Mäsové guľky s tofu v kôprovej omáčke | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mäsové guľky sú veľmi obľúbeným jedlom v mnohých kuchyniach nielen Európy, ale aj Ázie, či Ameriky. Guľky z mletého mäsa sa dajú robiť na rôzne spôsoby, najčastejšie sú doplnené strúhankou, cibuľou, vajíčkom, maslom a korením.
Máme pre vás zaujímavý recept, obmenu klasických mäsových guliek, ktoré môžete urobiť so zdravým tofu. Servírovať ich môžete s omáčkami – kôprovou, chrenovou či paradajkovou a ako prílohu zvoľte povedzme bataty,  parenú knedľu, alebo tiež pečené zemiaky. Tu nájdete náš recept, ako urobiť dokonale chrumkavé pečené zemiaky.

Recept na mäsové guľky s tofu

mäsové guľkyMimochodom, vedeli ste, že mäsové guľky poznali už v starovekej Číne a v starovekom Ríme? Tam ich poznali pod názvom isicia a servírovali sa s omáčkou a zmesou korenia.
Známe sú napríklad švédske mäsové guľky köttbullar, národné jedlo tejto severskej krajiny.
V ruskej a ukrajinskej kuchyni sa robia tefteli a kotlety, v britskej zasa faggots, ktorú sú z bravčového mäsa a vnútorností.

tofuTofu je síce obľúbené najmä medzi vegetariánmi, no čoraz väčšej popularite sa teší aj u mäsožravcov 🙂 Nájdeme ho v rôznych príchutiach – od naturálneho, cez lahôdkové, bylinkové či údené. Vynikajúco chutí s čerstvým pečivom. Môžete ho opekať, dusiť, grilovať či piecť.
Naturálne tofu má v kuchyni univerzálne využitie. Pripravíte ho na sladko – ako kašu či dezert, ale aj na slano.

SUROVINY
Guľky:

  • 250 až 300g mletého mäsa (aké máte radi)
  • 1 balenie tofu natural (balenie 200g)
  • 2 PL ovsené vločky
  • 2 ks vajce
  • 1 KL soľ
  • 1 KL petržlenová vňať
  • podľa chuti mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej

Omáčka:

  • 1 PL maslo
  • 1 PL múka
  • 500ml vývar
  • 1 ks smotana na šľahanie s obsahom tuku min.33%
  • 1 KL soľ
  • 1 KL citrónová šťava (alebo ocot)
  • kôprová vňať
  • podľa chuti čierne korenie

mäsové guľky s tofu recept

POSTUP

recept postupTofu dáme do elektrického sekáčika a rozmixujeme na menšie kúsky. Ak nemáme sekáčik, tak ho zomelieme na mäsovom mlynčeku, alebo nasekáme nožom na drobné kúsky.
Ovsené vločky zalejeme asi 0,5 dcl teplej vody a necháme úplne zmäknúť. Ak nemáte radi ovsené vločky, tak použijeme staršie pečivo, ktoré natrháme na malé kúsky a  zalejeme teplým mliekom.

recept postupPripravíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 200ºC. Do misky dáme mleté mäso a nasekané tofu. Rozbijeme 2 vajíčka. Pridáme ovsené vločky (resp. pečivo), soľ, mleté čierne korenie a petržlenovú vňať. Zmes rozmiešame vareškou. Podľa potreby prisypeme dostatočné množstvo strúhanky tak, aby sa nám zo zmesi dali vytvarovať guľky, ktoré by držali svoj tvar.

recept postupMokrými rukami si zo zmesi vytvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v strúhanke a uložíme ich na plech na pečenie. Olejom guľky pokvapkáme a dáme piecť do rúry na 35 až 45 minút. Priebežne počas pečenia kontrolujeme.

recept postupMedzitým si pripravíme omáčku. Zvolili sme kôprovú, keďže ju máme radi.
Do kastróla dáme maslo a rozpustíme ho. Prisypeme 1 PL múky a metličkou miešame. Zalejeme vývarom a pokračujeme v miešaní, aby sa nám nevytvorili hrudky. Pridáme smotanu, soľ a mleté čierne korenie. Varíme približne 10 minút, kým sa nám suroviny nespoja do krémovej omáčky.

recept postupPred koncom varenia ochutíme citrónovou šťavou alebo octom. Kôprovú vňať si umyjeme a nasekáme. Upečené guľky uložíme na tanier, prelejeme pripravenou omáčkou a posypeme kôprovou vňaťou. Servírujeme s pečenými zemiakmi alebo parenou knedľou.
Náš tip – kôprovú vňať nepridávajte do omáčky počas varenia. Vplyvom tepla by stratila svoju arómu.

Foto: LepšíDeň.sk/autorka, Freepik.com, wikimedia/Myself


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.