Focaccia. Recept na tradičný taliansky chlebík, ktorý by ste zjedli pohľadom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Určite ste už počuli o nízkom talianskom chlebíku focaccia, ktorý nie je vôbec ťažké pripraviť. Základný recept sa skladá z pár surovín, veď ho aj občas volali „chlieb chudobných“. Ale keď si ho správne dozdobíte, môže doslova rozkvitnúť pred vašimi očami a určite zachutí vám, aj deťom.

Taliani milujú svoju focacciu, nájdete ju skoro na každom kroku a zvykne sa vravieť, že focaccia je prvé, čo si ráno máčajú do kapučína 🙂 Focaccia sa dá pripraviť na rôzne spôsoby, rozlične ochutená, aj v sladkom prevedení. V poslednom období je veľmi populárna rozkvitnutá focaccia, ktorá nielenže dobre chutí, ale aj fantasticky vyzerá. A kreativite sa medze nekladú.

Rozkvitnutá focaccia
Ide vlastne o klasickú focacciu, ktorú pestro ozdobíte, akoby na nej bola rozkvitnutá lúka. Pridáte jedlé kvety a pestrofarebné bylinky. Môžete využiť ďalšie farebné suroviny ako červená cibuľka, žltá paprika, cuketa alebo baklažán, tiež špargľu, šampiňóny…
Na sociálnych sieťach nájdete množstvo fotografií takýchto rozkvitnutých chlebíkov a už len ich prezeranie vám spôsobí hromadenie slín v ústach 🙂
Inšpirujte sa napríklad na Instagrame, alebo na Pintereste.

rozkvitnutá focaccia

 

Focaccia – jednoduchý a úžasný recept

Základným receptom je janovská focaccia, ktorej dominuje olivový olej a hrubozrnná soľ. Tú si potom môžete ozdobovať podľa svojho gusta – cibuľou, olivami, rôznymi druhmi syra, sušenými paradajkami. Nájdite si svoju kombináciu, ktorá vám zachutí – radšej menej, 2-3 hlavné suroviny na ozdobenie. Nám sa osvedčila napríklad kombinácia čery paradajky, rukola, pár kúskov rozmarínu, cibuľa a celé to posypať parmezánom (na fotke).
Z nasledujúcich surovín pripravíte plech tak pre 5 až 6 osôb, príprava zaberie 20 minút a ešte si nechajte čas na kysnutie cesta/vzídenie kvásku, cca hodinu a pol.

SUROVINY

  • 630 g hladkej múky (prípadne chlebovej múky)
  • 30 g čerstvého droždia (alebo 10 g sušeného droždia)
  • 400 ml vody
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • 60 ml olivového oleja do cesta
  • 50 ml olivového oleja na potretie cesta pred pečením
  • hrubozrnná soľ na posyp
  • zmes  na ozdobenie: bylinky, jedlé kvety ako kapucínka, nechtík, fenikel, tymián, rozmarín, paradajky, bazalka, cesnak, slaninka, proscuito, syr ap.

domáca pizza receptVyskúšajte tiež
Domáca pizza. Fantasticky jednoduchý recept.

 

POSTUP

recept postupDo misky nadrobte čerstvé droždie, pridajte cukor a vytvorte pastu. Potom zalejte asi 160 ml vlažnej vody a poprášte troškou múky. Nechajte vzísť kvások asi 15-20 minút.

recept postupDo veľkej misy dajte hladkú múku, soľ, cukor, pridajte zvyšok vodu, olivový olej a premiešajte. Následne vmiešajte kvások a dôkladne pomiešajte. Takto vytvorené cesto mieste aj päť až desať minút, nebojte sa do toho oprieť, nech je hebké a bez hrbolčekov. Robotom alebo ručne. Potom ho prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu.

recept na focacciu

recept postupRúru si zohrejte na 220 stupňov Celzia. Vezmite si plech (cca 30×40 cm), vyložte ho papierom na pečenie a zľahka pokvapkajte olivovým olejom. Prípadne iba nalejte olivový olej a vytrite ním plech.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte približne na veľkosť plechu a potom ho tam preneste. Môžete cesto aj priamo vložiť do plechu a v ňom ho rozvaľkať, rozťahať až po kraje.

recept postupNásledne cesto polejte olivovým olejom, posypte hrubozrnnou soľou a urobte do neho jamky. Všetkými desiatimi prstami, tesne vedľa seba, ako sa zadarí. Pekne to robí Jamie Oliver a Gennaro nižšie vo videu. No a začnite ozdobovať: bylinky, cherry paradajky, proscuito, slaninka, kúsky zeleniny… jednoducho to, čo na focacci chcete mať. Jemne všetko zatlačte do cesta, prípadne ukladajte do priehlbiniek. Môžete nastrúhať aj syr, ak máte radi a zostal vám nejaký kúsok.

recept postupNapokon vložte do rúry na 20 až 30 minút, podľa intenzity vašej rúry, aby bola focaccia upečená dozlatista. Vyberte z rúry, pokvapkajte opäť olivovým olejom, nechajte trošku vychladnúť a môžete sa zahryznúť.
Dobrú chuť!

focaccia recept

 

Foto: LepšíDeň.sk, Instagram


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.