Jablkové koláče patria medzi najobľúbenejšie sladkosti, ktoré robievali naše babičky, a ktoré robievame aj my dnes. Nie sú zložité, nepotrebujete rôzne „špeciálne“ suroviny, ktoré by ste museli zháňať po obchodoch. A zvládnete ich povedzme aj s deťmi. Tento recept na jablkový koláč si vyžaduje možno hodinku a môžete ho ozdobovať srdiečkami so svojimi deťmi – to ich bude určite baviť 🙂
Ak teda máte chuť na jablkovú klasiku, po ktorej sa len tak zapráši, poďme na to.
Recept na jablkový koláč
Ako sme písali, nebudete potrebovať žiadne špeciálne prísady. K nim musíte mať valček na vaľkanie, zíde sa potravinová fólia, strúhadlo na jablká, formička v tvare srdiečka na vykrajovanie (môžete pokojne použiť akúkoľvek, alebo len klasický pohár) a samozrejme tortovú formu s priemerom cca 25 cm.
SUROVINY
- 800 g nastrúhaných jabĺk
- 280 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 150 g zmäknutého masla
- 1 vajíčko
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 3 lyžičky vanilkového cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 vajce na potretie
- práškový cukor na posypanie
POSTUP
Najskôr si pripravíme cesto. Múku, cukor a prášok do pečiva zmiešajte v miske. Potom pridajte zmäknuté maslo, jedno vajíčko a vypracujte to na tuhé cesto. My sme použili len ruky, ale môžete si pomôcť aj mixérom s nadstavcami na miesenie cesta.
Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky.
Zatiaľ si okrájajte jablká a nastrúhajte ich. Nie na najmenšej strane strúhadla, ale na väčšej.
Po 30 minútach môžete cesto z chladničky vybrať, položte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na dve polovice. Najskôr jednu polovicu vyvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm, trošku väčší priemer ako je tortová forma.
Vezmite tortovú formu, vymastite ju maslom, my sme aj vysypali krupicou a preneste tam rozvaľkané cesto. Aby sa vám nepotrhalo, je na to jednoduchý fígeľ: keď máte cesto rozvaľkané, opatrne ho zrolujte do valčeka, vezmite a priložte na okraj formy. Potom postupne „odvaľkajte“ cesto na formu.
Prečnievajúce okraje odrežte a odložte nabok.
Na cesto dajte jablká – tie predtým vyšťavte, aby ste nemali príliš vlhké cesto, koláč by sa mohol rozpadať. Jablká posypte škoricou a vanilkovým cukrom.
Potom vyvaľkajte druhú polovicu cesta opäť na asi 0,5 cm, zrolujte a preneste ako prvé. Zakryte jablkovú náplň, prečnievajúce okraje odstráňte a cesto ešte po okrajoch zatlačte dolu, aby sa prepojilo s tým spodným.
Zostali vám nejaké zvyšky cesta, ktoré môžete využiť na ozdobenie. Vyvaľkajte ho a pomocou ľubovoľnej formičky vykrojte srdiečka, hviezdičky ap. Poukladajte na koláč podľa svojho vkusu a celé to potrite rozšľahaným vajíčkom. Napokon poprepichujte vidličkou, to je veľmi dôležité, aby mohla para z jabĺk kadiaľ unikať počas pečenia.
Dajte jablkový koláč do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia a pečte asi 40 minút. Samozrejme, závisí od intenzity, akou pečie vaša rúra 🙂 Koláčik musí byť zlatohnedý. My sme ho posypali ešte škoricovým cukrom, takže sa urobila taká jemná krustička.
Po vychladnutí posypte práškovým cukrom a podávajte. Mňam 🙂