Jablkové koláče sú klasika, najmä na jeseň, keď dozrie nová úroda. A keď ich možno máte prebytok a neviete, čo s nimi 🙂 Máme perfektný tip na jemný a skutočne jablkový koláč. Nie je tam len pár jabĺčok, nemá iba príchuť, ale je naozaj jablkový. Tak ako treba. Navyše v spojení s jemným piškótovým cestom vytvára úplne lahodnú kombináciu.
Na prvý pohľad vyzerá jednoducho a suroviny, ale aj postup, to aj potvrdzujú. Nič zložité, recept je aj pomerne rýchly a ten výsledok vás prekvapí. U nás koláčik zmizol behom pár hodín a pritom spočiatku to bolo: „Jablkový koláč? To je také bežné, nič špeciálne…“
Vyskúšajte a presvedčíte sa sami 🙂
Recept na skutočne jablkový koláč
Mimochodom, vedeli ste, že koláč s jablkovou náplňou vznikol pôvodne v Anglicku? Často ho podávajú so šľahačkou, alebo zmrzlinou. Spodná časť cesta sa zvykne piecť osobitne, aby sa nerozmočila. Jeho obľúbenosť zašla tak ďaleko, že jablkový koláč je neoficiálnym symbolom Spojených štátov a jedným z typických pohodových jedál Američanov.
Tak poďme na náš jednoduchý a tradičný jablčník, ktorý si skutočne zamilujete. Veď poznáte to – jedno jablko denne a nemusíte navštíviť lekára.
SUROVINY
- 130 g hladkej múky
- 3 vajíčka
- 120 g kryštálového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 160 ml oleja
- 160 ml vlažného mlieka
- štipka soli
Na plnku:
- 900 g nastrúhaných jabĺk
- 1 škoricový cukor
- škorica
- práškový cukor
POSTUP
Najskôr si pripravte jablkovú náplň. Nastrúhajte svoje obľúbené jablká, premiešajte so škoricovým cukrom a môžete pridať samotnú škoricu. My milujeme spojenie jablká-škorica, ale je na vás, koľko a či ju dáte. Dobre premiešajte a nechajte v hrnci podusiť asi 5 minút. Odložte nabok a nechajte vychladnúť.
Pripravíme si cesto. Vyšľahajte vajíčka s cukrom do penista. Postupne striedavo pridávajte vlažné mlieko a olej. Premiešajte mixérom. Následne pridávajte po troškách preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Vmiešajte to do vaječnej peny a vznikne vám ľahké tekuté cesto.
Vezmite plech – ideálne s rozmermi 25×35 cm, ale môže byť aj menší, potom budete mať vyššie cesto. Vymastite maslom, vysypte múkou alebo krupicou a nalejte polovicu cesta. Vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov a predpečte asi 10 minút.
Predpečené cesto vytiahnite z rúry a naneste naň vychladnuté podusené jablká. Uhlaďte a na vrch nalejte zvyšok cesta. Bude sa vám zdať, že je to tenučká vrstva, ale nebojte – cesto naberie mierne na objeme a perfektne sa vyváži s jablkami 🙂
Vložte koláč opäť do rúry a pečte ďalších 15 až 20 minút, podľa rúry. Koláčik by mal byť navrchu upečený do zlatista. Potom ho vyberte , nechajte vychladnúť a môžete posypať práškovým cukrom.
Foto: LepšíDeň.sk