Existuje množstvo receptov na bábovku – klasická, tvarohová, čokoládová, pudingová, plnená, perníková, aj hrnčeková…jednoducho, inšpirácie je veľa. My vám však prinášame veľmi chutnú, ale súčasne zdravú bábovku z cíceru, orechov a kokosového cukru. Jej príprava vám zaberie asi 50 minút, takže do hodinky môžete jesť 🙂 A verte, táto cícerová bábovka je vynikajúca.
Mimochodom, cícer je doslova bielkovinová bomba pre naše telo. Ukrýva v sebe veľa vlákniny a látok prospešných pre naše trávenie. Už jeden pokrm z cíceru denne dokáže pokryť dennú dávku, ktorú potrebujeme. Výhodou tiež je, že ani varením, či konzervovaním nestráca žiadne účinné látky. Či už je to železo, vitamíny skupiny B alebo draslík.
Cícer je vhodný aj pre celiatikov, či cukrovkárov. Znižuje cholesterol, pomáha pri zápche, je vynikajúcim antioxidantom a pôsobí preventívne pri rôznych žalúdočných problémoch.
Škoda, že sa už cícer dnes neje tak často, ako kedysi. Tak aspoň vyskúšajte túto netradičnú bábovku, ktorá vám rozhodne zachutí. Autorkou receptu je Janka Šimkovičová, zakladateľka portálu Cvičte.sk, takže vie, čo sa má jesť 🙂
„Učili nás, aby sme jedli, inak budeme hladní. Čo tak skúsiť jesť, aby sme boli výkonní? Aby sme boli zdraví, vitálni a tešili sa z každého jedného dňa?“ pýta sa Janka, ktorá zozbierala množstvo skvelých zdravých a nabitých receptov do knihy Nabitá kuchárka. A má pravdu. Jedlo, ktoré prijímame, ovplyvňuje naše zdravie, výkon a to, či chudneme alebo priberáme. To, ako sa celkovo cítime. Tak prečo nevyskúšať zdravú verziu maškrty – cícerová bábovka s orechmi.
Cícerová bábovka s orechmi
Zdravý a chutný cícer, k tomu orechy – nemáte čo váhať. V jednom kúsku takejto bábovky je cca 635 kJ/151 kcal, po 6 gramov tukov a bielkovín, 18 gramov sacharidov a glykemický priemer je 16.
Tak poďme na to!
Suroviny
- 5 vajec
- 100 g kokosového cukru
- 3 ČL prášku do pečiva
- 250 g cíceru
- 70 g mletých orechov
- pohánková strúhanka
- kakao
- konopné semienka
- štipka soli
POSTUP:
Deň vopred si namočíme cícer do vody.
Pred varením ho prepláchneme, uvaríme do mäkka a následne s trochou vody rozmixujeme.
Rozdelíme si vajíčka na žĺtka a bielky. Bielky vyšľaháme s trochou soli na sneh.
Do misky so žĺtkami pridáme cukor, mleté orechy, konopné semienka, prášok do pečiva a nakoniec cícerovú zmes. Všetko spolu premiešame. Nakoniec pridáme sneh z bielok.
Maslom si vymastíme formu na bábovku a vysypeme ju pohánkovou strúhankou. Môžete použiť aj inú, ak máte k dispozícii.
Cesto si rozdelíme do dvoch misiek. Do jednej misky primiešame kakao (ja som použila 2 PL kakaa). Následne striedavo vlejeme do formy.
Pečieme 35 minút na 180 °C.