Ako vyrobiť doma… čokoládu, pribináčika, rýchly kečup, či ovsené mlieko

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nie vždy musíte utekať do obchodu, ak vám niečo chýba. Mnohé potraviny a pochutiny si vyrobíte aj sami doma, len treba vedieť ako na to J navyše polotovary nie sú ani zdravé, zbytočne vám ťahajú peniaze z peňaženky a niektoré si viete naozaj pripraviť doma. Jednoducho, z pár surovín…napríklad taká domáca čokoláda. Alebo bylinkový olej, ktorý dodá šalátom úžasnú chuť. A viete, ako vyrobiť doma ovsené mlieko, domáceho pribináčika alebo krémovú lučinu?

 

Ako vyrobiť doma…

Takéto doma vyrobené pochutiny sú neraz lacnejšie, chutia lepšie, sú zdravšie a viete, čo do nich dávate. Navyše môžete deti učiť, ako si ich pripraviť, sú to spoločne strávené chvíle a môže byť aj zábava. Tak poďte vyskúšať niektorý z nasledujúcich receptov.

ikona pribor1. Domáce ovsené mlieko

Je zdravšie ako kravské mlieko, na ktoré majú niektorí navyše alergiu/intoleranciu. Rastlinné mlieko ideálne nielen pre vegánov, ale super aj do kávy, na pečenie, či len tak k raňajkám. Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov i zubov. Vďaka vysokému obsahu vápnika pomáha znižovať cholesterol, zlepšuje metabolizmus a uľahčuje chudnutie. Ovsené mlieko je tiež lepšie pre spánok, zmierňuje stres i únavu a udržiava normálnu hladinu cukru a krvi.

Tak skúste domáce ovsené mlieko.
Namočte do vody 100 g ovsených vločiek, aby boli celé zaliate a mohli napučať. Nechajte ich takto aspoň 12 hodín. Potom ich sceďte, dajte do mixéra a pridajte 1 liter vody. Rozmixujte a preceďte cez plátno.
Hotové mlieko nalejte do fľaše a skladujte v chladničke. Vydrží vás asi týždeň.

ako vyrobiť doma ovsené mlieko

 

ikona pribor2. Domáca čokoláda

Buď si kúpite v obchode bežnú čokoládu, ktorá má však o tej kvalitnej ďaleko a je tam veľa cukru. Alebo si kúpite naozaj kvalitnú, no pekne priplatíte. Čo tak skúsiť domácu čokoládu?
Potrebujete 120 g kakaového masla alebo kokosového oleja. K tomu 50 g kvalitného kakaového prášku, 2 lyžice sladidla  a na dochutenie, čo máte radi: troška vanilky, nasekané oriešky, mandle, sušené ovocie, kokosové hoblinky… je to na vás.
Kakaové maslo/kokosový olej rozpustite vo vodnom kúpeli, vmiešajte kakao, vanilku a sladidlo. Miešajte, až kým nevznikne krémová konzistencia.
Hotovú zmes nalejte do vhodnej nádoby alebo do silikónovej formy, ktoré kúpite v obchode v rôznych tvaroch. Dozdobte ovocím, orieškami, kokosovými hoblinkami a nechajte stuhnúť v chlade.

 

ikona pribor3. Bylinkový olej

Výborný do šalátov, nátierok alebo na ochutenie niektorých pokrmov, ak im chcete dodať bylinkovú vôňu. Do pollitrovej fľaše dajte 4 byľky čerstvého tymiánu, pár lístkov rozmarínu, 1 bobkový list, lyžičku farebného korenia, 2 hviezdičky badyánu a prilejte olivový olej lisovaný  za studena. Nechajte na tmavom mieste asi dva týždne, občas potraste fľašou a potom môžete začať používať.

 

ako vyrobiť doma kečupikona pribor4. Rýchly kečup bez varenia

Došiel vám doma kečup a deti nezjedia bez neho špagety či párok v rožku? 🙂
V miske zmiešajte 80 g rajčinového pretlaku, pol lyžičky soli, 2 datle, 50 ml vody a 1 lyžičku jablčného octu. Nechajte pol hodinky odstáť a potom rozmixujte na krémovú konzistenciu. Naplňte fľašku a používajte ako bežný kečup.

 

ikona pribor5. Domáci syr lučina

Známy tvarohovo-smotanový syr, ktorý chutí najmä deťom. Urobte si taký doma.
V miske premiešajte veľký gazdovský biely jogurt a jeden kelímok sladkej smotany. Premiešajte, osoľte, prípadne pridajte bylinky podľa svojej chuti. Môžete dať aj pretlačený cesnak, chren ap.
Potom vezmite druhú misku, dajte na ňu sitko a prekryte ho plátnom. Vylejte tam zmes a nechajte cez noc v chladničke prekvapkať. V sitku vám zostane krásne krémový syr.
Takýto domáci syr lučina sa hodí aj do nátierok, ako náplň do koláčov, na zjemnenie smotanovej polievky, či na ovocné dezerty.

 

ikona pribor6. Domáci pribináčik

A ešte jeden tip pre detské maškrtné jazýčky 🙂
V malom množstve vody, asi 2 lyžice, rozmiešajte 1 lyžicu práškovej želatíny (cca 10 g, podľa návodu na obale). Nechajte napučať, potom za stáleho miešania zahrejeme, ale nesmie vrieť, pozor. Odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť.
Do misky dajte 500 g bieleho jogurtu, 175 g kyslej smotany, 40 g hnedého cukru a pol balíčka vanilkového cukru. Dobre premiešajte a na záver pridajte želatínu.
Dajte do misiek, či pohárikov a vložte do chladničky na približne 3 až 4 hodiny. Dezert môžete ozdobiť ovocím, čokoládou…jednoducho podľa svojej fantázie.

 

domáce mascarpone receptVyskúšajte aj ďalšie podomácky vyrobené…
Mandľové maslo, múka a mandľové mlieko.
Domáci tvaroh z kozieho alebo kravského mlieka.
Domáci mätový sirup.
Hroznové cukríky pre všetky deti.
Dokonalý domáci chlieb.
Jednoduchý recept na maslo ghí.
Domáca majonéza a tatárska omáčka.

 

Foto: Pixabay.com, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.