Jednoduchý domáci recept na maslo ghí

Možno nemôžete jesť klasické maslo, lebo máte potravinovú intoleranciu na laktózu alebo mliečne proteíny. Možno chcete len zdravšiu alternatívu. A tou je určite maslo ghí alebo tiež ghee. Už naše staré mamy ho poznali a vedeli o jeho priaznivých účinkoch na naše zdravie.
Vyskúšajte to aj vy. Jeho príprava je naozaj jednoduchá – nižšie nájdete recept na maslo ghí. Ukážeme vám, prečo by ste ním mali nahradiť to klasické maslo a ako vám pomôže.

Maslo ghí je odnepamäti dôležitou súčasťou nielen indickej kuchyne. Ajurvéda zdôrazňuje dôležitosť prepusteného masla ghí a to až tak, že niektoré ajurvédske texty mu venujú celú kapitolu. Významne totiž prospieva zdraviu tráviacej sústavy.

Ajurvédsky text Bhávaprakáša o masle ghí
Ghí omladzuje, chutí sladko, prospieva zraku, podporuje tráviaci oheň, odstraňuje jedy a škodlivé látky. Navracia žiarivosť, odvahu, krásu, pekný hlas a dobrú pamäť.
Zlepšuje inteligenciu, predlžuje život, posilňuje, odstraňuje plynatosť v žalúdku, horúčku, šialenstvo, bolesti brucha a vredy.
Zvyšuje tiež imunitu, pomáha proti herpesom a ochoreniam krvi.

 

Prečo začať používať maslo ghí?

maslo ghee maslo ghíAj moderný výskum už začal potvrdzovať to, čo ajurvédski mudrci vedeli pred tisícročiami, Maslo ghí vám prospieva. „Je najlepším zdrojom kyseliny maslovej, ktorá podporuje imunitu, pomáha udržiavať zdravú hladinu cholesterolu, redukuje množstvo tuku, zvyšuje tvorbu energie a upravuje vylučovanie,“ tvrdí odborníčka na ajurvédu a učiteľka jogy Ananta Ripa Ajmera, autorka knihy Život podľa ajurvédy, ktorá vyšla aj v slovenčine Rozoberá v nej zdravé stravovanie, starostlivosť o telo aj tvár, jogu, či meditácie.

Ghí podľa nej môžete používať pri tepelnej úprave mäsa a zeleniny alebo ho pridávať do uvarených strukovín. Malú lyžičku tiež môžete pridať do suchých a ľahkých jedál ako napríklad pukance či šaláty. Zlepšuje stráviteľnosť bez toho, aby zaťažovalo a spôsobovalo prípadnú plynatosť alebo zápchu.
Konzumovať maslo ghí môžete aj vtedy, ak máte intoleranciu či alergiu, lebo pevné zložky (laktóza a kazeín) sa pri príprave odstránia.

ako si vyberať masloPrečítajte si tiež
Ako si vybrať maslo? A na čo dávať pozor?

 

Recept na maslo ghí

Už po krátkom čase konzumácie masla ghí pocítite mnohé účinky, napríklad úbytok nadbytočných kíl, lepšie hodnoty cukru a cholesterolu v krvi. Takže neváhajte a pripravte si ho doma sami. Tento recept je od spomínanej expertky na ajurvédu Ananty Ripy Ajmery.

Potrebujeme len 4 šálky (8 kociek) nesoleného masla v biokvalite.

POSTUP:

recept postupMaslo roztopte za neustáleho miešania v hlbokom hrnci na prudkom plameni. Keď sa začne variť, stiahnite plameň a varte, až kým nebude úplne priesvitné. Budete počuť rôzne zvuky – praskanie, bublanie a pukanie. Znamenajú, že pevné súčasti mliečneho tuku sa oddeľujú od prečisteného masla. Varte, až kým ghí nebude mať zlatistú farbu a pevné súčasti na dne hrnca nezhnednú.

recept postupTáto prvá fáza trvá asi 30 – 35 minút. Potom odstavte maslo z plameňa a nechajte vychladnúť asi 30 minút. Následne preceďte cez husté sitko, ktoré zachytí pevné súčasti z dna hrnca.

recept postupGhí prelejte asi do litrovej nádoby a nechajte postáť otvorené až do úplného vychladnutia. Skladujte na chladnom mieste mimo priameho svetla. Liečebné účinky sa časom zvyšujú.

FOTO: Rainer Zenz/Wikimedia, Pixabay

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 426x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: