Spojenie parížskej šľahačky, nadýchaného piškótového cesta a banánov…mňam, to sú úžasné parížske kocky. Milovníci čokolády určite neodolajú tomuto lahodnému receptu a zostanú po nich len prázdne tanieriky.
Základom parížskych kociek je kvalitná čokoláda, z ktorej si pripravíme parížsku šľahačku. Odporúčame čokoládu s obsahom kakaa aspoň 52% a viac. Jej príprava je jednoduchá, nenáročná a rýchla. Ak si teda chcete spríjemniť deň, pochutnať si na dobrote, vyskúšajte tento náš recept. Neobanujete!
RECEPT na parížske kocky s banánom
A propos – viete, ako vznikla parížska šľahačka? Žeby sa jej príbeh začal v nejakej maličkej rodinnej cukrárni na okraji Paríža? Alebo vznikla odvážnym pokusom ambiciózneho cukrára či dokonca omylom jeho pomocníka?
Nuž, nie je to ani jedno z toho. Jej domovom nie je napodiv Francúzsko… a s Parížom nemá okrem názvu nič spoločné. Rovnako ako aj parížsky krém a parížsky šalát 🙂 U nás však tieto názvy zľudoveli a skúsené gazdinky ich veľmi dobre poznajú.
SUROVINY
CESTO
- 6 ks vajcia
- 6 PL kryštálový cukor
- 5 PL polohrubá múka
- 1 PL kakao
- ½ kypriaci prášok
ŠĽAHAČKA
- 2 ks šľahačková smotana (250 ml balenie)
- 200 g čokoláda (aspoň 52%)
+ 3 banány, 2 PL kyslý džem
POSTUP
Deň vopred (prípadne večer) si pripravíme šľahačku. Do kastróla dáme variť 2 šľahačkové smotany. Čokoládu nalámeme na malé kúsky a pridáme do kastróla k smotane. Miešame metličkou, aby sa nám čokoláda rozpustila. Keď zmes začne vrieť, ihneď ju odstavíme. Prelejeme ju do misky na šľahanie, necháme vychladnúť a na noc dáme do chladničky. Šľahačka musí byť dostatočne vychladená aspoň po dobu 8 hodín.
Rúru si vyhrejeme na 180°C. Pripravíme si plech s rozmermi 40 x 30cm, vyložíme ho papierom na pečenie.
Bielka si oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich šľahačom na tuhý sneh. K bielkovému snehu pridáme kryštálový cukor. Postupne zašľaháme po jednom kuse žĺtka. Múku, kakao a kypriaci prášok si preosejeme, a po lyžiciach pridávame k vaječnej zmesi. Dávame pozor, aby cesto ostalo nadýchané.
Pomocou stierky rozotrieme cesto na papier na pečenie. Dáme piecť do pripravenej rúry. Pečieme približne 10 až 12 minút. Počas pečenia kontrolujeme a urobíme skúšku dreveným špáradlom.
Parížsku šľahačku si vyberieme z chladničky a vyšľaháme. Dávame pozor, aby sme ju nešľahali príliš dlho, môže nám totiž zrednúť.
Keď piškótové cesto úplne vychladne, natrieme ho dvomi lyžicami kyslého džemu. Na džem naukladáme na kolieska nakrájané banány. Na vrstvu banánov natrieme šľahačku. Povrch uhladíme a ozdobíme čokoládovými hoblinkami, čokoládovou polevou alebo ganache polevou.
Na prípravu čokoládového krému použite pomer 1 smotana : 150 g čokolády, postupujte rovnako ako pri príprave parížskej šľahačky. Šľahaním vám vznikne tuhší krém.
Na prípravu ganache polevy použite pomer 1 smotana : 200 g čokolády. Dajte variť. Keď zmes dosiahne bod varu, vypnite a zamiešajte 1 lyžicu masla. Polevou po uvarení môžete ozdobiť akýkoľvek obľúbený zákusok.
Foto: autorka/LepšíDeň.sk