Jeden z najobľúbenejších koláčov, ktorý sa dá robiť na sto spôsobov. Možno ste už aj vy robili rôzne druhy báboviek. Skúšali ste plnené, dvojfarebné, polievané, s ovocím, tvarohom aj čokoládou; s hrozienkami, kandinzovaným ovocím, kokosom… recepty na bábovky patria medzi najvyhľadávanejšie a najobľúbenejšie nielen na internete, ale aj v kuchárkach.
Možno viete, že bábovka je typická nielen pre Slovensko, ale aj susedné Česko, Poľsko, Rakúsko a tiež pre južné časti Nemecka.
Formou aj zložením sa bábovke podobá talianske panettone, či francúzska baba au rhum.
Vybrali sme pre vás 4 recepty na chutné bábovky – hruškovú, jablkovú, citrónovú a malinovú. Ich príprava nie je vôbec zložitá a ako uvidíte na surovinách, ide o tradičné recepty našich starých mám. Bez špeciálnych prísad a vymýšľania. Také, aké sme vždy mávali radi 🙂
Tak si vyberte a urobte si cez víkend chutnú bábovku ku káve, či čaju.
4 recepty na bábovky
Ako sme spomenuli, bábovka nie je nič zložité, len treba myslieť na jednu vec. Musíte ísť na ňu pomaly, aby sa prirýchlo nevytiahla a potom nepopraskala. Spadla by a nevyzerala by tak chutne. Po dopečení ju tiež nechajte na chvíľu vychladnúť v rúre, až potom ju vyberte, položte na drez a vyklopte po ďalšej štvrťhodinke.
Hrušková bábovka
Suroviny
- 3 vajcia
- štipka soli
- 180 g práškového cukru
- 160 g masla alebo rastlinného tuku
- 240 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 balíček škoricového cukru
- 80 g horkej čokolády
- trochu postrúhanej citrónovej kôry
- 2 hrušky
Postup
Bielky vyšľaháme so soľou na tuhý sneh. Žĺtky, cukor a maslo vymiešame do peny. Postupne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, škoricovým cukrom, nadrobno posekanou čokoládou a citrónovou kôrou.
Hrušky ošúpeme, jadrovníky odstránime, nadrobno pokrájame a vmiešame do cesta. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto preložíme do vymastenej a jemnou strúhankou vysypanej bábovkovej formy a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme asi 45 – 50 minút.
Mierne vychladnutú bábovku vyklopíme, necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Citrónová bábovka
Suroviny
- 250 g masla
- 210 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 5 vajec
- 100 ml citrónovej šťavy
- 230 g polohrubej múky
- 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
- štipka mletej škorice
- štipka mletého ďumbiera
- 1 kypriaci prášok do pečiva
Poleva: 220 g práškového cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy a 1 lyžička oleja
Postup
Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Postupne pridáme žĺtky a citrónovú šťavu. Preosiatu múku premiešame s citrónovou kôrou, škoricou, ďumbierom a kypriacim práškom do pečiva a po lyžiciach zapracujeme do peny.
Cesto vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme asi 45 – 50 minút.
Mierne vychladnutú bábovku vyklopíme na dosku a necháme dobre vychladnúť.
Potom dáme navrch polevu: práškový cukor dohladka vymiešame s citrónovou šťavou a olejom. Vylejeme na bábovku a necháme stuhnúť.
Bábovka s jablkami
Suroviny
- 240 g polohrubej múky
- štipka soli
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 4 vajcia
- 210 g práškového cukru
- 160 g masla
- 100 ml jablkového džúsu
- 2 najemno postrúhané jablká
- ½ lyžičky mletej škorice
- 30 g hrozienok
Postup
Preosiatu múku zmiešame so soľou, kypriacim práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Postupne vmiešame zmäknuté maslo, jablkový džús, jablká, škoricu a hrozienka. Po lyžiciach vmiešame sypkú zmes a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
Cesto preložíme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej bábovkovej formy a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme asi 50 – 60 minút. Bábovku vyklopíme na dosku a keď vychladne, posypeme práškovým cukrom.
Bábovka s malinami
Suroviny
- 4 vajcia
- 160 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 50 ml mlieka
- 50 ml oleja
- 250 g polohrubej múky
- štipka soli
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g malín
- 2 lyžice malinového džemu
- práškový cukor na posypanie
- 80 g orechov
- 2 lyžice kryštálového cukru
Postup
Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Za stáleho miešania pridáme vlažné mlieko, olej a preosiatu múku zmiešanú so soľou a kypriacim práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 35 – 40 minút. Bábovku vyklopíme na dosku a necháme vychladnúť.
Potom ju vodorovne prekrojíme ako tortu na tri časti. Maliny jemne roztlačíme, pridáme džem, premiešame a natrieme na dve prekrojené časti bábovky. Bábovku upravíme do pôvodného tvaru a necháme stuhnúť.
Posypeme práškovým cukrom a pokrájame na rezy. Kryštálový cukor upálime na jemný karamel, pridáme orechy, premiešame a rozdelíme na bábovkové rezy.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Mmm, narobili sme vám chúťky? 🙂 Existuje naozaj množstvo výborných receptov na bábovky, nielen tie klasické. Vyskúšajte niektorú z našich verzií. A ak sa vám takéto tradičné koláče a zákusky páčia, odporúčame knižky Zdenky a Vladimíra Horeckých. Napríklad v knihe Torty a zákusky ponúkajú 90 receptov na každodenné aj slávnostné chvíle.
Dobrú chuť!