Osviežujúce polievky, ktoré milujeme v každom ročnom období

Pinterest LinkedIn Tumblr +

V zime si nevieme predstaviť nič lepšie, ako výdatnú misku pariacej sa polievky, ktorá nás upokojí a príjemne zahreje, kým vonku mrzne. Ale čo robiť v lete, keď teplé počasie strieda príliš studená klimatizácia?
Máme pre vás letné osviežujúce polievky, ktoré sa podávajú studené a dobre padnú aj počas babieho leta, či na jeseň. Pozrieme sa na známe letné polievky, tiež na tie, čo majú najradšej Slováci a pridáme RECEPT na krémovú kukuricovú polievku.

(Nielen) letné osviežujúce polievky

Na rozdiel od receptov na zimné polievky sú letné polievky pestrejšie, ľahšie, no rovnako upokojujúce. Ak varíte polievku v lete, cieľom je pripraviť ju čo najrýchlejšie a najjednoduchšie. Dobrú krémovú polievku môžete s pomocou mixéra pripraviť za 15 minút. Počas horúcich letných dní sa predsa nechcete motať po kuchyni celú večnosť 🙂
Tu je niekoľko populárnych druhov letných polievok:

ikona polievkaGazpacho

Gazpacho je studená španielska polievka, ktorá je veľmi osviežujúca. Vyrába sa z čerstvej zeleniny, ako sú paradajky, uhorka, paprika, cibuľa a cesnak, ktoré sa zmixujú do hladkej konzistencie. Pridáva sa olivový olej, ocot a chlieb na zahustenie. Polievka sa často podáva s kúskami nakrájanej zeleniny alebo s krekrami.

ikona polievkaTarator

Tarator je bulharská studená polievka, ktorú pripravujú z jogurtu, vody, uhoriek, cesnaku, vlašských orechov a kôpru. Je veľmi ľahká a osviežujúca, často sa podáva aj s ľadom.

ikona polievkaMiso polievka

Miso polievka môže byť tiež vhodná ako letná polievka, najmä keď sa podáva mierne teplá alebo dokonca studená. Je vyrobená z miso pasty, tofu, morských rias a zeleniny. Je ľahká, zdravá a osviežujúca.

ikona polievkaPolievky z melónu alebo ovocia

Tieto sladké polievky sú skvelou alternatívou, ak máte chuť na niečo netradičné. Melónová alebo jahodová polievka sa zvyčajne pripravuje z rozmixovaného ovocia, dochucuje sa mätou alebo limetkou a podáva sa dobre vychladená.

ikona polievkaStudená čerešňová polievka

V Maďarsku je obľúbenou letnou polievkou hideg meggyleves, čo v preklade znamená “studená čerešňová polievka”. Táto polievka je sladká a osviežujúca, ideálna na horúce dni. Pripravuje sa z čerstvých alebo konzervovaných čerešní, ktoré sa varia v sladenej vode alebo víne s prídavkom korenia ako je škorica a klinčeky. Po uvarení sa polievka zahustí smotanou alebo jogurtom a podáva sa vychladená.

Čerešňová polievka má bohatú, krémovú textúru a jedinečnú sladkokyslú chuť, ktorá ju robí obľúbenou nielen v Maďarsku, ale i v okolitých krajinách. Je skvelým dezertom alebo ľahkým osviežením počas letných dní.

polievkyPrečítajte si tiež
Liečivé polievky. Čím ich vylepšiť, aby boli ešte zdravšie?

Tipy na prípravu ľahkých letných polievok

  • Používajte čerstvú sezónnu zeleninu a ovocie, ktoré je najchutnejšie a najvýživnejšie.
  • Polievky dochucujte bylinkami, ako je bazalka, koriander, kôpor alebo mäta, ktoré im dodajú sviežosť.
  • Podávajte ich dobre vychladené alebo pridajte ľad, aby boli ešte osviežujúcejšie.

Takéto polievky sú výbornou voľbou na ľahké letné obedy alebo večere. Dúfame, že naše tipy prinesú inšpiráciu do vašej kuchyne.

Chutné a zdravé zelené polievky

Zelené polievky sú plné čerstvých zelených ingrediencií, ako je listová zelenina, bylinky a ďalšia zelenina, ktoré dodávajú jedlu farbu a množstvo vitamínov. Tieto polievky môžu byť ľahké a osviežujúce, ideálne na leto, alebo husté a výdatné na chladnejšie dni. Tu sú niektoré populárne druhy zelených polievok:

ikona polievkaŠpenátová polievka

Špenátová polievka sa robí z čerstvého alebo mrazeného špenátu, ktorý sa varí s cibuľou, cesnakom a zemiakmi, a potom sa rozmixuje do hladkej konzistencie. Môže sa zjemniť smotanou alebo mliekom a často sa dochucuje muškátovým orieškom a čiernym korením.

ikona polievkaHrachová polievka

Hrachová polievka sa pripravuje z čerstvého alebo sušeného hrášku. Môže byť krémová, ak sa hrášok rozmixuje, alebo viac rustikálna, keď sa hrášok nechá v celku. Často sa pridávajú aj zemiaky, cibuľa a bylinky ako mäta alebo bazalka pre sviežu chuť.

hraskova-polievka

ikona polievkaŽihľavová polievka

Žihľavová polievka je sezónna špecialita, pripravená z mladých listov žihľavy, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály. Žihľava sa krátko povarí s cibuľou a zemiakmi, a potom sa rozmixuje. Je to veľmi zdravá a osviežujúca polievka.

ikona polievkaPolievka z medvedieho cesnaku

Táto polievka sa pripravuje z listov medvedieho cesnaku, ktoré majú jemnú cesnakovú chuť. Listy sa krátko varia s cibuľou a zemiakmi, a potom sa polievka rozmixuje do hladkej konzistencie. Je to sezónna polievka, obľúbená na jar.

ikona polievkaPolievka z cukety a bazalky

Táto polievka kombinuje jemnú chuť cukety s osviežujúcou bazalkou. Cuketa sa varí s cibuľou a cesnakom, a potom sa rozmixuje s čerstvou bazalkou. Smotana alebo mlieko pridávajú polievke krémovú textúru.

ikona polievkaZelená minestrone

Talianska minestrone môže mať rôzne podoby, vrátane verzie so zelenou zeleninou. Obsahuje brokolicu, špenát, cuketu, zelené fazuľky a hrášok, často s pridaním cestovín alebo ryže. Je to hustá a výživná polievka, ktorá sa v Taliansku podáva ako hlavný chod.

detské minestrone receptPrečítajte si tiež
Jednoduché detské minestrone.
Recept, ktorý si zamilujete.

ikona polievkaPolievka z brokolice

Brokolicová polievka je jednoduchá a výživná, pripravuje sa z brokolice, zemiakov a cibule, ktoré sa varia spolu a potom rozmixujú. Môže sa zjemniť smotanou a často sa dochucuje syrom, napríklad parmezánom alebo čedarom.

ikona polievkaAvokádová polievka

Avokádová polievka je studená polievka, často kombinovaná s uhorkou a jogurtom alebo kefírom. Je veľmi krémová a má sviežu, jemne kyslú chuť, čo z nej robí ideálnu letnú polievku.

Tieto zelené polievky sú nielen chutné, ale aj plné živín a vhodné na rôzne ročné obdobia a príležitosti.

Aké polievky obľubujú Slováci?

Typický Slovák má rád polievky, ktoré sú sýte, výdatné a často obsahujú mäso či zeleninu. Polievky sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne, a hoci sa jedia počas celého roka, niektoré druhy sú obľúbené aj v lete. Tu je výber polievok, ktoré Slováci uprednostňujú:

ikona zdvihnutý palecKapustnica je jednou z najznámejších slovenských polievok. Pripravuje sa z kyslej kapusty, zemiakov, údeného mäsa, klobásy a sušených húb. Hoci je tradične spájaná s Vianocami, mnohí Slováci si ju radi doprajú počas celého roka, vrátane leta.

ikona zdvihnutý palecFazuľová polievka je obľúbená pre svoju sýtosť. Pripravuje sa z fazule, zeleniny, údeného mäsa alebo klobásy. Často sa podáva s chlebom a je ideálna aj ako hlavné jedlo.

ikona zdvihnutý palecMedzi obľúbené druhy patrí aj šošovicová polievka, nakoľko Slováci milujú strukoviny. Možno vás inšpiruje náš recept na krémovú kukuricovú polievku, ktorú si môžete pripraviť z čerstvej, ale i mrazenej či sterilizovanej kukurice.

sparglova-polievka

Krémová kukuricová polievka (Corn Chowder)

Táto polievka je sýta a výživná, s jemnou sladkastou chuťou kukurice a krémovou konzistenciou. Môže sa podávať ako hlavné jedlo alebo ako predjedlo.

SUROVINY

  • 2 šálky čerstvej alebo mrazenej kukurice
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná na drobno)
  • 2 zemiaky (olúpané a nakrájané na malé kocky)
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 1 mrkva (nakrájaná na malé kúsky)
  • 1 stonka zeleru (nakrájaná na malé kúsky)
  • 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 šálka smotany na varenie
  • 2 lyžice masla alebo olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • štipka muškátového orieška alebo kajenského korenia na dochutenie (voliteľné)
  • čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať) na ozdobu

kukuricna-polievka-letne-osviezujuce-polievky

POSTUP:

  1. Na masle alebo oleji dozlatista osmažte cibuľu. Pridajte pretlačený cesnak a krátko osmažte, aby sa uvoľnila jeho aróma.
  2. K cibuľovej zmesi pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a zeler. Všetko spolu premiešajte a krátko orestujte.
  3. Zalejte zeleninovým alebo kuracím vývarom a priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte polievku variť, kým zemiaky a mrkva nezmäknú, približne 15-20 minút.
  4. Keď je zelenina takmer mäkká, pridajte kukuricu a nechajte polievku variť ešte ďalších 5-10 minút, aby sa chute spojili.
  5. Ak chcete polievku krémovejšiu, môžete časť polievky (približne 1/3) rozmixovať v mixéri a potom ju vrátiť do hrnca. To polievke dodá bohatšiu textúru.
  6. Pridajte smotanu a dôkladne premiešajte. Nechajte polievku ešte pár minút povariť pri nízkej teplote, ale dávajte pozor, aby sa smotana nezrazila.
  7. Dochucujte soľou a čiernym korením, no ak máte radi trocha pikantnosti, môžete pridať štipku muškátového orieška alebo kajenského korenia.
  8. Polievku podávajte teplú, ozdobenú čerstvými bylinkami. Dobre chutí aj mierne chladená, takže ju môžete nechať vychladnúť a podávať ju ako letný variant.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay.com, freepik.com


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.