Určite ste už počuli o nízkom talianskom chlebíku focaccia, ktorý nie je vôbec ťažké pripraviť. Základný recept sa skladá z pár surovín, veď ho aj občas volali „chlieb chudobných“. Ale keď si ho správne dozdobíte, môže doslova rozkvitnúť pred vašimi očami a určite zachutí vám, aj deťom.
Taliani milujú svoju focacciu, nájdete ju skoro na každom kroku a zvykne sa vravieť, že focaccia je prvé, čo si ráno máčajú do kapučína 🙂 Focaccia sa dá pripraviť na rôzne spôsoby, rozlične ochutená, aj v sladkom prevedení. V poslednom období je veľmi populárna rozkvitnutá focaccia, ktorá nielenže dobre chutí, ale aj fantasticky vyzerá. A kreativite sa medze nekladú.
Na sociálnych sieťach nájdete množstvo fotografií takýchto rozkvitnutých chlebíkov a už len ich prezeranie vám spôsobí hromadenie slín v ústach 🙂
Inšpirujte sa napríklad na Instagrame, alebo na Pintereste.
Focaccia – jednoduchý a úžasný recept
Základným receptom je janovská focaccia, ktorej dominuje olivový olej a hrubozrnná soľ. Tú si potom môžete ozdobovať podľa svojho gusta – cibuľou, olivami, rôznymi druhmi syra, sušenými paradajkami. Nájdite si svoju kombináciu, ktorá vám zachutí – radšej menej, 2-3 hlavné suroviny na ozdobenie. Nám sa osvedčila napríklad kombinácia čery paradajky, rukola, pár kúskov rozmarínu, cibuľa a celé to posypať parmezánom (na fotke).
Z nasledujúcich surovín pripravíte plech tak pre 5 až 6 osôb, príprava zaberie 20 minút a ešte si nechajte čas na kysnutie cesta/vzídenie kvásku, cca hodinu a pol.
SUROVINY
- 630 g hladkej múky (prípadne chlebovej múky)
- 30 g čerstvého droždia (alebo 10 g sušeného droždia)
- 400 ml vody
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky kryštálového cukru
- 60 ml olivového oleja do cesta
- 50 ml olivového oleja na potretie cesta pred pečením
- hrubozrnná soľ na posyp
- zmes na ozdobenie: bylinky, jedlé kvety ako kapucínka, nechtík, fenikel, tymián, rozmarín, paradajky, bazalka, cesnak, slaninka, proscuito, syr ap.
Vyskúšajte tiež
Domáca pizza. Fantasticky jednoduchý recept.
POSTUP
Do misky nadrobte čerstvé droždie, pridajte cukor a vytvorte pastu. Potom zalejte asi 160 ml vlažnej vody a poprášte troškou múky. Nechajte vzísť kvások asi 15-20 minút.
Do veľkej misy dajte hladkú múku, soľ, cukor, pridajte zvyšok vodu, olivový olej a premiešajte. Následne vmiešajte kvások a dôkladne pomiešajte. Takto vytvorené cesto mieste aj päť až desať minút, nebojte sa do toho oprieť, nech je hebké a bez hrbolčekov. Robotom alebo ručne. Potom ho prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
Rúru si zohrejte na 220 stupňov Celzia. Vezmite si plech (cca 30×40 cm), vyložte ho papierom na pečenie a zľahka pokvapkajte olivovým olejom. Prípadne iba nalejte olivový olej a vytrite ním plech.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte približne na veľkosť plechu a potom ho tam preneste. Môžete cesto aj priamo vložiť do plechu a v ňom ho rozvaľkať, rozťahať až po kraje.
Následne cesto polejte olivovým olejom, posypte hrubozrnnou soľou a urobte do neho jamky. Všetkými desiatimi prstami, tesne vedľa seba, ako sa zadarí. Pekne to robí Jamie Oliver a Gennaro nižšie vo videu. No a začnite ozdobovať: bylinky, cherry paradajky, proscuito, slaninka, kúsky zeleniny… jednoducho to, čo na focacci chcete mať. Jemne všetko zatlačte do cesta, prípadne ukladajte do priehlbiniek. Môžete nastrúhať aj syr, ak máte radi a zostal vám nejaký kúsok.
Napokon vložte do rúry na 20 až 30 minút, podľa intenzity vašej rúry, aby bola focaccia upečená dozlatista. Vyberte z rúry, pokvapkajte opäť olivovým olejom, nechajte trošku vychladnúť a môžete sa zahryznúť.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk, Instagram