Pita chlieb sa podobá na chlebovú placku, ale môžete ho jesť samotný, prípadne s rôznymi plnkami. Základný recept na domáci pita chlieb je skutočne veľmi jednoduchý – stačí 5 surovín, panvica a trošku času na kysnutie droždia. Môžete ho podávať ako prílohu k mäsu, zeleninovým šalátom, s nátierkami. Pripraviť si doma pita chlieb je jednoduché, rýchle a môžete do toho zapojiť aj deti. Tu je recept.
Recept na domáci pita chlieb
Kým sa dostaneme k samotnému receptu, ešte pár slov o pôvode pita chleba. Pochádza z Mezopotámie, odtiaľ sa rozšíril do Stredomoria a Prednej Ázie. Výborne chutí s hummusom, ku grilovanému mäsu, k polievkam, perfektne sa ním vytierajú omáčky a samozrejme, môžete ho naplniť trhaným mäsom a la gyros/kebap, prípadne falafelom.
A pokojne môžete pita chlieb pripraviť ako sendvič deťom na desiatu, aby ste im nedávali stále len chleba, rožky a žemle 😊
Príprava vám zaberie cca 40 minút na kysnutie a ¾ hodinky na samotnú realizáciu receptu. Všetky ingrediencie máte pravdepodobne doma, takže neotáľajte a pripravte si domáci pita chlieb.
SUROVINY
- 500 g hladkej múky
- 360 ml vody
- droždie (7 g sušeného alebo 21 g čerstvého)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžice olivového oleja
POSTUP
V miske rozmiešajte droždie a 100 ml vlažnej vody. Pridajte 100 g múky a lyžičku cukru. Premiešajte a nechajte vzísť kvások, čo trvá asi 15 minút.
Ten potom zmiešajte so zvyškom múky, soľou a olivovým olejom. Vypracujte pevné cesto tyčovým mixérom, pokojne mixujte aj 5 minút, aby sa cesto nelepilo na okraje misky. Prikryte ho utierkou a nechajte aspoň 30 minút kysnúť. Môže to byť aj hodina, podľa toho, ako ste netrpezliví…čím viac, tým lepšie. 1,5 hodiny je ideálne.
Potom cesto rozdeľte na rovnaké diely a vytvarujte z nich guľôčky. Tie nechajte ešte 10 minút kysnúť a napokon ich rozvaľkajte na placky s hrúbkou asi 0,5 cm.
Dajte panvicu na sporák, bez oleja a rozpáľte ju. Potom na nej opekajte pripravené placky. Stačia 2-3 minútky z každej strany.
Druhá verzia: pečte ich v rúre vyhriatej na 250 stupňov Celzia asi 10 až 15 minút (podľa intenzity vašej rúry). Dáte si papier na pečenie, naň poukladáte placky a pečiete, až kým nie sú na povrchu zlatisté.
Hotové placky uložte na mriežku a nechajte vychladnúť. Podávajte teplé – ako prílohu alebo k nejakej nátierke. Vyskúšajte niektorú z našich zdravých nátierok, alebo si urobte Najlepšie domáce pesto, guacamole aj hummus.
Prípadne môžete domáci pita chlieb zabaliť do utierky a potom do igelitového vrecka. Tak neuschne a zostane vláčny. Môžete ho dať dokonca zamraziť.
Foto: Freepik.com, YT/foodwishes