Možno ste vedeli, že pažítka kvitne od druhého roku po vysadení a v máji prichádza obdobie, kedy sa môžete tešiť z krásnych fialových kvetov. Možno si vždy kladiete otázku, či ich strihať, vyhadzovať alebo sa dajú zjesť. A ako to urobiť najlepšie, aby pažítka ďalej dobre rodila – odstrihnúť len kvietky, alebo väčšiu časť samotnej pažítky, stebla? Dáme vám aj tipy, ako naložiť s prebytkom pažítky a ako si urobiť pažítkové pesto, maslo, aj pažítkovú soľ či ocot.
Nezdolná pažítka
Pažítka je skvelá trvalka, ktorá odolá mrazom, takže na jar znovu vyrastie a vy sa môžete tešiť z jej kvetov až do jesene. Začína kvitnúť v máji a vyzerá to naozaj nádherne…ale kvety bylinku oslabujú. Rastlina presúva energiu do tvorby kvetov a semien. Po odkvitnutí listy tvrdnú, žltnú a horknú. Aj tak ju môžete použiť, len ju nakrájajte naozaj nadrobno.
Ak nechcete, aby bola pažítka slabá a mala krásnu zelenú farbu, musíte jej venovať určitú starostlivosť, aj keď minimálnu, a nenechať ju rásť úplne divoko. Pažítka je veľmi nenáročná bylinka, potrebuje len slnečné miesto a zalievanie počas veľmi horúcich dní.
Pažítku treba pravidelne strihať, aj keď ju v kuchyni nepotrebujete. Čím častejšie ju budete zastrihávať, tým lepšie. Odvďačí sa vám tým, že bude znova a znova vyrastať a bude pekne hustá a zelená.
Ako pažítku strihať?
Ak pažítka začína kvitnúť, nemilosrdne ju hneď ostrihajte, aby ste sa zbavili kvietkov už v zárodku, pred rozkvitnutím. Nemusíte hneď zlikvidovať celú rastlinu, len odstráňte stonky s pukmi/kvetmi.
Niekoľko kvetov pažítky ponechajte, aby mohli vysemeniť a bylina sa mohla ďalej prirodzene rozmnožovať. Okrem toho si môžete zachovať semená a bylinku pestovať aj na budúci rok.
To všetko v prípade, že už sa objavili kvietky. Priebežný postup je jednoduchý: strihajte celé stonky (nielen špičky) ideálne 2 až 5 cm nad zemou. Robte to každé 2-3 týždne, najmä v čase intenzívneho rastu, čiže na jar a v lete.
Pravidelný rez podporí hustý a jemný nový rast. Ak pažítku nestriháte, začne kvitnúť a rýchlo zostarne.
Čo ak už vyrástli kvety a je ich veľa?
Ak sú kvety už nasadené, rozkvitnuté a je ich dosť (zabudli ste na ne, boli ste na dovolenke ap.), máte dve možnosti – podľa toho, ako veľmi je rastlina „prestarnutá“:
- Úplný rez – ak je pažítka prerastená a tvrdá.
Zrežte celú rastlinu cca 2–5 cm nad zemou. Rastlina sa po pár týždňoch znova zazelená, vyženie čerstvé, jemné výhonky. Ideálne urobiť tento radikálny rez po odkvitnutí, ak sú už stonky tvrdšie a žltnúce. Po reze ju zalejte a môžete prihnojiť (napr. kompostovým výluhom alebo zriedeným organickým hnojivom). - Čiastočný zásah – ak je pažítka stále svieža.
Odstrihnite len kvitnúce stonky (t. j. tie s púčikmi a kvetmi), čo najbližšie pri zemi. Ostatné zelené, jemné výhonky nechajte – môžete ich ďalej zberať. Tým rastlinu „nevyčerpáte“ kvitnutím a predĺžite obdobie zberu.
Ak už pažítka začína tvrdnúť, zrežte ju celú a nechajte znova vyrásť, môže to trvať pár týždňov. Ak sú kvety len na pár stonkách a ostatné sú ešte mäkké a chutné, odstráňte len kvety a pokračujte v pravidelnom zbere. Kvety môžete využiť – viď nižšie.
Zamrazte ju alebo urobte pesto, či maslo
Ak jej máte priveľa a nestíhate ju jesť, môžete ju zamraziť celú, aby ste z nej mohli v zime variť. Alebo ju môžete nasekať, pridať do vody a naliať do formičiek na kocky ľadu. Kocky pažítky môžete potom kedykoľvek hodiť do polievky.
Pažítku môžete použiť aj na prípravu pesta. Potrebujete naň olivový olej, soľ, pretlačený cesnak, strúhaný parmezán a mleté slnečnicové semienka.
Všetko rozmixujte tyčovým mixérom do hladka a lyžicou plňte do sterilizovaných pohárov. Poháre uzavrite (viečko utrite papierovým obrúskom) a uložte do chladničky.
Pesto je najlepšie skladovať v malých pohároch, pretože sa musí spotrebovať hneď po otvorení. Malo by vydržať niekoľko týždňov. Pažítkové pesto môžete využiť na cestoviny, rizoto, do tvarohu na nátierku, do polievok aj šalátu.
Výborné je aj pažítkové maslo. Maslo necháme zmäknúť, pridáme nasekanú pažítku, vložíme do formy a necháme stuhnúť v chladničke. Môžete pridať aj cesnak. V chladničke vydrží týždeň. Na zemiakoch chutí lahodne.
Ako využiť kvietky z pažítky?
Dobrou správou je, že kvety pažítky nie sú zbytočné a dajú sa spracovať. Skúšali ste ich už niekedy jesť?
Možno vás prekvapí ich intenzívna pažítková chuť a skutočnosť, že trochu pália, preto s nimi v jedlách buďte opatrní. Kvietkami môžete ozdobiť akékoľvek slané jedlo.
Môžete ich napríklad pridať do šalátu alebo ich použiť rovnakým spôsobom ako pažítku, posypať nimi polievku alebo chlieb s maslom, tvarohom, brusnicami ap. Mali by dopĺňať slané jedlá, nie sladké, ktoré by rušili ich štipľavosť.
Z kvetov sa dá vyrobiť aromatická pažítková soľ. Na dve šálky hrubej morskej soli použite šálku kvetov. Kvety nasekáme a spolu so soľou ich trieme v mažiari, aby sa rozvinula aróma a kvety úplne nezmäkli. V soli sa môže marinovať mäso alebo sa ňou posypú polievky.
Prečítajte si tiež
Pažítka. Malý zázrak, ktorý chráni
pred rakovinou pľúc či pažeráka.
Pažítkový kvetový ocot
Je to jednoduchý, krásny a zároveň chutný spôsob, ako využiť kvety pažítky – má jemnú cibuľovú arómu, krásnu fialovoružovú farbu a hodí sa do šalátov, marinád či zálievok.
SUROVINY
- 1 šálka pažítkových kvetov (čerstvých, plne rozvinutých)
- 250 – 500 ml bieleho vínneho octu, jablčného octu alebo jemného octu (napr. ryžového)
- čisto umytá a vyvarená sklenená fľaša alebo zaváraninový pohár so širokým hrdlom
POSTUP
Zbierajte kvety pažítky v suchom počasí, najlepšie doobeda, keď sú plne rozvité. Opatrne ich opláchnite, nechajte dobre oschnúť na papierovej utierke.
Vložte kvety do sklenenej nádoby (pohára či fľaše). Zhruba 1 šálka kvetov na 250 ml octu (pomery môžete upraviť podľa chuti). Zalejte ich horúcim, ale nie vriacim octom (ohriaty na cca 60–70 °C), aby sa uvoľnila farba a aróma.
Nádobu uzavrite a nechajte lúhovať 7 až 14 dní na chladnom a tmavom mieste.
Počas lúhovania sa ocot krásne sfarbí na ružovo–fialovo a získa jemne pažítkovú vôňu.
Po lúhovaní ocot preceďte cez sitko alebo gázu a nalejte do čistej fľaše. Skladujte na chladnom a tmavom mieste – vydrží niekoľko mesiacov.
Takýto pažítkový kvetový ocot môžete použiť do zálievok, marinád na mäso, tofu alebo zeleninu. Na dochutenie uhorkového alebo zemiakového šalátu. Na ozvláštnenie domáceho majonézového dresingu. Pár kvapiek pridajte do polievky alebo omáčky pre jemný záver chuti.
NÁŠ TIP. Nalejte ocot do malej dizajnovej fľaštičky, pridajte pár sušených alebo čerstvých kvetov pažítky pre efekt a ozdobte štítkom.
Máte tak krásny domáci darček z vašej záhrady 😊
Zdroj a foto: LepšíéDeň.sk, mein-kraeuterkeller.de,
House&Garden, thespruceeats.com, vecteezy.com, wikimedia/manray3