Sviatky bez vianočného pečiva si už ani nevieme predstaviť. Klasické zákusky a koláče robí každý „tie svoje“. No vianočné pečivo sa u mnohých pečie to isté – najobľúbenejšie sú tradičné linecké koláčiky, vanilkové rožky, medvedie labky, ale tiež kokosové rožky, vínové koláčiky, citrónové zázvorníky alebo orechové či mandľové košíčky.
Väčšinou ide o veľmi jednoduché pečivo, na ktoré potrebujete pár základných surovín a nestoja vás ani veľa námahy. Možno práve preto ich tak milujeme a nesmú chýbať na vianočnom stole. Len tak si na koláčikoch pochutnávať pri sledovaní vianočných filmov, prípadne keď prídu príbuzní na návštevu…to rozhodne prispieva k sviatočnej pohode, však?
Pripravili sme pre vás 4 jednoduché recepty, ktoré patria medzi najobľúbenejšie.
Linecké koláčiky
Alebo niekto im hovorí aj mačacie oči. Patria medzi najtradičnejšie slovenské vianočné koláčiky. Pečú sa v rôznych tvaroch, najkrajšie sú hviezdičky a lepia sa rôznymi džemami. Ideálne je pripraviť si cesto deň vopred a nechať ho odstáť – lepšie sa potom s ním pracuje. Pred vykrajovaním ho vyberte z chladničky aspoň hodinu vopred.
SUROVINY
- 400 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 3 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- nastrúhanú kôru z 1 citróna
- džem na lepenie
POSTUP
Preosiatu múku zmiešajte s ostatnými prísadami okrem džemu a vypracujte krehké cesto. Zabaľte ho do pergamenového papiera, prípadne alobalu alebo igelitu a dajte na 2 hodiny do chladničky.
Na pomúčenej doske vyvaľkajte po častiach cesto asi na hrúbku 2 mm a vykrajujte kolieska s priemerom asi 4 cm. Do každého druhého vykrojte v strede ešte malý kruh s priemerom asi 1,5 cm. To je to mačacie oko 🙂
Kolieska poukladajte na vymastený plech a pečte na 200 °C asi 10 minút a nechajte vychladnúť. Kolieska bez otvoru potrite džemom – môže byť marhuľový, jahodový, slivkový, je to na vás. Pokojne môžete urobiť rôzne verzie. Potom ich zakryte tými vykrojenými a posypte práškovým cukrom.
Marcipánové koláčiky
Ďalšie obľúbené vianočné pečivo a hoci sa volá marcipánové, nepotrebujete ani marcipán 🙂 Základom chuti zmes škorice a mletých mandlí. Cukor môžete použiť trstinový, len to koláčikom zlepší chuť.
SUROVINY
- 150 g múky
- 90 g masla
- 150 g cukru
- 100 g mletých mandlí
- 1 lyžičku mletej škorice
- 1 lyžičku citrónovej kôry
- 2 žĺtky
POSTUP
Z uvedených surovín vymieste cesto, vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte kolieska. Potrite ich bielkom, do stredu dajte oriešok alebo mandľu a upečte doružova.
Upečené koláčiky posypte vanilkovým cukrom.
Hotovo 🙂 Dobrú chuť!
Vanilkové rožky
Vianočná klasika, ktorá nie je vôbec zložitá. Nepodľahnite všelijakým vanilkovým rožkom zo supermarketov. Ani tým na trhoviskách – často sú nakupované z veľkoobchodov, nie domáce. Na tie pravé, chutné domáce vanilkové rožky potrebujete niekoľko surovín a trošku času.
SUROVINY
- 400 g hladkej múky
- 250 g stuženého tuku
- 130 g mletých vlašských orechov
- 70 g práškového cukru
- 3 žĺtky
- vanilkový a práškový cukor na obaľovanie
POSTUP
Všetky suroviny spolu dôkladne premiešajte a vypracujte krehké cesto. Zabaľte ho do pergamenového papiera a dajte na 2 hodiny do chladničky.
Z cesta urobte valček, odkrajujte malé kúsky a vytvarujte rožky. Tie poukladajte na vymastený plech a pečte na 200 °C asi 10 minút.
Ešte teplé ich obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Čajové pečivo
Klasické voňavé a jemné pečivo, ktoré sa hodí nielen na sviatky, ale aj kedykoľvek počas roka. Je krehké, rozplýva sa na jazyku a pritom také prosté. Možno to svedčí to tom, že v jednoduchosti je naozaj dokonalosť 🙂 Ideálne je robiť toto pečivo s deťmi, je to hravé a určite to zvládnu.
SUROVINY
- 350 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 100 g tekutého medu
- 200 g zmäknutého masla
- 3 žĺtky
- trochu strúhanej citrónovej kôry
- 100 g mandlí
- trochu sódy bikarbóny
- 1 vajce na potretie
- práškový cukor na posypanie
POSTUP
Všetky suroviny, okrem mandlí, spracujte na vláčne cesto. Cesto prikryte a nechajte odležať aspoň 2 hodiny.
Olúpané mandle posekajte nadrobno. Odležané cesto rozdeľte na niekoľko častí a každú vyvaľkajte na hrúbku 8 mm. Formičkami vykrajujte kolieska. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte kúskami mandlí. Pečte v dobre vyhriatej rúre dožlta.
Vyskúšajte aj:
Medové kolieska s plnkou a čokoládovou polevou.
Ak si chcete aj tento rok užiť Vianoce a napiecť niečo iné, prípadne tradičné, rozšíriť ponuku pre svojich najbližších 🙂 , skúste sa inšpirovať vynikajúcou knihou Babičkina vianočná kuchárka. Autori Renato Magát a Stanislava Preclíková Wurfl do nej vložili neskutočné množstvo sladkých i slaných receptov, aké robili naše staré mamy. Pekne ich rozdelili na advent, Štedrý deň, 1. a 2.sviatok vianočný a od Silvestra do Troch kráľov. Z tejto knihy sme aj čerpali nápady a recepty.