Viete, čo sú to cruffiny? Už ste nejaký ochutnali? Ak nie, vrelo odporúčame – pripravte si s nami lahodné koláčiky z croissantového cesta, ktoré sa priam rozplývajú na jazyku.
Cruffin je jednoducho kríženec croissantu a muffinu. Sladučké pečivo, ktoré sa hodí na raňajky ku káve alebo čaju, ale pokojne kedykoľvek počas dňa ako dezert. Je jemný, chrumkavý a môžete si ho dochutiť podľa seba – čokoládou, džemom, pudingovým krémom…proste, na čo máte chuť.
Samotná história je dôkazom toho, že inovatívne jedlá vznikali náhodou, alebo vďaka ľudskej fantázii. Zatiaľ čo niektoré mali len krátku životnosť, iné prežili až dodnes. V rôznych formách a tvaroch sa objavujú na našich tanieroch. Povráva sa, že cruffin bol vymyslený z potreby vytvoriť niečo nové a jedinečné 🙂
Recept na domáci cruffin
Recept na cruffin je v podstate rovnaký ako na croissant – s rovnakými ingredienciami a rovnakou úpravou cesta maslom. No pečie sa vo forme na muffiny, a preto má tvar muffinov. Cruffiny sú zvonku chrumkavé a zvnútra veľmi jemné. Recept na ne nie je zložitý, no jeho príprava vyžaduje istú dávku trpezlivosti. Maslo v žiadnom prípade nenahrádzajte margarínom, v tomto recepte by vám to neprešlo.
SUROVINY NA 12 KS CRUFFINOV
- 450 g hladkej pšeničnej múky
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 1/3 lyžičky soli
- 185 ml teplej vody
- 80 g zmäknutého masla do cesta + 130 g na potretie cesta
- škorica, resp. škoricový cukor (ak chcete mať cruffiny sladšie)
POSTUP
Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru, lyžičku múky a 2 – 3 polievkové lyžice vlažnej vody. Premiešajte a nechajte vzísť kvások.
Do misy (ak budete robiť cesto ručne), resp. do misy mixéra (ak budete robiť cesto pomocou mixéra) nasypte preosiatu múku, pridajte zvyšok cukru a soľ. Sypké suroviny spolu zmiešajte, potom pridajte vykysnutý kvások a teplú vodu.
Počas miesenia postupne pridajte 80 g masla, nakrájaného na malé kúsky. Ručne alebo pomocou mixéra vymieste hladké, dostatočne elastické cesto. Prikryte ho utierkou a odložte na teplé miesto, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí. Každý kúsok vytvarujte do tvaru valčeka a vyvaľkajte ho na čo najtenší ovál, pričom ho naťahujte zvisle, nie do strán. Kto má, môže si pri tejto činnosti pomôcť strojom na cestoviny, je to dobrá pomôcka. Rozmer oválu by mal dosiahnuť cca 80 x 14 cm.
Vrch vyvaľkaného cesta potrite maslom, cca 20 g na jedno cesto a posypte mletou škoricou, resp. škoricovým cukrom. Potom cesto zviňte do rolády, roztiahnite do strán, prikryte utierkou a ešte nechajte odpočívať.
Začnite s rolkou, ktorá bola pripravená ako prvá a stihla už mierne narásť. Rozrežte ju pozdĺžne na dve rovnaké časti, zrolujte do slimáka, pričom konce schovajte dovnútra cesta. Vložte do maslom vymastenej formy na muffiny, prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť ešte asi 30 minút.
Cruffiny pečte v rúre predhriatej na 190 stupňov Celzia približne 25 minút, resp. kým jemne nezhnednú. Nechajte ich vychladnúť priamo vo forme. Pred podávaním ich posypte práškovým cukrom a môžete ich aj naplniť obľúbenou náplňou.
Prajeme vám dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka