Klíčiace zemiaky. Ako im v tom zabrániť a možno ich jesť?

LinkedIn

Kúpite si zemiaky, odložíte do skrinky, špajze či pivnice a začnú vám klíčiť? Naše babičky vedeli, ako zemiaky ochrániť pred predčasným klíčením, a to až do jari. Robte to ako oni a máte po probléme. Môžete naďalej kupovať aj väčšie množstvo zemiakov, od pestovateľov, či z trhu, a nemusíte sa báť, že vám začnú klíčiť. Vydržia aj celú zimu.

Klíčiace zemiaky

A propos, klíčky a zelené miesta na zemiakoch spôsobuje slnko. Signalizuje to jedovatý glykoalkaloid solanín, ktorý môže byť už v malom množstve rizikový. Ak sú na zemiakoch klíčky dlhšie ako 1 cm, nekonzumujte ich. Spomínaný solanín a ďalšie horčiny môže spôsobovať nervové problémy, ničí bunkové membrány a nepriaznivo ovplyvňuje priechodnosť čriev. Občas sa môžu dostaviť zvracanie, nevoľnosť, kŕče, bolesti hlavy a celková slabosť.

Správne podmienky

Ako isto viete, dôležité sú podmienky, v ktorých skladujete zemiaky. Ak budete dodržiavať isté pravidlá, nezačnú vám predčasne klíčiť a môžete sa tešiť zo zdravých a chutných zemiakov aj po týždňoch, či mesiacoch. Bez klíčkov, lebo tie znehodnocujú zemiaky a určite nie sú vhodné na konzumáciu.

Vždy skladujte len zemiaky, ktoré sú naozaj zrelé a majú vytvorenú dostatočnú šupku. Mali by byť dôkladne očistené od hliny a nesmú prísť do kontaktu s mierne hnijúcimi, či obitými zemiakmi. Niekedy sa proces klíčenia začína už po pár týždňoch po vybratí zo zeme. Najneskôr k tomu dochádza po piatich mesiacoch.

ako liečia zemiakyPrečítajte si tiež
Ako liečia zemiaky? Kŕčové žily, artritída, výrastky na koži…

Takže ako prvý krok – skontrolujte zemiaky, aby boli nepoškodené, tvrdé, s neporušenou šupkou. Či už kúpite zemiaky od pestovateľa, na trhovisku alebo aj v obchode. Odbaľte ich, vyberte a preberte, poprezerajte ich. Nevložte napríklad zemiaky vo vrecku priamo do špajze alebo pivnice bez toho, aby ste ich neprezreli.
Nie vždy sa vám podarí „odhaliť“ zemiaky, ktoré začínajú hniť. Nedá sa to zakaždým spoznať zvonka. Preto ich raz za mesiac prezrite, skontrolujte a odstráňte poškodené kusy.

Po zbere vlastných zemiakov ich treba nechať dobre preschnúť. Až potom ich preberte a roztrieďte podľa kvality. Mnohí robia chybu, že hneď po zbere zemiaky naukladajú do debničiek a dajú na finálne miesto.

Aká teplota a vlhkosť?

Rýchlosť klíčenia ovplyvňuje prirodzene teplota a vlhkosť v priestore, kde ich uskladňujete. Ideálne by mali byť na tmavom a chladnom mieste. Optimálna teplota je 7 až 10 stupňov Celzia, čiže určite nie v klasickom byte a v kuchynskej skrinke, pretože tam je minimálne 20 stupňov.
Pri teplote 4,5 stupňa Celzia vydržia zemiaky neklíčiť až sedem mesiacov.
Pri vyššej teplote sú to sotva tri-štyri mesiace.

Vzduch v danej miestnosti – špajzi, pivnici ap. – nesmie byť suchý, aby nedošlo k dehydratácii hľúz. Veľká vlhkosť zasa prispieva k rýchlejšiemu zahnívaniu, čo je problém najmä bytov v zimnom období, kedy menej vetráme, viac kúrime a vlhkosť stúpa. Ideálna je vlhkosť 80 až 90% pri dobrej cirkulácii vzduchu.

klíčiace zemiaky

Ako ich správne skladovať?

Zemiaky je najlepšie skladovať v drevených debničkách, košoch alebo na drevených policiach. V domácich podmienkach je dobré papierové vrecko, kartónová škatuľa alebo sieťovaná taška. Ak si kúpite v obchode v plastovom vrecúšku, určite ich preložte, nenechávajte ich v ňom.
Základom je však chladné miesto, na teplom mieste začnú rýchlejšie klíčiť a mäknúť, takže nie sú ani dobré na varenie.

Tiež zemiaky nedávajte vedľa iného ovocia a zeleniny, ktoré vylučujú etylén. Ten totiž urýchľuje zrenie a zemiaky by začali rýchlejšie klíčiť. Ide najmä o banány, jablká, hrušky (na etylén sú mimochodom citlivé aj kapusta, listová zelenina, brokolica, či šalát).

Skúsení pestovatelia odporúčajú k zemiakom dať/sušiť bylinky, ktoré zamedzia predčasnému klíčeniu – napríklad šalvia, levanduľa, mäta alebo rozmarín. Prípadne namočte kúsok papiera do esenciálneho oleja z týchto byliniek a položte ho do blízkosti zemiakov.

Môžem ich dať do chladničky, či na balkón?

Ak bývate v byte, je to asi častá otázka. Asi totiž nemáte vhodnú komoru, či pivnicu na skladovanie zemiakov. Balkón je v poriadku, ale nesmie naň pršať, mala by tam byť teplota do 4 do 6 stupňov a nech sú v debničkách s otvormi na cirkuláciu vzduchu. Pri väčšej zime alebo mrazoch ich prikryte dekami. Dobrý je zasklený balkón.

V chladničke skladovať zemiaky neodporúčame, ide len o núdzovú situáciu. Zabaľte ich do papierového vrecka a vložte na tomu určené miesto. Takto ich skladujte 1 až 2 týždne, neskôr sa začne škrob premieňať na cukor. A také zemiaky nebudú chutné, ani vhodné na varenie.

klíčiace zemiaky

Foto: LepšíDeň.sk, Freepik.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author