Domáca pomarančová marmeláda. Rýchly a jednoduchý recept

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zavárať môžete nielen v lete, či na jeseň. Dá sa aj v zime a najmä marmelády z citrusového ovocia sú skvelé – chutia a sú plné vitamínov. Máme pre vás perfektný recept: pomarančová marmeláda, ktorá naozaj chutí ako pomaranče, je super ovocná a zvládnete ju v pár krokoch.
Môžete si spraviť čisto pomarančovú, alebo v kombinácii s iným citrusovým ovocím, povedzme mandarínkami, alebo s jablkami ap. Niektorí pridávajú do marmelády aj trošku alkoholu, čím získava ešte na chuti a je naozaj lahodná.

Pomarančová marmeláda

Tento recept má len pár krokov a zaberie vám zhruba hodinu. Potrebujete 5 pohárov s objemom asi 300 ml. Výsledkom je skvelá pomarančová marmeláda, ideálna na vianočku, lievance alebo palacinky, prípadne na koláčik.

SUROVINY

  • 14 pomarančov (asi 800 g dielikov)
  • 500 ml pomarančového džúsu (100-percentného)
  • 1 balenie želírovacieho cukru Super 3:1 dr. Oetker

pomarančová marmeláda recept

POSTUP

recept postupPomaranče ošúpte, zbavte bielej šupky, aby vám zostali len čisté dieliky pomaranča. Nakrájajte ich na maličké kúsky a odvážte, aby ste mali 800 gramov. Môžete časť pomarančov rozmixovať a časť nechať v kúskoch.
Ak máte bio pomaranče (môžete kúpiť len jeden), tak umyte kôru, zbavte ju vnútornej dužiny a nakrájajte na jemné slížiky.

recept postupVložte kúsky pomarančov (prípadne aj pásiky kôry – tie však nemusia byť) do hrnca, pridajte pol litra 100-percentného pomarančového džúsu a želírovací cukor. Premiešajte a priveďte k varu. Povarte asi 5 minút.

zaváranie bez cukruPrečítajte si tiež
Biozaváranie. Zaváranie bez cukru – zdravšie a lepšie.

recept postupNa tanierik dajte čajovú lyžičku prevarenej marmelády – ak je po vychladnutí málo tuhá, vmiešajte do hrnca ešte 2 lyžičky kyseliny citrónovej.

recept postupOdoberte prípadnú penu a môžete napĺňať poháre, ktoré ste si predtým dôkladne umyli. Riadne ich zaviečkujte, obráťte dnom nahor a nechajte takto odstáť asi päť minút. Párkrát ich počas toho obráťte, aby sa kúsky pomarančov rovnomernejšie rozptýlili.
Pomarančovú marmeládu uložte na suchom mieste, otvorenú uchovávajte v chladničke a rýchlo spotrebujte, keďže ide v podstate len o ovocnú zložku.

Náš TIP
Ak sa rozhodnete pre marmeládu s alkoholom, po dovarení môžete vmiešať 150 ml likéru Campari, ktorý má výraznú horko-sladkú chuť a skvele doladí pomarančový základ.

Foto: Freepik.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.