Takýto dezert ste ešte nemali. Jednoduchý, ľahký, zdravý a nééééskutočne chutný. À la figovník, čiže akože figovník, hoci tam figy nie sú, no nebudete sa ho vedieť dojesť 🙂 Bezlepkový dezert je hotový do 10 minút a získate 3 až 5 porcií.
V recepte je jediná surovina, ktorú by ste nemuseli poznať. Karobový prášok je tiež nazývaný svätojánsky chlebíček. Je vhodnou alternatívou kakaa pre tých, ktorým kakao spôsobuje zdravotné problémy. Navyše, obsahuje bielkoviny, vitamíny, minerály. Dá sa použiť všade tam, kde kakao. Vzhľadom na vysoký podiel sacharidov je prirodzene sladký.
Dezert „Ala“ figovník
Suroviny:
200 g kukuričnej krupice
100 g nesírených hrozienok
100 g BIO datlí
50 g vlašských orechov
0,5 l jablkovej šťavy
1 ČL perníkového korenia
1 PL karobového prášku
štipka soli
strúhaný kokos na posypanie
POSTUP:
Jablkovú šťavu privedieme do varu. Do horúcej šťavy pridáme perníkové korenie, karob a štipku soli. Potom postupne do toho vsypeme kukuričnú krupicu, nasekané datle a aj hrozienka.
Znížime plameň a varíme na minime 5 až 10 minút. Horúcu zmes preložíme do formy srnčieho chrbta, ktorú predtým vypláchneme studenou vodou.
Zmes necháme vychladnúť, potom ju vyklopíme, podľa potreby dozdobíme a na záver nakrájame. Môžeme poliať karobovou čokoládou (recept nájdete nižšie) a posypať strúhaným kokosom.
Ochutnajte aj
Nepečenú banánovo-citrónpvú tortu s posýpkou.
Karobová čokoláda
Je úplne jednoduchá, pripravíte ju za 5 minút a je bezlepková.
Dve polievkové lyžice vody privedieme do varu, pridáme 1 PL karobového prášku, 2 PL ryžového sirupu, štipku soli, škoricu a na záver 4 PL sezamového masla tahini. Všetko dobre spolu premiešame, čím vytvoríme krásnu voňavú a jemnú čokoládu.
Tento a množstvo ďalších skvelých receptov nájdete v knihe Varíme s láskou. Obsahuje zaujímavé tipy a informácie o zdravej strave a najmä recepty – na jednotlivé ročné obdobia. Raňajky, obedy, večere. Recepty pre deti, desiate a olovranty. Ideálna kniha pre tých, ktorí sa chcú zdravo stravovať, ale nemajú príliš veľa času vyvárať a vypekať.