Najlepšie sú klasické koláče a zákusky, ku ktorým nepotrebujete špeciálne suroviny, ale to, čo nájdete bežne doma. Cukor, múka, orechy, maslo, smotana, k tomu tvaroh a výborné marhule. Ideálne v júni a júli, keď dozrievajú. Ale pokojne môžu byť aj zavárané marhule. A vykúzlite úžasný marhuľový koláč s tvarohom. Mňam 🙂
Mimochodom, marhule zvyknú odborníci označovať za ovocie zdravia. Obsahujú vysoký podiel vitamínu C, tiež vitamín B a oranžová farba indikuje prítomnosť betakaroténu, ktorý je významným antioxidantom a dodáva telu pigment. Marhule obsahujú železo, preto výrazne zlepšujú krvotvorbu a priaznivo pôsobia na krvný obeh.
Marhule tiež znižujú hladinu cholesterolu, pomáhajú zlepšovať astmu a znižujú stres, aj pocity únavy. Aj preto si ich americkí astronauti radi brávali na vesmírne lety.
A ešte jedna dobrá správa pre dámy – marhuľa má len 57 kcal na 100 g ovocia. Neobsahuje skoro žiadny tuk. A len minimum bielkovín, preto je vhodné pri zhadzovaní nadbytočných kíl.
Marhuľový koláč s tvarohom
Suroviny
- 220 g hladkej múky
- štipka soli
- 50 g práškového cukru
- 50 g mletých orechov
- 1 vanilkový cukor
- štipka mletej škorice
- ½ kypriaceho prášku do pečiva
- 110 g masla alebo rastlinného tuku
- 1 vajce
- 2 lyžice smotany
- marhule alebo marhuľový kompót (700 ml)
Tvarohová plnka
- 300 g mäkkého tvarohu
- 4 vajcia
- 120 g práškového cukru
- 1 citrón
- 100 ml mlieka
- 40 g krémového prášku Zlatý klas
- 50 g masla
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Postup
Preosiatu múku premiešame so soľou, cukrom, orechmi, vanilkovým cukrom, škoricou a kypriacim práškom do pečiva. Pridáme zmäknuté maslo, vajce, smotanu a vymiesime hladké cesto. Asi tretinu cesta si odložíme a dáme do chladničky.
Vymastenú a múkou vysypanú okrúhlu formu vyložíme zvyšným cestom tak, aby presahovalo až na okraj. Na pripravené cesto vylejeme tvarohovú plnku
Tvarohovú plnku pripravíme nasledovne: tvaroh vymiešame so žĺtkami a cukrom. Pridáme šťavu z citróna, trochu postrúhanej kôry z citróna, v mlieku rozmiešaný krémový prášok a nakoniec vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
Na tvarohovú plnku uložíme marhule a posypeme postrúhaným odloženým cestom. V rúre vyhriatej na 175 °C pečieme asi 35 – 40 minút.
Pre ďalšiu inšpiráciu odporúčame knihu plnú skvelých receptov Torty a zákusky.