Rýchle, jednoduché a chutné. Presne také sú makové rožteky. Ak náhodou nemáte radi mak, žiadny problém – môžete si upiecť napríklad orechové, to necháme len na vás. Krehké cesto a šťavnatá jablkovo-maková náplň, ktorá zasýti, z nich robí ideálne sladké raňajky. Najlepšie chutia v kombinácii s vašou obľúbenou kávou, horúcou čokoládou alebo teplým kakaom.
Ak sa počas letných dní vyberiete na piknik s priateľmi, zabaľte rožteky do piknikového koša a ponúknite blízkych. Veríme, že aj vašim známym zachutia rovnako ako nám. ?
Nielen chutné, ale aj plné živín
Mak, jabĺčka, orechy a ideálne z vašej záhradky alebo z trhu. To všetko je nielen sladkým potešením, ale aj bohatou zásobárňou živín. O ich pozitívnych zdravotných účinkoch vedeli už naše staré mamy. Svedčí o tom množstvo tradičných a obľúbených receptov, ktoré môžete nájsť aj na našej webovej stránke. Napríklad chutný makovník či jablkový koláč.
Vedeli ste, že mak je bohatým zdrojom vlákniny, zdravých tukov a mangánu? Vďaka svojmu zloženiu pomáha udržiavať zdravé kosti, znižuje riziko srdcových chorôb a vláknina priaznivo vplýva na tráviaci systém.
Vlašské orechy takisto obsahujú zdravé tuky, mangán, ale aj vitamín B6, ktorý zabezpečuje správne fungovanie nervovej sústavy a mozgu. Zinok sa stará o imunitný systém a dôležitý je aj pri hojení rán.
Recept na makové rožteky z lístkového cesta
My pripravujeme rožteky z kupovaného lístkového cesta, preto sú upečené za chvíľu. Ak si trúfate a máte čas, môžete si vyrobiť vlastné lístkové cesto. Výber náplne je len na vás. Neviete sa rozhodnúť, ktorú vyskúšať? Skúste obe, pričom z každej spravíte polovičnú dávku.
SUROVINY
- 400 g lístkového cesta
- 1 vajce na potretie
Maková náplň:
- 4 väčšie jablká
- 190 g pomletého maku
- 60 g cukru
alebo Orechová náplň:
- 300g orechov
- 60ml mlieka (ak je zmes veľmi tuhá, pridajte mlieko podľa potreby)
- 50g cukru
POSTUP:
Lístkové cesto vyberieme z mrazničky o približne 4 hodiny skôr, aby sa rozmrazilo. Medzitým si očistíme jablká, nastrúhame a pomelieme mak. Do zmesi prisypeme cukor.
Ak sa rozhodneme pre orechovú náplň, mlieko zohrejeme a rozpustíme v ňom cukor. Potom pridáme rozmixované orechy a postupujeme rovnako ako pri makovej plnke.
Lístkové cesto si rozvaľkáme do tvaru tenkého obdĺžnika a vždy na okraj cesta pridávame lyžičkou plnku, presne ako vidíte na obrázku.
Následne plnku zavinieme a necháme širší okraj cesta na prekrytie, ktorý potrieme vajcom.
Zrolovaný pás pokrájame na tri alebo štyri časti a z cesta vytvoríme rožteky, ktoré umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a opäť potrieme vajcom. Postup zopakujeme, pokiaľ neminieme všetko cesto. Rožteky vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia a pečieme do ružova, približne 15 minút.
Foto: autorka/LepšíDeň.sk