? V celom Švédsku sa zamestnanci v mnohých spoločnostiach každý deň stretnú, aby si príjemnú chvíľu fiky užili. Sadnú si ku kávičke, k tomu niečo sladké a debatujú. Spomalia šialené denné tempo a vychutnajú si chvíľku relaxu.
„Pre nás je naozaj dôležité vychutnať si tieto okamihy každodenného pôžitku,“ tvrdí Švédka Signe Johansenová, ktorá absolvovala prestížnu kuchársku školu a už dlhé roky skúma tajomstvá severského života. Napísala o tom aj knihu Hygge. „Je to filozofia: efektívne pracujte, buďte aktívni, jedzte, čo máte radi, a z týchto družných chvíľ počas prestávok v priebehu dňa vyťažte maximum.“
K voňavej káve teda patrí lahodný dezert – vo Švédsku to však nie je o natlačení cukru do koláča, ale skôr experimentujú a vytvárajú nové chute. Presne tak je to pri recepte od Signe, ktorý môžete nižšie vyskúšať.
Úžasná mandľová torta s citrónovo-bazovou polevou.
Mandľová torta s citrónovo-bazovou polevou
Tento dezert je vynikajúci sám osebe alebo s kôpkou hustej pochúťkovej smotany a hrsťou sezónneho bobuľového ovocia. Veľmi dobrý je s osviežujúcim škandinávskym letným pohárom, ktorý sa pripravuje zo sódy, vodky, bazového sirupu, citrónov, uhorky, mäty a zeleného čaju.
Ale pustime sa do tejto skvelej mandľovej torty.
Suroviny:
- 4 stredne veľké vajcia, s oddeleným bielkom a žĺtkom
- 200 g jemného bledohnedého krupicového cukru
- 300 g mletých mandlí
- 100 g roztopeného masla a trochu na vymastenie
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ¼ ČL soli
Na polevu
- 150 g práškového cukru
- bazový sirup
- kôra a šťava z 1 chemicky neošetreného citróna
Na ozdobenie
- jedlé kvety (alebo čerstvé bazové kvety, ak sa podarí zohnať ich)
- bobuľové ovocie podľa sezóny
POSTUP:
- Rúru zohrejeme na 170 °C/stupeň 3 a 23 cm okrúhlu tortovú formu zľahka vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie.
- V nádobe na miešanie šľaháme vaječné žĺtky s cukrom do svetlého krému. Pridáme zvyšné suroviny a miešame veľkou varechou, kým zmes nie je rovnomerná a hustá.
- V osobitnej nádobe šľaháme vaječné bielky, až sa začnú tvoriť pevné špičky. Plnú lyžicu vyšľahaných bielkov pridáme do mandľovej hmoty, aby sme ju skyprili pred pridaním zvyšku vaječných bielkov, a bielky opatrne zamiešame. Dávame pozor, aby sme zmes pridlho nemiešali – mala by byť celkom ako pena.
- Tortové cesto opatrne naberieme do formy a pečieme v strednej polohe rúry 30 – 35 minút alebo kým sa múčnik nezdvihne, nedostane zlatohnedú farbu a na dotyk nie je pevný. Vyberieme z rúry a na mriežke chladíme niekoľko minút. Potom tortu vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
- Zatiaľ pripravíme polevu: práškový cukor nasypeme do nádoby a primiešame lyžicu bazového sirupu s trochou citrónovej kôry a šťavy. Miešame, kým nedostaneme lepkavú glazúru, a tortu ňou jemne pokvapkáme. Keď poleva trochu stuhne, vrch ozdobíme jedlými kvetmi.
Pozrite si aj ďalšie RECEPTY.
Obmeny: Túto aromatickú mandľovú tortu môžete pripraviť pridaním čajovej lyžičky perníkového korenia (alebo kombinácie mletej škorice, kardamómu, muškátového orieška a klinčekov – s klinčekmi to nepreháňajte, pretože sa vyznačujú silnou liečivou ostrosťou) do zmesi namiesto citrónovej kôry. Rovnako môžete polevu na zvýšenie iskry reznúť whisky, rumom alebo hocijakou liehovinou/likérom podľa vlastnej chuti.