Recept na cruffin – muffin krížený s croissantom, ktorý sa rozplýva na jazyku

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Viete, čo sú to cruffiny? Už ste nejaký ochutnali? Ak nie, vrelo odporúčame – pripravte si s nami lahodné koláčiky z croissantového cesta, ktoré sa priam rozplývajú na jazyku.
Cruffin je jednoducho kríženec croissantu a muffinu. Sladučké pečivo, ktoré sa hodí na raňajky ku káve alebo čaju, ale pokojne kedykoľvek počas dňa ako dezert. Je jemný, chrumkavý a môžete si ho dochutiť podľa seba – čokoládou, džemom, pudingovým krémom…proste, na čo máte chuť.

Kde sa vzali cruffiny?
Prvý známy Cruffin vytvorila Kate Reid z Lune Croissanterie v Melbourne v Austrálii v roku 2013. Na celom svete je viacero variácií cruffinu. Cesto sa vyrába kysnutím a pečením stočeného cesta vo forme na muffiny. Potom sa cruffin môže naplniť rôznymi krémami, džemami, alebo tvarohom. Je fascinujúce sledovať, ako sa dva druhy pečiva môžu spojiť a vytvoriť úplne nové jedlo.
Samotná história je dôkazom toho, že inovatívne jedlá vznikali náhodou, alebo vďaka ľudskej fantázii. Zatiaľ čo niektoré mali len krátku životnosť, iné prežili až dodnes. V rôznych formách a tvaroch sa objavujú na našich tanieroch. Povráva sa, že cruffin bol vymyslený z potreby vytvoriť niečo nové a jedinečné 🙂

Recept na domáci cruffin

cruffin-na-tanierikuRecept na cruffin je v podstate rovnaký ako na croissant – s rovnakými ingredienciami a rovnakou úpravou cesta maslom. No pečie sa vo forme na muffiny, a preto má tvar muffinov. Cruffiny sú zvonku chrumkavé a zvnútra veľmi jemné. Recept na ne nie je zložitý, no jeho príprava vyžaduje istú dávku trpezlivosti. Maslo v žiadnom prípade nenahrádzajte margarínom, v tomto recepte by vám to neprešlo.

SUROVINY NA 12 KS CRUFFINOV

  • 450 g hladkej pšeničnej múky
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1/3 lyžičky soli
  • 185 ml teplej vody
  • 80 g zmäknutého masla do cesta + 130 g na potretie cesta
  • škorica, resp. škoricový cukor (ak chcete mať cruffiny sladšie)

POSTUP

recept postupDo misky rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru, lyžičku múky a 2 – 3 polievkové lyžice vlažnej vody. Premiešajte a nechajte vzísť kvások.

recept postupDo misy (ak budete robiť cesto ručne), resp. do misy mixéra (ak budete robiť cesto pomocou mixéra) nasypte preosiatu múku, pridajte zvyšok cukru a soľ. Sypké suroviny spolu zmiešajte, potom pridajte vykysnutý kvások a teplú vodu.

recept postupPočas miesenia postupne pridajte 80 g masla, nakrájaného na malé kúsky. Ručne alebo pomocou mixéra vymieste hladké, dostatočne elastické cesto. Prikryte ho utierkou a odložte na teplé miesto, kým nezdvojnásobí svoj objem.

cruffin-cesto-postup

recept postupVykysnuté cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí. Každý kúsok vytvarujte do tvaru valčeka a vyvaľkajte ho na čo najtenší ovál, pričom ho naťahujte zvisle, nie do strán. Kto má, môže si pri tejto činnosti pomôcť strojom na cestoviny, je to dobrá pomôcka. Rozmer oválu by mal dosiahnuť cca 80 x 14 cm.

recept postupVrch vyvaľkaného cesta potrite maslom, cca 20 g na jedno cesto a posypte mletou škoricou, resp. škoricovým cukrom. Potom cesto zviňte do rolády, roztiahnite do strán, prikryte utierkou a ešte nechajte odpočívať.

recept postupZačnite s rolkou, ktorá bola pripravená ako prvá a stihla už mierne narásť. Rozrežte ju pozdĺžne na dve rovnaké časti, zrolujte do slimáka, pričom konce schovajte dovnútra cesta. Vložte do maslom vymastenej formy na muffiny, prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť ešte asi 30 minút.

recept postupCruffiny pečte v rúre predhriatej na 190 stupňov Celzia približne 25 minút, resp. kým jemne nezhnednú. Nechajte ich vychladnúť priamo vo forme. Pred podávaním ich posypte práškovým cukrom a môžete ich aj naplniť obľúbenou náplňou.
Prajeme vám dobrú chuť!

cruffiny-na-plechu-postup-recept

Foto: LepšíDeň.sk/autorka

cruffin-muffin-croissant


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.