Nie vždy musíte utekať do obchodu, ak vám niečo chýba. Mnohé potraviny a pochutiny si vyrobíte aj sami doma, len treba vedieť ako na to J navyše polotovary nie sú ani zdravé, zbytočne vám ťahajú peniaze z peňaženky a niektoré si viete naozaj pripraviť doma. Jednoducho, z pár surovín…napríklad taká domáca čokoláda. Alebo bylinkový olej, ktorý dodá šalátom úžasnú chuť. A viete, ako vyrobiť doma ovsené mlieko, domáceho pribináčika alebo krémovú lučinu?
Ako vyrobiť doma…
Takéto doma vyrobené pochutiny sú neraz lacnejšie, chutia lepšie, sú zdravšie a viete, čo do nich dávate. Navyše môžete deti učiť, ako si ich pripraviť, sú to spoločne strávené chvíle a môže byť aj zábava. Tak poďte vyskúšať niektorý z nasledujúcich receptov.
1. Domáce ovsené mlieko
Je zdravšie ako kravské mlieko, na ktoré majú niektorí navyše alergiu/intoleranciu. Rastlinné mlieko ideálne nielen pre vegánov, ale super aj do kávy, na pečenie, či len tak k raňajkám. Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov i zubov. Vďaka vysokému obsahu vápnika pomáha znižovať cholesterol, zlepšuje metabolizmus a uľahčuje chudnutie. Ovsené mlieko je tiež lepšie pre spánok, zmierňuje stres i únavu a udržiava normálnu hladinu cukru a krvi.
Tak skúste domáce ovsené mlieko.
Namočte do vody 100 g ovsených vločiek, aby boli celé zaliate a mohli napučať. Nechajte ich takto aspoň 12 hodín. Potom ich sceďte, dajte do mixéra a pridajte 1 liter vody. Rozmixujte a preceďte cez plátno.
Hotové mlieko nalejte do fľaše a skladujte v chladničke. Vydrží vás asi týždeň.
2. Domáca čokoláda
Buď si kúpite v obchode bežnú čokoládu, ktorá má však o tej kvalitnej ďaleko a je tam veľa cukru. Alebo si kúpite naozaj kvalitnú, no pekne priplatíte. Čo tak skúsiť domácu čokoládu?
Potrebujete 120 g kakaového masla alebo kokosového oleja. K tomu 50 g kvalitného kakaového prášku, 2 lyžice sladidla a na dochutenie, čo máte radi: troška vanilky, nasekané oriešky, mandle, sušené ovocie, kokosové hoblinky… je to na vás.
Kakaové maslo/kokosový olej rozpustite vo vodnom kúpeli, vmiešajte kakao, vanilku a sladidlo. Miešajte, až kým nevznikne krémová konzistencia.
Hotovú zmes nalejte do vhodnej nádoby alebo do silikónovej formy, ktoré kúpite v obchode v rôznych tvaroch. Dozdobte ovocím, orieškami, kokosovými hoblinkami a nechajte stuhnúť v chlade.
3. Bylinkový olej
Výborný do šalátov, nátierok alebo na ochutenie niektorých pokrmov, ak im chcete dodať bylinkovú vôňu. Do pollitrovej fľaše dajte 4 byľky čerstvého tymiánu, pár lístkov rozmarínu, 1 bobkový list, lyžičku farebného korenia, 2 hviezdičky badyánu a prilejte olivový olej lisovaný za studena. Nechajte na tmavom mieste asi dva týždne, občas potraste fľašou a potom môžete začať používať.
4. Rýchly kečup bez varenia
Došiel vám doma kečup a deti nezjedia bez neho špagety či párok v rožku? 🙂
V miske zmiešajte 80 g rajčinového pretlaku, pol lyžičky soli, 2 datle, 50 ml vody a 1 lyžičku jablčného octu. Nechajte pol hodinky odstáť a potom rozmixujte na krémovú konzistenciu. Naplňte fľašku a používajte ako bežný kečup.
5. Domáci syr lučina
Známy tvarohovo-smotanový syr, ktorý chutí najmä deťom. Urobte si taký doma.
V miske premiešajte veľký gazdovský biely jogurt a jeden kelímok sladkej smotany. Premiešajte, osoľte, prípadne pridajte bylinky podľa svojej chuti. Môžete dať aj pretlačený cesnak, chren ap.
Potom vezmite druhú misku, dajte na ňu sitko a prekryte ho plátnom. Vylejte tam zmes a nechajte cez noc v chladničke prekvapkať. V sitku vám zostane krásne krémový syr.
Takýto domáci syr lučina sa hodí aj do nátierok, ako náplň do koláčov, na zjemnenie smotanovej polievky, či na ovocné dezerty.
6. Domáci pribináčik
A ešte jeden tip pre detské maškrtné jazýčky 🙂
V malom množstve vody, asi 2 lyžice, rozmiešajte 1 lyžicu práškovej želatíny (cca 10 g, podľa návodu na obale). Nechajte napučať, potom za stáleho miešania zahrejeme, ale nesmie vrieť, pozor. Odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť.
Do misky dajte 500 g bieleho jogurtu, 175 g kyslej smotany, 40 g hnedého cukru a pol balíčka vanilkového cukru. Dobre premiešajte a na záver pridajte želatínu.
Dajte do misiek, či pohárikov a vložte do chladničky na približne 3 až 4 hodiny. Dezert môžete ozdobiť ovocím, čokoládou…jednoducho podľa svojej fantázie.
Vyskúšajte aj ďalšie podomácky vyrobené…
Mandľové maslo, múka a mandľové mlieko.
Domáci tvaroh z kozieho alebo kravského mlieka.
Domáci mätový sirup.
Hroznové cukríky pre všetky deti.
Dokonalý domáci chlieb.
Jednoduchý recept na maslo ghí.
Domáca majonéza a tatárska omáčka.
Foto: Pixabay.com, Unsplash.com