Lahodné zákusky môžu byť nielen sladké, ale aj zdravé. Tak napríklad táto mrkvová tortička poteší každého – je zdravá, sladučká, ale pritom jeden kus obsahuje len 103 kcal (10 g sacharidov, 8 g bielkovín a 2 g tukov). Jej príprava zaberie zhruba hodinu.
Obsahuje totiž mrkvu, ktorá je ideálna do koláčov.
Mrkva má v sebe dostatok prirodzeného cukru a veľa esenciálnych živín, za ktoré sa vaše telo poďakuje. Jedna mrkva má v sebe 110% odporúčaného denného príjmu vitamínu A, 250 mg draslíka (dobré pre kosti, pri prevencii obličkových kameňov, prospešný pre krvný tlak), obsahuje aj železo a vápnik.
Ešte ste nerobili koláč z mrkvy? Nebojte sa toho! Sú to vitamíny navyše a chuť koláčika je fantastická.
Zdravé sladkosti
Na osladenie sa pri tomto recepte použijú datle, ktoré sú prirodzene sladké, s vysokým obsahom fruktózy a glukózy, preto sú dobrým zdrojom doplnenia rýchlej energie pri fyzických aktivitách. Takýto koláčik si môžete zobrať povedzme na túru alebo keď idete športovať a chcete si niečo dobré zamaškrtiť.
„Datle sú tiež výborným zdrojom draslíka, horčíka a podporujú aj sústredenosť,“ dodáva trénerka Fitshakera a inštruktorka skupinových cvičení Janka Jánošíková. Odmalička bola veľmi maškrtná a sladkosti miluje dodnes. Preto sa snaží používať zdravé sladkosti.
Čo to znamená?
„Pod zdravými sladkosťami mám na mysli rôzne druhy ovocia, kvalitnú čokoládu, smoothie, raw alebo koláčiky z knihy Z fitka do kuchyne 3. Dôležité je však množstvo – koľko ich zjeme.“
Prečítajte si aj
Farebná výživa – jedlo podľa farieb.
Mrkvová tortička bez výčitiek
Suroviny:
- 40 g ryžovej múky (alebo špaldovej či cícerovej)
- 30 g proteínu (použili sme značku True Whey)
- 1 lyžičku škorice
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
- 5 ks sušených datlí
- 2 bielka
- 1 vajíčko
- 1 veľkú mrkvu
- 20 ml mandľového mlieka (alebo klasického v BIO kvalite)
- tvaroh, džem alebo ovocie na naplnenie
POSTUP:
- V jednej miske zmixujeme vajíčka, dopredu namočené datle, nastrúhanú mrkvu a mlieko. V druhej vareškou zmiešame múku, proteín, škoricu a prášok do pečiva.
- Následne vsypeme suchú zmes do mokrej a jemne vareškou zmiešame, aby cesto zostalo nadýchané a vláčne.
- V malej okrúhlej tortovej forme pečieme korpus 15 – 20 minút pri teplote 180 °C.
- Keď upečený korpus vychladne, prekrojíme ho na 2 alebo 3 časti, ktoré môžeme naplniť džemom, tvarohom alebo ovocím.
- Po niekoľkých minútach plnka mierne vsiakne a koláč bude šťavnatý a vláčny.
Množstvo fit receptov nájdete v knihe Z fitka po kuchyne špeciál – dobre sa z nich najete a budete mať super postavu. Knihu zostavila Lucia Švaral, výživová poradkyňa, inštruktorka zumby a spoluzakladateľka domáceho fitka pre ženy Fitshaker.
V knižke nájdete všetko od kaše, cez vajíčka, smoothies, nátierky, samozrejme sladké a slané, ale aj fajnové polievky pre zdravie. S mäsom aj bez mäsa, pre návštevy a nám sa veľmi páči časť Prílohy tak, ako ich nepoznáte: zdravé hranolky, zeleninové pyré, šaláty, či originálne placky.