Asi ste už počuli názov amarant, ale možno neviete presne zaradiť, čo to je. Či sa to vôbec je, ako to chutí, na čo sa to dá využiť. A možno patríte k tej menšine, ktorá pseudoobilninu amarant, alias láskavec dobre pozná a vie, aké má prospešné účinky pre naše telo. Je to bezlepková pseudocereália, ktorá má vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Jedinečné zdravotné benefity – napríklad stimuluje rast a opravu svalov, znižuje zápaly a pomáha predchádzať chronickým ochoreniam.
Čo to teda presne amarant je, ako sa pripravuje a kde všade ho môžeme využiť?
A propos, vedeli ste, že amarant patrí k najstarším plodinám na Zemi? Už Aztékovia ho považovali za posvätnú bylinu s magickými vlastnosťami. Amarant bol velebený ako potrava bojovníkov. Číňania ho zasa považovali za prameň večnej mladosti a dlhovekosti. Pre Grékov symbolizoval nesmrteľnosť.
Amarant pre vaše zdravie
Amarant má jemnú štruktúru, ale hoci ide o maličké semienko, má neuveriteľné nutričné vlastnosti a dokáže prekonať mnohé iné podobné pseudoobilniny.
Môžete ho kúpiť v jeho prirodzenej (cca pol kila vyjde na 1,70€) alebo pufovanej podobe, ktorá tvarom pripomína miniatúrny popcorn. „Táto pufovaná forma má však vyšší glykemický index, čo sa výraznejšie podpisuje na hladine cukru, hmotnosti a tiež energii,“ upozorňuje Zuzana Švédová, autorka knihy Zdravou stravou proti únavě.
Amarant však možno zaradiť do jedálnička aj počas prísnejšej diéty. Vďaka svojej nenáročnosti a výživovej hodnote sa rastlina považuje za potravinu budúcnosti. Tu sú jej zdravotné benefity:
- Nízky glykemický index
- Zásaditá potravina, ktorá šetrí cenné minerálne látky
- Úžasný zdroj vlákniny
- Na 100 g pripadá takmer 10 g balastnej látky, čo je tretina odporúčaného denného príjmu
- Vynikajúci zdroj železa, vápnika a horčíka
- Kvalitný zdroj bielkovín, ktoré sa svojím zložením približujú tým živočíšnym
- Významný zdroj skvalénu, ktorý pôsobí ako antioxidant a bojuje proti poškodeniu pokožky voľnými radikálmi
Amarant pôsobí proti zápche, funguje ako výborná prevencia kolorektálneho karcinómu, posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu LDL cholesterolu a stabilizuje hladinu krvného cukru.
Podľa odborníkov je to skvelá súčasť prevencie civilizačných chorôb, najmä aterosklerózy, mŕtvice, či infarktu. Výborne zasýti a patrí k vysoko výživným rastlinným potravinám. Aamarant môžete zaradiť do jedálnička, ak trpíte celiakiou, diabetom, pri chudnutí, v tehotenstve aj počas dojčenia. Tiež pomáha telu zregenerovať pri dlhodobom duševnom a fyzickom vypätí.
Amarant v kuchyni
Amarant využívajú mnohé gazdinky ako zaujímavé zahustenie polievok. Po uvarení má chrumkavú štruktúru, čo sa páči najmä deťom.
Pokiaľ ide o prípravu, amarant treba variť trošku dlhšie ako pohánku, quinou alebo pšeno. Zhruba 25 minút. Varí sa podobne ako ryža, na pol šálky amarantu dajte 1,5 šálky vody. Zahrievajte a keď začne vrieť, znížte teplotu a nechajte pomaly variť, až kým sa voda neabsorbuje.
Najčastejšie sa kombinuje s ďalšími obilninami, pseudoobilninami alebo strukovinami. Tu je pár tipov, ako využijete amarant:
- skúste zmiešať napríklad amarant s ryžou, zeleninou, bylinkami a syrom. Dostanete veľmi zaujímavú a chutnú zmes.
- zmiešajte amarant s ovocím, orechmi a probiotickým jogurtom
- amarant skvele zahusťuje polievky a omáčky
- múka z amarantu je vhodná na prípravu pečiva (odporúča sa 25% amaratovej múky a zvyšok ryžová múka alebo quinoa)
- pri príprave smoothie pridajte amarant a získate mierne orieškovú chuť
- „pukancový“ amarant jedzte priamo alebo ako raňajkové cereálie
- pridajte viac vody a rozvarte na kašu, ktorú si potom ochutíte podľa svojej chuti
- amarant môžete dať aj naklíčiť, trvá to 2 až 4 dni
- v obchodoch kúpite okrem klasického amarantu a múky aj vločky tzv. perličky a cestoviny
Existuje aj amarantový olej, ktorý patrí k najsilnejším antioxidantom a imunostimulantom. Podporuje imunitu, pomáha hojiť rany a úžasne si rozumie s pokožkou, ktorú regeneruje, chráni a dodáva jej svieži, mladistvý vzhľad.
Prečítajte si tiež
3 chutné recepty na rýchle raňajkové kaše.
Foto: Pixabay.com, superfoods.sk