Určite sa to stalo už aj vám – kúpili ste si ovocie a po pár dňoch niektoré začali nahnívať. Stačí, že sa jablká, hrušky, slivky alebo mandarínky mierne obúchajú a zakrátko začnú hniť. Najskôr na malom kúsku a postupne sa to rozširuje. Pozor však na takúto pleseň v ovocí – vykrojiť plesnivý kúsok nestačí, môže vám to poriadne zavariť. Kedy je to nebezpečné a prečo?
Mimochodom, podľa odborníkov jeme v strave oveľa viac plesní ako si myslíme. Nevieme o tom, dostanú sa tam náhodne, nesprávnym skladovaním ap. Čiže nestačí, že si poviete – veď teraz len raz si dám z toho džemu, či kompótu, alebo vykrojím a raz sa mi nič nestane. Toxíny z plesní sa v našom organizme zrátavajú a môžu naozaj škodiť. Problémy majú ľudia s citlivejším žalúdkom a trávením. Z dlhodobého hľadiska škodíte svojmu mikrobiómu a tiež to má negatívny vplyv na náš nervový systém.
Pleseň v ovocí
Mnohí vás budú presviedčať – stačí ten malý kúsok plesne odkrojiť, vykrojiť a zvyšok môžeš zjesť. Nie to však pravda. Ovocie i zeleninu napadnutú plesňou vyhoďte celú, bez milosti. Už aj malý hnedastý fliačik môže byť problémom. Obsahuje totiž mykotoxíny, jedovaté látky, ktoré majú negatívny vplyv na ľudský organizmus.
„Ja sama mám rada takmer nulový odpad pri spotrebe ovocia a zeleniny a snažím sa využiť každú časť, ale pri procesoch hnitia, či dokonca pri plesni musím byť pomerne nekompromisná. Určite treba hneď vyhodiť celý kus ovocia či zeleniny. V ich hnilých častiach vznikajú hniloby alebo plesne,“ potvrdzuje aj skúsená výživová odborníčka Jana Kondrcová, ktorej vyšla v slovenčine najnovšie kniha Výživne o výžive. V nej ponúka aj takéto rady a tipy pre každodenné použitie.
Ako tvrdí, ak skonzumujete raz za čas takúto poškodenú potravinu, pravdepodobne budete mať len tráviace problémy. Ak by ste však pravidelne konzumovali potraviny, ktoré obsahujú plesne, môžete si privodiť vážnejšie zdravotné problémy.
Aj malý fliačik môže spôsobiť veľké problémy
Áno, niekedy sa zdá, že tam je len malý fliačik a vnútri je ovocie v poriadku. Veď čo sa mi môže stať, však? Podľa J.Kondrcovej si treba dávať pozor na každý kúsok, aj keby mal pol centimetra. „Mykotoxín sa môže z plesne šíriť aj tak, že to nevidíme. Čiže to, že odstránime len viditeľnú časť, neznamená, že zvyšok je v poriadku,“ dodáva.
Mycélium (podhubie plesne) je často rozrastené a neviditeľné voľným okom, no je už veľmi prerastené do celej potraviny. Bežne to nemôžeme vidieť, nemáme také skúsenosti a pod mikroskopom by sme to krásne videli: mykotoxíny takmer v celom plode.
Škodlivé aflatoxíny nahnitého ovocia a zeleniny majú schopnosť nahromadiť sa v ľudskom tele. To máva nedobré následky – škodí to postupne pečeni a dokonca môžu mať rakovinotvorné účinky. Ide nielen o ovocie, ale aj orechy, či semienka.
Prečítajte si tiež
Ako skladovať úrodu zo záhrady, aby vydržala čerstvá a neskazila sa?
A čo džemy alebo kompóty?
To isté platí o džemoch a všetkých výrobkoch, v ktorých rady vznikajú mykotoxíny. Čiže bez ľútosti celé vyhodiť – nezoberte lyžičkou z povrchu napadnutú časť. To nestačí. Musíte vyhodiť celú fľašu marhúľ, jahodový džem alebo nátierku.
To isté platí, ak je zvnútra na viečku trošku plesne, ale ešte ju nevidíte v samotnom výrobku. Ani takúto fľašu si nenechávajte a vyhoďte ju celú. Z plesne sa vylučujú toxíny do celého obsahu, aj keď je pleseň len na viečku. My ich ešte nevidíme, no sú tam.
Mnohí sa pýtajú, či treba vyhodiť povedzme celú misku čučoriedok alebo jahôd, kde sú dva-tri kúsky nahnité. Potešíme vás – nemusíte. Preberte všetky plody a tie nenapadnuté dajte bokom, Dôkladne ich umyte a môžete ich zjesť.
Foto: Freepik.com, Vecteezy.com